Všeobecné informácie

Plemeno ošípaných "African Kistueukh": opis a vlastnosti divého zvieraťa

Pin
Send
Share
Send
Send


Kefa ošípané - Divoký člen rodiny ošípaných žijúcich v Afrike, pričom väčšina sa šíri v guinejských a konžských lesoch. Niekedy ho môžete vidieť v tropických lesoch, väčšinou uprednostňujú oblasti v blízkosti riek a močiarov. Cisturia prasa jesť trávy, bobule, korene, hmyz, mäkkýše, malé stavovce, ktoré sú schopné spôsobiť škody na plantážach. Majú tendenciu žiť v stádach 6 až 20 členov, vedených dominantným samcom.

Cisturské ošípané pokryté hnedočervenou srsťou. Nohy sú čierne a pozdĺž chrbtice je viditeľný biely pásik. Na papuli okolo očí, na lícach a okolo čeľuste sú biele. Zvyšok papule je čierny. Na čeľusti a na bokoch srsti viac ako na tele. Uši sú dlhé a špicaté, na koncoch uší sú strapce.

Dospelé ošípané vážia od 45 do 115 kg, ich výška je od 55 do 80 cm, ich dĺžka je od 100 do 145 cm, ich chvost je tenký a zvyčajne 30 až 45 cm dlhý, napriek tejto veľkosti má tento druh podsadité telo. s mohutnými ramenami a veľkou klinovitou hlavou, ktorá vám umožní dostať korene zo zeme. Na podlhovastom papuli s dlhými bokmi sú krátke ostré špičáky, ktoré dávajú jednotlivcom oboch pohlaví impozantný vzhľad.

Samce sú zvyčajne väčšie ako samice. Zástupcovia oboch pohlaví majú kly, aj keď sú oveľa väčšie u mužov. Samce sa dajú rozlíšiť rozoznateľnými hrboľami alebo hrbolčekmi na oboch stranách papule, ako aj prítomnosťou pomerne malých, ale ostrých špičiek.

nátierka

Cisteurské ošípané žijú v tropických lesoch, mokrých hustých savanách, zalesnených údoliach av blízkosti riek, jazier a močiarov. Najčastejšie sa nachádzajú v dutine Konga, Gambie, v oblasti riek Kasai a Konga. Neexistuje presné vymedzenie rozsahu distribúcie, ale zaberajú väčšinu západnej a strednej Afriky.

Chovné ošípané sa vyhnú suchým miestam.

Chuťové ošípané sú väčšinou nočné: počas dňa sa schovávajú a po západe slnka putujú pri hľadaní potravy. Sú dobrými plavcami, môžu sa dokonca potápať a plávať na krátke vzdialenosti pod vodou, ale nie sú schopní zadržať dych na dlhú dobu. Žijú v malých skupinách po 4 až 20 zvieratách. Existujú prípady vytvorenia skupín do 60 zvierat. Hlavnú časť tvoria samce, niekoľko prasníc a ich ošípané.

Muži horlivo chránia svoju skupinu pred predátormi, najčastejšie z ich hlavného nepriateľa - leoparda. Keď zaútočia, ošípané rozčesávajú vlasy na tvári, čo z nich robí viac hrozby pre nepriateľa. Voňavé sekréty z tváre žľazy sú často používané ako štítky. Živé štetce ošípaných do maximálne 22 rokov.

vlastnosť

Ošípané tohto plemena žijú v strednej Afrike alebo v jej západnej časti. Žijú v skupine, ktorá je nevyhnutne vedená mužom. Skupina sa často skladá z: samca, niekoľkých samíc a mláďat.

Napriek atraktívnemu vzhľadu sú zvieratá veľmi agresívne. Často útočia na hospodárske zvieratá, psy a mačky. Ak sa africké prasa ošípané stretne s domácim zvieraťom, nebude dlho prežiť, prasa ho roztrhne svojimi tesákmi a bude ho jesť. Preto sa tieto ošípané chovajú zriedka ako hospodárske zvieratá. Niektorým poľnohospodárom v Afrike sa však podarilo skrotiť ich a poslať svoju agresívnu energiu do mierového kurzu.

