Všeobecné informácie

Slávny zástupca rodu husí - biely pohľad

Biela husa - migrujúci hniezdiaci vták čeľade kačice, poradie Anseriformes. Vtáky majú často mierumilovný charakter, ale ak v balení nie je dostatok miesta, môžu zasyčať a ukázať agresiu na ochranu svojich potomkov a územia.

Popis a fotografia

Vonkajšie charakteristiky vtákov (dospelých): t

  • má priemerné telo, dĺžka od 80 do 85 cm,
  • váži najviac 5 - 6 kg (samice nie sú oveľa menšie ako samce),
  • má veľké rozpätie krídiel, asi 150 cm,
  • vták má bielu farbu (úplne biely vták sa stáva vo veku 3-4 rokov),
  • na koncoch bielych krídel sú čierne perie,
  • okolo zobáku sa tvorí hnedá škvrna, zobák sám je jednorazový,
  • majú krátke, ale veľké a silné jednobarevné nohy,
  • krk je krátky
  • chvost zaoblený tvar.

Biela husa je vzácny vták a je distribuovaná iba na území:

  • severnej Kanade
  • Severozápadné Grónsko,
  • v Rusku (v Chukotke, v Jakutsku, na ostrove Wrangel - v blízkosti malých riek a jazier),
  • na arktickom pobreží.
Zimné vtáky odlietajú na území:
  • Spojené štáty americké
  • Britská Kolumbia
  • Kanada
  • Kalifornia
  • Japonsko
  • Mexický záliv.

Životný cyklus

Biela husa žije v priemere 10-20 rokov, slobodne. Tento hniezdny vták je nomád, ktorý uprednostňuje suchú pôdu, aj keď je na vode tiež veľmi dobrý.

Biela husa je veľmi šikovný vták. Rodiny husí sa snažia rozbiť svoje hniezda v blízkosti územia bielej sovy, pretože chráni svoj majetok pred predátormi (napríklad líškami) a chráni tak osady severných husí.

Arktické líšky a čajky sú hlavnými nepriateľmi vtákov. Existujú prípady, keď kradnú vajcia alebo húsenice. Samice neustále sledujú hniezda a snažia sa od nich neodsťahovať ďaleko.

Kŕmenie snehového vtáka závisí od jeho biotopu. Napríklad v Kanade je základom diéty ostrica a na ostrove Wrangel - vegetatívne častice rastlín.

Väčšina vtákov používa:

  • arktické byliny,
  • mach,
  • obilniny,
  • lišajníky,
  • výhonky stromov
  • korene,
  • semená a plody rastlín rastúcich v tundre.
Vtáky môžu používať aj živočíšne organizmy, napríklad:
  • malé bezstavovcové sladkovodné organizmy, t
  • organizmov, ktoré žijú na morskom pobreží av plytkých vodách.

Chovateľské funkcie

Biela hus je jedinečné plemeno vtákov, ktoré tvoria jeden pár pre život.

Koncom jari začína hniezdna sezóna. Samica má 4-6 vajec, mliečne.

Doba inkubácie je 21 dní. Samica inkubuje položené vajcia a samec chráni ju a jej budúce potomstvo.

Vtáky hniezdia na zemi, v ktorej robia malé priehlbiny, a potom ich zakrývajú doutnou a sušenou trávou. V mrazivých zimách, keď je nedostatok hniezdísk, môžu samice hádzať vajíčka do hniezd iných ľudí, aby si zachovali svoje potomstvo. Samice bielej husi sú veľmi dobrými matkami, preto sa vyliahnu ako vlastné, tak aj iné.

Násadové kurčatá majú olivovú farbu a dobrú chlpatosť. Ďalší deň po narodení vtákov vtáky prenášajú mláďatá na odľahlejšie miesto.

