Všeobecné informácie

Vtáčia labuť

Pin
Send
Share
Send
Send


1. Labute - majestátne vtáky kráľovskej krásy a božskej milosti. Sú jedným z najpôsobivejších vtákov, ktorí milujú milovníkov prírody.

Dnes sú tieto krásne vtáky symbolom duchovnej čistoty, cudnosti a manželskej vernosti. Labute sú schopné spôsobiť obdiv nielen pre svoje krásne perie, ale aj pre ich neuveriteľné držanie tela.

2. Labute patria do radu kačice čeľade Anseriformes.

3. Labute sa vyznačujú svojou krásou, dlhým životom a monogamiou.

4. Labute sú najväčšie vodné vtáctvo v Európe.

5. V závislosti od druhu, dĺžka tela dospelých dosahuje 120-180 cm a hmotnosť môže byť až 15 kg. Dĺžka krídel týchto vtákov v rozpätí približne 2-2,4 metra.

6. Tieto vtáky neradi chodia po zemi, ale hlavne sa pohybujú po vode.

7. Celkovo existuje 7 druhov labutí na svete: čierna, černohrdlá labuť, labuť opice, labuť mute, labuť americkú, labuť labute, labuť na trúbku.

8. Väčšina z týchto druhov je uvedená v Červenej knihe.

9. Muž a žena sa navzájom veľmi nelíšia. Biela labuť je jednou z najväčších vodných vtákov, ktorá sa líši veľkosťou a hmotnosťou, ktorá dosahuje 10-13 kg. Jeho telo je pretiahnuté, dlhé (asi 150-170 cm), krk je dlhý a vyzerá veľmi elegantne. Silné krídla majú rozpätie takmer 2 metre, nohy sú krátke, tmavej farby, mierne za sebou. Zobák je sivý alebo čierny a žltý.

10. O labutiach a ich lojalite k partnerovi, až do konca ich života veľa viery obchádza. Je však isté, že jedna vec je istá: labuť je monogamný vták a po vytvorení páru je v blízkosti, keď je satelit alebo spoločník nažive. Ale keď sa staneme vdovcami, muž alebo žena vytvoria nový pár a nebudú pustovníkom až do smrti.

Labuť

11. Mute labuť ukazuje svoje podráždenie a nespokojnosť so špeciálnym syčiacim zvukom, z ktorého pochádza jeho názov. V Anglicku je labuť mute považovaná za kráľovského vtáka. Je to veľké plemeno, ktoré môže vážiť až 12 kg a v zajatí až 15 kg. Farba peria je biela a hlava je okrová. Zobák tohto druhu je červený s klincom. Na rozdiel od iných plemien, ktoré držia krk rovný, ohýba krk, plávajúci na vode. U mladistvých do 3 rokov je farba hnedá, ale potom sa zafarbí na bielu. Život mute labute môže byť až 28 rokov. Tento druh sa nachádza v severnej a južnej časti Európy a Ázie.

12. Swan vyzerá skvele kvôli tomu, že jeho telo je pokryté veľmi hrubým perím. A málo ľudí vie, že počet peria je 25 tisíc kusov. Tento vták je držiteľom záznamu, ale so sezónnymi moults stráca veľa peria a nemôže letieť na chvíľu.

13. Medzi rodiny kačacích labutí sú majitelia najdlhšieho krku. V tomto prípade je čierna labuť, ktorej cervikálna časť pozostáva z 23 stavcov a dosahuje polovicu dĺžky jedinca, považovaná za majstra medzi kongenérmi. Takáto impozantná veľkosť krku umožňuje týmto vtákom získať potravu v hlbinách nádrží.

14. Swan je dole má úžasnú tepelnú izoláciu, ktorá umožňuje vtákom tolerovať studené dobre. Ale tento majetok bol príčinou ich masového vyhladzovania v stredoveku.

15. Vynikajúce svaly umožňujú úžasným vtákom prekonať lety tisíce a viac kilometrov. Labute lietajú a vytvárajú klin, ktorý je vedený najsilnejším jednotlivcom. Aerodynamické toky vytvorené vodcom balíkov umožňujú ostatným členom vynakladať menej energie. Zároveň môžu labute dosiahnuť rýchlosť až 80 km / h.