Ale z väčšej časti sú tieto ošípané parazitmi, pretože náletajú obilné polia a obilné polia, ktoré ich ničí. Hlavnými nepriateľmi ošípaných ošípaných sú hyeny alebo mačkovité šelmy. A keďže počet leopardov sa v posledných desaťročiach výrazne znížil, je ťažšie kontrolovať populáciu prirodzeným výberom. Ľudia sa snažili chytiť ošípané s jedom návnady, ale tento typ ošípaných má vynikajúci čuch, takže všetky pokusy zlyhali.

pôvod

Tieto ošípané sú jedným z najvýznamnejších predstaviteľov najstarších cicavcov v Afrike. Ich predchodcom je monštrum. Predtým vedci nezdieľali madagaskarské a africké plemená a pripisovali ho tej istej kategórii druhov, pretože vonku ošípané sú veľmi podobné a majú rovnaké návyky. Ale noví chovatelia zdieľajú obidva tieto druhy, a preto:

1. Druhy Madagaskaru majú iný názov - ker. Radšej sa usadzujú v hustých húštinách alebo nízkych kríkoch. Ošípané tohto plemena žijú v Afrike a sú jedinými zástupcami kopytníkov na ostrove Madagaskar. Na rozdiel od afrických ošípaných majú ľahšie načervenalé strnisko a hustú bledú hrivu. Sú to všežravce, živia sa mrkvou a drobnými bezstavovcami, ako aj rôznymi druhmi ovocia a koreňov.

2. Druh Afriky sa nazýva aj rieka, a to z dôvodu náchylnosti týchto zvierat k životu v blízkosti vodných útvarov. Tento druh je široko rozšírený v západnej Afrike. A na rozdiel od Madagaskaru uprednostňujú nie husté húštiny, ale oblasti v blízkosti vodných plôch a močiarov, vzácnych tropických lesov alebo savaní.

Pretože farba týchto ošípaných je dosť rôznorodá, bolo rozhodnuté ich zoskupiť do niekoľkých poddruhov podľa vonkajších znakov. V súčasnosti chovatelia na tomto základe nerozlišujú africké ošípané.

vzhľad

Vzhľad ošípaných je veľmi atraktívny. Jej svetlý vzhľad a neobvyklá štruktúra tela okamžite priťahuje oko k sebe:

  • Celé telo ošípaných je pokryté žiarivo červenou vlnou a na zadnej strane vyniká biely pruh. Biela srsť je dlhšia ako červená, ale zriedkavá. Zahŕňa tiež žalúdok ošípaných, nachádza sa v blízkosti ňucháča, zriedka sa nachádza okolo očí.
  • Papuľa ošípaných je čierna, rovnako ako strapce. Je to vďaka nezvyčajným ušiakom so strapcami, že zviera získalo svoje jedinečné špecifické meno.
  • Tam je kefa a na konci chvosta. Samotný chvost je čierny, stredne dlhý.
  • Zaujímavá je aj farba nôh mumpsu, ktoré sú sivé a červené je bližšie k telu (v tóne hlavnej farby).
  • Papuľa je podlhovastá, s malou čistou pätou.
  • Muži majú dlhé rany, ktoré môžu byť zamenené za rohy.

Ošípané tohto plemena sú vďaka dobre vyvinutému pätu veľmi pohyblivé a rýchle. Hoci zviera nie je veľmi vytrvalé, vzácny jedinec má previsnuté brucho alebo obezitu. Všetky ošípané tohto plemena majú malé a svalnaté telo.

Ošípané z ošípaných sa líšia od ostatných psov: sú ostré a dlhé. Vďaka tejto forme psov môžu ľahko získať potravu, a to ako v krajine, tak aj lov malých zvierat.

Spôsob života

Ošípané tohto plemena sú nocí. Vo dne sa africké riečne prasatá spia alebo schovávajú v malých hlinených dierach zamaskovaných vegetáciou.

Ciston prasa nie je veľmi plodný

Žijú v skupinách vedených mužom. Veľkosť skupiny často dosahuje 20 osôb.

Prísne prasiatko nie je veľmi plodné, pretože jedna pôrodná prasnica prináša od 1 do 6 mláďat. A pretože miera prežitia prasiatok je slabá, iba 3 až 4 jedinci dosiahnu zrelý vek.

Prasnice tohto plemena sú veľmi starostlivé matky, robia vysoké bezpečné hniezdo pre svoje deti. Laktácia trvá 2 až 4 mesiace, potom matky učí prasiatka do hrubých potravín.