Biele husi sú krásne, lojálne, inteligentné, vytrvalé vtáky. Dobre sa prispôsobujú všetkým poveternostným podmienkam. Tieto vtáky sú veľmi dôverčivé a často trpia zavedením ľudí do ich kolónií. Teraz patria k ohrozeným druhom vtákov, takže ich treba chrániť.

Zobraziť prehľad

Biela alebo polárna hus patrí do čeľade kačíc, anseriformes. Napriek svojmu názvu na bielom opeření sú na koncoch krídel stále tmavé perá vo forme hrany. Zástupcovia tohto druhu sú pomerne veľké a ich hmotnosť môže dosiahnuť 5-6 kg a dĺžka tela - 80-85 cm V našej krajine sú biele husi vzácne a žijú len v niektorých oblastiach Jakutska, v Chukotke a na ostrove Wrangel. Ale ich obľúbeným biotopom je arktické pobrežie, pre zimovanie vtákov lietajúcich do Mexického zálivu.

vzhľad

Biele husi, na rozdiel od iných divokých druhov, sú pomerne veľké. Rozpätie krídiel je prekvapivo dvojnásobné ako samotný vták. Napriek tomu, že perie je úplne biele, na koncoch krídel sú čierne perie. Tam je tiež často tmavo hnedá škvrna okolo zobáku. Labky ružové, veľké a silné, ale krátke. Biele vtáky nemajú dlhý krk a majú zaoblený tvar chvosta. Podobne ako mnohí členovia živočíšneho sveta, aj samec biely hus je väčší ako samica.

Vnútri druhu existujú dva poddruhy: malé a veľké. Rozdiely, aj keď nie sú významné, ale sú vo veľkosti aj farbe peria.

Veľká biela husa

Tento druh sa podobá Bielej husi, ale jeho charakteristickým rysom je dlhý krk. Líši sa tiež od ostatných predstaviteľov Anseriformes vo farbe, pretože má súvislé biele perie, okrem letového peria, ktoré sú natreté čiernou farbou.

Video „Rezervácia ostrova Wrangel“

V tomto videu môžete vidieť všetky krásy a tajomstvo divokého okraja ostrova Wrangel. Okrem husí je tu ešte mnoho vtákov a zvierat.

Divoká husa biela je vynikajúcim predstaviteľom pernatého kráľovstva

Aký druh vtáčej husi: všetky najzaujímavejšie fakty

Kanadská husa - trofej akéhokoľvek lovca

Zdieľanie informácií v sociálnych sieťach:

Potrebujete poradiť?

  • Výdavky a príjmy nosníc
  • Mäsová kuracia diéta
  • Pomer produktívnych husí
  • Krmivá pre chov moriek
  • Príspevky morčiat
  • Príspevky prepelíc
  • Diétny bažant na mäso
  • Príjmy z predaja vajec
  • Bunny králik
  • Prasnice
  • Lambing ovce
  • Kravy na teľatá
  • Mare Chicks
  • Okota kozy

Malé poddruhy

Malá biela husa je poddruh Veľkej bielej. Hlavným rozdielom tohto druhu je jeho veľkosť a hmotnosť, ktorá nepresahuje 2 kg. Obýva územie severnej Kanady av oblastiach Beringovho prielivu. Uprednostňuje stráviť zimu v Kalifornii, Japonsku av krajinách západnej Európy.

Tento vták môže mať dva typy sfarbenia: bielu a modrú. Zástupcovia bieleho typu sú úplne pokrytí bielym perím. Modrá farba znamená tmavú farbu s ľahkou hlavou, krkom a niekoľkými perami v chvoste.

Život vo voľnej prírode

Biela husa je sťahovavý vták, ktorý perfektne letí a cestuje na dlhé vzdialenosti. Stojí za zmienku, že mnohí predstavitelia tohto druhu, ktorí pochopili vek puberty, uprednostňujú sedavý spôsob života. To je evidentné najmä u žien, ktoré uprednostňujú vhodné miesta pre tvorbu hniezd a chov.