Labuť labuť

16. Labuť labutia počas letu vydáva charakteristický hlasný výkrik. Tento vták môže vážiť asi 12 kg a dosiahnuť dĺžku 150 cm a rozpätie krídiel niekedy dosahuje 2,6 metra. Krk a telo majú približne rovnakú veľkosť. Zobák je žltý s čiernym hrotom. Mladiství sú sivej farby, ale potom sfarbia. Toto plemeno labutí hniezdi v severnej Európe av niektorých častiach Eurázie. Usadzuje sa na brehoch jazier a riek. Labuť hniezdo je vyrobené z trávy, machu a peria. Pár raz a navždy. V zajatí žije asi 30 rokov.

17. Národný vták vo Fínsku je uznaný ako labuť opice.

18. Labute majú vynikajúci zrak, pomáhajú im nájsť jedlo a vyhnúť sa nepriateľom vrátane vody.

19. Vďaka svojim hustým a teplým ope- reniam môžu labute lietať v rekordnej výške pre vtáky. V 60. rokoch 20. storočia piloti zaznamenali let niekoľkých osôb v nadmorskej výške nad 8 200 metrov.

20. Na špičke chvosta labutí sa nachádza špeciálna žľaza, ktorá vylučuje mazivo na mazanie peria. Vzhľadom k tomu, vtáky môžu plávať po dlhú dobu vo vode, bez toho aby sa namočili.

Trumpetista Swan

21. Trubač labuť dostal svoju prezývku vďaka výkrikom, ktoré sa objavili pri komunikácii s inými jednotlivcami. Toto plemeno sa nachádza v Strednej Amerike. Vyzerá to, že je to zlý, ale zobák je čierny, nie žltý. Telesná hmotnosť je do 13 kg a dĺžka do 180 cm, v zajatí môže žiť približne 30 rokov.

22. So starostlivosťou sa labute týkajú nielen svojho partnera, ale aj iných príbuzných. V prípade choroby jedného z členov balenia môžu vtáky let odložiť, až kým sa jednotlivci nevrátia.

23. Migrácia labutí je sezónna a rozširuje sa na územie Ruska, takže na jazerá v Altajskom teritóriu prichádzajú každý rok viac ako tristo labutí.

24. Labute sa usadiť v plytkej vode a vybrať si ťažko prístupné miesta pre hniezda. Preferujem silne zarastené rybníky. Ak nie sú rušení, môžu sa usadiť v blízkosti ľudí.

25. Ornitológovia zistili, že farba peria labute závisí vo veľkej miere od ich biotopu. Spravidla je v teplých klimatických podmienkach farba vtákov tmavšia ako v chladných. Preto v severných oblastiach možno nájsť dokonale bielych jedincov.

Čierna hrdza labuť

26. Swan čiernohrdlý vďačí za svoj názov svojej farbe. Ich hlava a krk sú čierne a ich telo je biele. Na zobáku čiernohrdlého je červený rast, ktorý mladí jedinci nemajú. Dospelý jedinec môže mať až 6,5 kg telesnej hmotnosti a dĺžku až 140 cm. Toto plemeno sa nachádza v Južnej Amerike. Stavia hniezda na malých ostrovoch alebo v rákosiach. Mláďatá tohto plemena milujú cestovať na chrbte svojich rodičov.

27. Labute čiernohrdlé môžu lietať rýchlosťou 65 km / h.

28. Labute sa živia koreňmi a stonkami rastlín rastúcich v nádržiach. Veľké plemená sa môžu živiť červami, slimákmi alebo hmyzom. Malé druhy jedia trávu, často poškodzujú obilniny.

29. Veľká telesná hmotnosť zabraňuje vtákom, aby sa ľahko vzlietli, takže musia dlhý čas prikloniť krídla a pohybovať labkami, aby vystúpili do požadovanej výšky. Z toho istého dôvodu labute len sedia na vode, neohrabane brzdia nohy na svojom povrchu.

30. Samica labuť spravidla obsahuje 4 až 8 vajec, ktoré inkubujú 35 dní.

Čierne labute

Black Swan tiež dostal toto meno kvôli čiernej farbe peria. Nachádza sa hlavne v Austrálii. Tento druh sa usadí v bažinách alebo zarastených jazerách, ale možno ho nájsť aj v zoologickej záhrade. Dospelí vážia do 9 kg a ich dĺžka dosahuje 142 cm, dĺžka života vo voľnej prírode je až 10 rokov. Je veľmi dôverčivý a ľahko sa skrotí.