Varovanie! Každá skupina ošípaných žije na vlastnom území, ktoré sa snažia označiť buď škrabancami z očných zubov na stromoch, alebo pomocou sekrétovanej sekrécie. V prípade útoku inej skupiny sa vlastníkom územia ušetrí únikom.

Cisteurské africké riečne ošípané sú náchylné na všetky nebezpečné choroby kancovej rodiny. Väčšina týchto chorôb je pre hospodárske zvieratá smrteľná. Tieto choroby zahŕňajú africký mor ošípaných. Zviera sa môže nakaziť kliešťom alebo chorým jedincom. Pre mnohých je toto ochorenie smrteľné.

Opakované pokusy ľudí skrotiť tento druh ošípaných boli márne, sú známe len ojedinelé prípady domestikácie. A tí, ktorí v tom uspeli, tvrdia, že zajatý dospelý človek sa najprv chová agresívne a nervózne, ale čoskoro si zvykne na podmienky zadržania a upokojuje sa. A niektorí jedinci sú tak zvyknutí na ľudí, ktorí vám umožňujú starať sa o potomstvo. Ošípané chované v zajatí sú krotké a nevykazujú agresiu voči ľuďom.

Vzhľad a distribúcia plemena

Africké prasa (alebo riečne ošípané) - zviera, ktoré sa výrazne líši od obvyklého človeka. Zviera má zaujímavý vzhľad a charakter, výrazne odlišný od toho, čo je obvyklé u bežných domácich ošípaných. Ošípané Cousteau sú silné, agilné a rýchle, čo im pomáha prežiť v prírode. Ošípané dostali svoje meno vďaka dlhým vlasom, ktoré vyčnievajú na bokoch papule.

Kisteukhie ošípané sa objavili v západnej a strednej Afrike, prevažne žijú v Guinei a Kongu. Vyhnite sa suchám, vyskytujú sa v blízkosti vodných plôch. Jeho zástupcovia sú bežní v tropických lesoch a savanách.

Predtým boli africké a madagaskarské ošípané považované za jeden druh. Ale po vykonaní komparatívnej analýzy sa zistilo, že zvieratá, hoci sú podobné, sú dva odlišné druhy. Madagaskar (bush) ošípané žijú vo východnej a južnej časti Afriky, majú menej pestrofarebnú farbu ako farba štetca.

Farba a veľkosť afrických ošípaných sa môže líšiť, preto sa rozlišuje niekoľko poddruhov, ktoré sú dobre rozlíšené vonkajšími znakmi. Predtým bolo identifikovaných päť odrôd ošípaných, ale dnes sú vedci hodnotení ako jeden.

Vonkajšie vlastnosti a povaha zvieraťa

Africké prasa žije v blízkosti riek, močiarov alebo jazier, pretože nemá rád sucho. Zástupcovia majú pomerne zvláštny vzhľad, ktorý ich výrazne odlišuje od ostatných plemien:

  • Krátka, tvrdá srsť červenohnedej farby, biely pruh pozdĺž hrebeňa.
  • Dĺžka tela v priemere dosahuje 1,5 metra, výška - 80 cm, hmotnosť - 120 kg.
  • Hlava je úmerná veľkosti tela. SOVA predĺžená, vlna šedo-biela farba. Najbežnejšie zvieratá s tmavou škvrnou na čele medzi očami.
  • Zvieratá majú kompaktné a proporcionálne telo. Končatiny krátke, tmavé sfarbenie pod pätou.
  • Okolo očí sa nachádzajú vlnené biele kruhy. Rovnaké bočné brázdy farbia strany ňucháča.
  • Africké ošípané majú dlhý chvost - asi 40 cm. Na chvoste nie sú prakticky žiadne chĺpky, iba na konci je charakteristický strapec.
  • Pozoruhodnejšie v plemene sú zaujímavé uši - dlhé, závesné, so strapcami na koncoch. Sú natreté v bielych a čiernych odtieňoch.
  • Hlavným nástrojom ochrany sú ostré kly, s ktorými môžu dospelé zvieratá narezať takmer akýkoľvek predmet. Sú obzvlášť veľké u samcov, u žien o niečo menších.

Africké ošípané dávajú prednosť nočnému. Počas dňa sa schovávajú v hustých kríkoch alebo v inej vegetácii v blízkosti vodných útvarov. Pri hľadaní jedla vyjdú, keď začne tma.