Hlavnou dávkou týchto vtákov sú arktické byliny. Často uprednostňujú ostrice, milujú sviatok na vegetatívnych častiach rastlín. Oni tiež jesť výhonky stromov, machov a lišajníkov, obilnín, korene.

V prírode žijú vtáky vo veľkých priateľských kŕdľoch. Zriedkavo prejavujú agresiu voči sebe a počas migrácie ich počet môže dosiahnuť až 1000 jedincov. Stáva sa však, že neexistuje žiadne voľné miesto, potom muži, ktorí majú mierovo milujúci charakter a priateľskosť, môžu byť agresívni, chránia svoje územie, hniezdo a potomstvo, čím vytvárajú určitú hierarchiu.

Pôvod a lokalita

Biele husi, ktoré sú členmi kačacej rodiny, radšej vyberajú hniezdiská v severnom Grónsku, v Kanade a na východe Sibíri. Ako sme už povedali, nachádzame sa na ostrove Wrangel, v Jakutsku av Chukotke. Najobľúbenejším miestom ich biotopov je ostrov Wrangel, kde sa sneh dlho nezdržiava, ako v ostatných severných častiach.

V zime, tieto vtáky lietajú na juh, najčastejšie do Spojených štátov pozdĺž pobrežia Tichého oceánu, kde je výhodné umiestnenie pobrežných lagún a poľnohospodárskej krajiny. Aj pre zimu môže White Goose migrovať do Japonska.

rozmnožovanie

Je to úžasné pre vtáky, ale White Goose si vyberá jeden pár na celý život a je neuveriteľne lojálny. Pred a po vytvorení rodiny sú vtáky často držané v skupinách, pretože pre jednotky je veľmi ťažké prežiť vo voľnej prírode. Stáva sa, že vtáky organizujú kolónie, ktoré môžu mať niekoľko tisíc hniezd. Stávajú sa sexuálne zrelými vo veku 3 rokov av tomto čase sami tvoria rodiny, ale neopúšťajú stádo.

Samica kladie 4 až 6 vajec. Proces rozmnožovania trvá približne 3 týždne, po ktorých sa nadýchané húsenice vyliahnu. Samec nepomôže inkubovať vajíčka, ale nehýbe sa ďaleko od samice. V okamihu nebezpečenstva alebo ohrozenia je vždy v strehu a pripravený chrániť svojho „milovaného“ a svojich potomkov.

Stojí za zmienku, že samice môžu ležať v susedných hniezdach. To však v žiadnom prípade neznamená, že nie sú starostlivými matkami. To sa deje len v neprítomnosti voľného miesta. A keďže samice sú zodpovedné mláďatá, nemôžu opustiť ani vlastné, ani iné vajcia.

Hlavným nepriateľom vtákov je polárna líška, ktorá si pri výbere správneho momentu môže prepašovať vajíčko alebo husi. Samica preto vždy pozorne sleduje hniezdo a deti. Riziko môže byť aj čajok, ktorí milujú hostinu na vajciach husí a malých kurčiat. Ak je biela husa zdravá, má dostatok potravy a nie je ohrozená predátormi, potom jej dĺžka života dosahuje približne 20 rokov.

Zaujímavé fakty

Tieto husi sú zaslúžene populárne, pretože koľko rozprávok a animovaných filmov spojených s týmito vtákmi. Väčšinou pôsobia ako dobroty. Stačí si len pripomenúť príbeh Nielsa, ktorý letel s husou a ktorý sa stal pre chlapca skutočným priateľom.

Treba tiež poznamenať, že tento vták dokonca otvoril pamätník v meste Kursk, ktorý symbolizuje oddanosť a úžasný pocit otcovstva. Okrem toho sa v Ríme nachádza pamätník husí, ktorý zachránil mesto pred prenikaním nepriateľa a prebudil svojich vojakov s hlasným hlasom.