Vlastnosti lokality

Zvieratá viedli aktívny životný štýl. Pri najmenšom nebezpečenstve sa snažia utiecť od nepriateľa, ale ak sú nútení, bránia sa zúrivo a bez strachu a chránia svojich potomkov.

Cisteau prasa má horlivý čuch, dosť dobre mysle. Pokusy chytiť ich na návnadu jedom často končia neúspechom.

Existujú izolované prípady domestikácie týchto zvierat, najmä vo východnej Afrike, kde vytvárajú poloprázdne podmienky.

Každá rodina má svoje vlastné územie, ktorého hranice označujú samca: zanecháva stopy na stromoch a zvýrazňuje osobitné tajomstvo.

Interakcia tohto plemena ošípaných s ľuďmi je dosť problematická, pretože zvieratá sú náchylné na ničenie plodín pestovaných rastlín a iných zlých návykov. Prasa ušatá s ušami má agresívny charakter, ale vo voľnej prírode má veľmi málo nepriateľov, pretože hlavný predátor, leopard, ktorý ju lovil, bol vyhnaný zo svojho prostredia ľuďmi.

rozmnožovanie

V jednom balení pod vedením vodcu je niekoľko samíc a ciciakov. Takáto rodina môže pozostávať z 15 jedincov. Samica má v priemere 4,5 mesiaca potomstvo, ktoré prináša 1 až 6 prasiatok. Ošípané ošípané ošípané 2 - 4 mesiace, potom sa postupne kŕmia rovnakým spôsobom ako dospelí. Sexuálna zrelosť u afrických ošípaných prichádza v 3-4 rokoch.

Africké prasa ošípané, aby ich hniezda ako stohy pred pôrodom. Počas niekoľkých hodín po narodení môžu ošípané nasledovať matku. O nich sa starajú dospelé samice a samce z rodiny. Po prvé, ošípané pijú materské mlieko, potom sa živia bežnou potravou stáda. Vo voľnej prírode žijú africké ošípané asi 15-20 rokov.

Zviera je v strave dosť nenáročné - môže jesť takmer akékoľvek jedlo. Najviac zo všetkého sú zvyknutí jesť rôzne druhy ovocia, hľuzy a korene. Tiež sa živia hmyzom, larvami a inými bezstavovcami.

Ak má prasa šťastie, že nájde nejakú mršinu, bude to jesť aj ona. Dnes, keď je plemeno trochu domestikované, môže jesť hrozno, ananás a iné pestované rastliny.

Vedecký výskum zistil, že zvieratá trpia africkým morom. Choroba bola prvýkrát zaznamenaná v Afrike na začiatku minulého storočia. A prvými nositeľmi moru boli divoké miestne ošípané, vrátane štetcov. Potom sa africký mor ošípaných začal šíriť v niektorých krajinách južnej Európy a Ameriky a na prelome 20 - 21 storočí sa úplne sťahoval na takmer celé územie. Dnes sa choroba nachádza už v Rusku, Ázii, západnej a východnej Európe.

Africký mor ošípaných sa vyskytuje u postihnutých zvierat v závislosti od formy ochorenia. S rýchlym priebehom ochorenia, ošípané umierajú takmer okamžite, akútne a subakútne, choroba je určená niekoľkými príznakmi: ťažkosťami s dýchaním, horúčkou, paralýzou zadných končatín, slabosťou, vracaním atď. Miera úmrtnosti na chorobu sa pohybuje od 50 do 100%.

Vzhľadom k tomu, väčšina divokých ošípaných viesť stádo spôsob života, africký mor sa môže šíriť veľmi rýchlo v dôsledku tesného kontaktu v stáde.

Africké prasa ošípané je úžasné divoké zviera, ktoré sa vyznačuje zaujímavým vzhľadom a agresívnym charakterom. Je to protiklad k ľuďom, ale tiež sa stalo, že človek učil zviera. Zvieratá jedia takmer všetko, čo sa im dostane do cesty, umožňuje im prežiť vo voľnej prírode.

Je tu prasa ... rohatý

Keď sa na to pozeráme v plnom zmysle slova svetlý obyvateľ čierneho kontinentu, myšlienky o chlieb prichádzajú na koniec. Spomínam si však na cirkus, červený koberec v aréne a dobrú náladu po prvej návšteve stanu. Alebo kvetinový záhon na vrchole leta - to nie je pre nič za nič, že Gerald Darrell nazval Kvet prasiatko, pri príležitosti získanej v Sierra Leone. Ten, kto mal myšlienku urobiť slovo „prasa“ kliatbou, pravdepodobne neuvidel bezkartáčové riečne prasa. Všetko je však relatívne. Ak nechcete zasadiť arašidy a nežijete v Afrike, môžete slobodne spievať kúzlo tohto zvieraťa. Je však nepravdepodobné, že by Afričania, na ktorých poliach pravidelne navštevujú, vybrali aspoň pár dobrých slov vo svojom lexikóne ...

Cisteuh (alebo červená rieka) ošípané sú veľmi krásne: sú jasne červené, s bielym pruhom na chrbte a bielych škvŕn na predĺženej čiernej tvári, na stranách, na ktorých sú červeno-biele vlasy vousy lepkavo nalepené (najmä zvieratá s oranžovým odtieňom vlasov sú farebné). poddruh z lesov Kamerunu). Príroda maľovala tmavo hnedé vlasy prasiatok s bledožltými alebo tmavožltými pozdĺžnymi pruhmi.

Hrebeň vlasov, dobre viditeľný na chrbte a najmä na chrbte, v čase nebezpečenstva, sa zlovestne objavuje, vizuálne zvyšuje veľkosť ošípaných. Holý 30-45 centimeter chvost podobá mrkvu alebo petržlenu koreň, natiahnuté takmer k zemi, s hustou základňou a veľmi tenký koniec, prikrytý strapec. Hlavným znakom, ktorý dal zvieraťu meno, sú dlhé strapce čiernych a bielych vlasov, visiace na koncoch podlhovastých úzkych uší, ako zvončeky na šaškovi.

Vo všeobecnosti je ošípané ošípané najmenšie medzi ošípanými v Afrike. Dĺžka jej tela je 100-150 cm, výška v kohútiku je 55-80 cm, priemerná hmotnosť je od 60 do 80 kilogramov. Zvieratá oboch pohlaví majú ostré tesáky. Muži sa vyznačujú dobre vyvinutými kostnými hrčkami („bradavice“) v polovici medzi očami a náplasťou. Vo svojej mladosti sú schovaní v hustých vlasoch, ale starí ľudia majú niekedy vzhľad dvoch malých rohov smerujúcich dozadu.

Pes na dezert

Rozsah druhov zaberá Rovníkovú Afriku od Senegalu na západe po východný Zair na juhu a východe. Západná a Stredná Afrika južne od Sahary. Cisteuh riečne ošípané obývajú širokú škálu biotopov, vrátane nížinných dažďových lesov, lesov galérie, suchých lesov, zalesnených savanov, zarastených krov a poľnohospodárskej pôdy.

Typická skupina chutí ošípaných pozostáva z 3 až 6 jedincov, vrátane jedného dospelého muža, hoci akumulácia bola pozorovaná u viac ako 100 zvierat. Борясь за лидерство, самцы бодаются лбами, тычут друг в друга рылом и хлещут соперника хвостом. Свою территорию животные метят, царапая клыками деревья и используя секрет желез на ногах, шее и под глазами. Активны в ночное время, а в течение дня предаются отдыху в непроходимых зарослях, где у них проложены тропинки и туннели.Na kŕmenie ísť docela ďaleko, takže prechody až 4 kilometre v jednom smere. Veľmi opatrný, ale zahnutý alebo zranený môže ukázať závideniahodnú odvahu, ponáhľajúc sa k nepriateľovi.

Cisteurské ošípané sú absolútne všežravé, rovnako ako všetky rody Havronina po celom svete. Ich strava sa skladá z koreňov, ovocia, semien, trávy, húb, mušlí, hmyzu, vtáčích vajec, hlodavcov, mriežky. Vykopávajú hlbšie do pôdy, hľadajú korene, cibule, červy a hmyz, ale môžu tiež plávať do vodných rastlín. Je známe, že v očakávaní upusteného plodu, chocholaté prasatá nasledujú opice (najmä šimpanzy), ktorí sa živia stromami. A zvláštny pôžitok pociťujeme z orechov mandura olivovníka alebo mkonga, ktoré sa nenachádzajú nikde, ale v ... hromadách trusu slonov. Ale to, čo nikdy nečakáte od slávnych ošípaných, tak je to sklon k predátorstvu. Fakty - tvrdohlavá vec. Elegantné ošípané útočia na malé domáce zvieratá, zabíjajú a konzumujú prasiatka, deti, jahňatá a dokonca, podľa očitých svedkov, poľovných psov.

Hniezdna sezóna trvá od septembra do apríla a jej vrchol nastáva v období mokra (november - február). Brutálne ošípané sa narodia ročne. Tehotenstvo trvá 120-127 dní. Narodenie sa vyskytuje v hniezde trávy, jeho šírka je asi 3 metre a jeho hĺbka je 1 meter. Vo vrhu od 3 do 6 ošípaných. Novorodenci vážia menej ako kilogram (650 - 900 g). Matka a dominantný samec sa starajú o mláďatá a chránia ich.

Boli nečakane vystrašení, ošípané môžu obratne „hrať vačicu“, to znamená predstierať, že sú mŕtvi. Ako starnú, radšej bežia rýchlo. V 2-4 mesiacoch mladé ošípané prestať sania mlieka a prejsť na normálne krmivo. Sexuálna zrelosť dosahuje 18-21 mesiacov a neskôr. Životnosť ošípaných ošípaných je 15 až 20 rokov.

Po celom svete

Tento druh je široko rozšírený v strednej Afrike, a hoci je lovec lovený pre širokú paletu, je stále ďaleko od ohrozenia. Prosperita ošípaných ošípaných prispieva k rozsiahlemu vyhladzovaniu ich hlavného nepriateľa - leoparda. Iné veľké predátory - levy, hyeny hyacintové, krokodíly Níli a hieroglyfické pythons - nemajú žiadny významný vplyv na počet ošípaných. Odlesňovanie má do určitej miery negatívny vplyv na ich obyvateľstvo, ale ako ukázali výskum zoológov, ošípané sú dobre prispôsobené susedstvu s ľuďmi, okrem toho, že robia nájazdy na plantáže pestovaných rastlín, ktoré im spôsobujú viditeľné škody a dávajú ľuďom ďalší dôvod ich strieľať. , Pokusy o zničenie červených lupičov jedmi urobili málo: sú príliš citlivé na jed.

Nepriame škody spôsobené riečnymi ošípanými spočívajú v tom, že sú nositeľmi chorôb, ako je africký mor ošípaných, ktorý postihuje dobytok. Táto choroba sa vyskytuje po uhryznutí kliešťom, a hoci to nie je nebezpečné pre samotných divochov, sú schopní ju preniesť na domáce ošípané, ale pre tých môže byť choroba smrteľná. Ako alternatíva sa opakovane odporúča domestikovať ošípané so strapcami na ušiach, ale z rôznych dôvodov sľubná myšlienka uviazla v teoretickej fáze.

Dospelé divé vlasy chované v prírode (prinajmenšom v prvých mesiacoch) je nervózne a skôr zlé zviera. Avšak, keď si zvykli na novú situáciu, upokojuje sa a dokonca sa pripája k ľuďom, ktorí sa o ňu starajú. Tie isté ošípané, ktoré stále spadajú do zajatia prasiat, sa stávajú úplne krotké.

Kisteuhs, rovnako ako ostatné divoké ošípané, sa kŕmia dvakrát denne a požiadajú ich o suché a šťavnaté jedlo ráno a večer len šťavnaté. Denná dávka suchej potravy v priemere 2 kg na dospelého zvieraťa, šťavnatá - 4 kg. Do prvej kategórie patria suché ovsené vločky, strmé ovsené vločky varené v mlieku alebo vo vode, drobivá varená ryža, nasiaknutá kukurica, zemiaky z plášťa a nejaký chlieb (sušený biely alebo šedý chlieb, chrumkavý chlieb, pikantné sušienky). zrná pšenice a proso. Ako hlavné šťavnaté krmivo ponúka jablká, hrušky a banány.

Čas od času sa šťavnatá strava ošípaných pestuje s citrónmi, hroznom, melónmi, mrkvou (ak je mladá, potom je dobrá s topmi), surové zemiaky, repa, šalát, cibuľa a pór, farebné a ružičkové keličky, petržlen, uhorky. Len ako zriedkavá pochúťka v žľabe dala bielu kapustu, zelené fazuľa a zelený hrášok. Ale v lete dávajú veľa čerstvého ďateliny a lucerny, zelených obilných zŕn a kukurice, ako aj trávy a lístia. Nemali by sme zabúdať na mäsožravosť chutných ošípaných, preto by ich strava mala obsahovať mäso vo forme surového mletého mäsa, kurčiat, prepelíc, ​​nezdravých králikov atď., Ako aj surovej pečene a občas aj rýb.

Všetky divé ošípané, vrátane pochutiny, trpia rovnakými chorobami ako ich domáci príbuzní. V tomto ohľade sa dôrazne odporúča, aby ste sa neuchovávali jeden vedľa druhého. Okrem toho je dôležité, aby hlodavce neprenikli do pera alebo zimných štvrtí, medzi ktorými sa môže chytiť choré alebo otrávené zviera. Po nájdení uhynutej myši alebo potkana na ceste ju prasa bude jesť za sladkú dušu, iba dôsledky pre ňu sa s najväčšou pravdepodobnosťou ukážu ako poľutovaniahodné.

Prakticky až do začiatku deväťdesiatych rokov sa z času na čas do zbierok zoologických záhrad dostávali divé riečne ošípané bez osobitného účelu. Úspech v ich pravidelnom šľachtení bol dosiahnutý zoologickou záhradou v Duisburgu (Nemecko), kde sa ošípané stále držia v zmiešanej expozícii afrických zvierat a delia ohradu takými rozdielnymi susedmi, ako sú veľryby vatussi alebo supy. Pestované ošípané odišli odtiaľ do iných parkov. Teraz v Duisburgu žije stádo 10 jedincov.

Nárast záujmu o pomarančové ošípané nastal súčasne s rozvojom výstavby v rôznych zoologických záhradách veľkých zoogeografických expozícií a pavilónov tropického dažďového pralesa. V apríli 2002 zoologické záhrady zúčastňujúce sa na Medzinárodnom systéme účtovníctva zoologických zvierat obsahovali 465 riečnych ošípaných. Viac ako polovica tohto stáda sa usadila v Európe. Až donedávna bolo možné v Moskovskej zoo obdivovať svetlé ošípané, ale teraz, bohužiaľ, v Rusku už neexistujú.

Externý popis

Cisteah prasa má červenohnedú farbu s bielym pruhom pozdĺž tela. Chvost je tenký, pohyblivý, dlhý (30-45 cm). Zatvára hrubý čierny a biely strapec. Charakteristickým znakom ciciakov - dlhé, mierne špicaté uši, na koncoch ktorých sú viditeľné čierne a biele strapce. Táto farba kefiek je výrazným znakom: pri pohľade na príbuzných sa jedinci obracajú dozadu pri nakláňaní hlavy tak, aby uši zaujali vodorovnú polohu.

Papuľa zvieraťa má čiernu farbu, mierne predĺženú v tvare klinu, háčik-poludnie. Špeciálne kúzlo dávajú dlhé kotlety a malý penny. Okolo očí je biely lem. Tam sú malé ostré špičáky a kly. Charakteristickým vonkajším znakom samcov od samíc je prítomnosť dlhých kostnatých kopcov pripomínajúcich dozadu zahnuté rohy. Kopce sa nachádzajú medzi očami a ušami.

Tesáky afrických ošípaných sú dostatočne ostré na to, aby sa z nich vyrezali akékoľvek predmety.

Napriek svojej hmotnosti osemdesiat kilogramov vyzerá prasa pomerne proporcionálne: svalnaté silné a tónované telo, silné ramená sú doplnené štíhlymi, štíhlymi, krátkymi nohami. Dĺžka tela je 100-150 cm, výška v kohútiku sa pohybuje od 56 do 80 cm.

Africké prasa je rýchle a ovládateľné, jeho pohyby sú ľahké a rýchle. Ona môže dokonca súťažiť s loveckým psom v bežeckej rýchlosti, ale je horšia vo svojej vytrvalosti, pretože sa rýchlo unavuje.

Jedinci sú v potravinách nenároční. Konzumovať a pestovať potraviny a potraviny živočíšneho pôvodu.

V noci prasiatka často napadajú polia vysadené ovocím a zeleninou a ničia všetko, čo je v ich ceste. Okrem toho, novonarodené domáce artiodactyly (väčšinou deti a jahňatá) sú obľúbenou pochúťkou ošípaných. Všetky tieto triky vedú k tomu, že miestni obyvatelia ich nemajú radi.

Pin
Send
Share
Send
Send