32. Čierna labuť je znakom západnej Austrálie.

33. Počas štúdia čiernych labutí boli ornitológovia svedkami neobvyklého javu. Samci týchto vtákov sú schopní vytvoriť zväzky rovnakého pohlavia. V tomto prípade vtáky používajú samicu na kladenie vajec. Potom ju čierne labute vyháňajú a vyliahnu a vychovávajú potomstvo.

34. Mláďatá sa rodia našuchorené a bez ohľadu na druh majú sivú farbu, ktorá sa mení len v treťom roku života vtákov.

35. Len pár dní po narodení labute môžu samostatne plávať so svojimi rodičmi.

Americká labuť

36. Labuť je najmenšia veľkosť. Jeho hmotnosť zriedka dosahuje 10 kg. Navonok vyzerá ako clicker. Obýva tundrové lesy Ameriky.

37. Labute majú veľmi priateľské a silné „rodiny“. Potom, čo mláďatá vyrastú, môžu žiť so svojimi rodičmi veľmi dlho.

38. V prípade nebezpečenstva môže labuť so silným úderom krídla spôsobiť nepriateľovi značné škody: zlomiť kosť a dokonca zabiť malého predátora.

39. Vytvorenie dvojice, labuť žije dlhú dobu, vykazuje rodičovské vlastnosti a starostlivosť nielen o vajcia, ale aj o rastúce deti, ich ochranu a získavanie potravy pre nich.

40. V prítomnosti detí vtáky násilne chránia potomstvo a stávajú sa nepokojnými a agresívnymi.

Málo alebo tundra labute

41. Malá labuť sa niekedy tiež nazýva tundra, ako sa nachádza v tundre Ruska. Pripomína americký pohľad na jeho vlastnosti. V zajatí žije nie viac ako 20 rokov. Uvedené v Červenej knihe Ruskej federácie.

42. Labute sa často nachádzajú na severnej pologuli. Aj keď si často vyberajú svoje miesto pobytu Nový Zéland, Austrália a Južná Amerika.

43. V čase chladného počasia labute lietajú do teplých krajín a keď príde jar, vrátia sa. Samica stavia hniezdo v húštinách a mláďatá sa objavujú v polovici leta.

44. Mladé labute sa rodia pernaté a môžu okamžite dostať svoje jedlo. Samica je s labutami asi 6 mesiacov, kým nie sú úplne zrelé.

45. Podľa správania labutí ľudia predpovedali počasie. Predpokladá sa napríklad, že ak labute začne hádzať hlavu na chrbát počas dňa, potom sa objaví zlé počasie. Vtáky stavajú hniezda na vysokom teréne - počkajte na silný dážď.

46. ​​Mladiství majú ružový zobák, ktorého špička je čierna. Plávajúci vták má vertikálne predĺžený krk, zatiaľ čo jeho hlava a zobák sa tešia.

47. Niekedy môžete stretnúť pár labutí, ktorí žijú v blízkosti bydliska osoby. To môže znamenať, že vtáky sú kŕmené a veľmi dobre ošetrené.

48. Podľa legiend môžu labute žiť až 150 rokov, ale nie je to tak. Podľa štúdií ornitológov je priemerná dĺžka života týchto vtákov vo voľnej prírode 20 - 25 rokov. V zajatí môžu žiť do 30 rokov.

49. Reprodukcia a ochrana labutí v preferenčnej sfére sa vyskytuje v rezervách, ale v prirodzených podmienkach je to možné aj na rieke Temži. V Británii všetky labute patria kráľovnej a ich odchyt je zakázaný.

50. Symbolom dlhého manželského života je pár bielych labutí, ktoré sú často zdobené zákuskami a svadobnými tabuľami.

Popis a vzhľad vtáka

Labuť (lat. Cygnus) patrí do rodu vtákov radu Anseriformes, čeľade kačíc. Moderná systematika identifikuje sedem typov: čiernu, černohrdlú, labuť, trumpetistu, americkú, malú a nešikovnú.

  • hmotnosť - 15 kg a viac
  • rozpätie krídiel - do dvoch metrov
  • perie - husté, vodotesné,
  • farba - čistá, biela, čierna alebo sivá,
  • telo - silné, svalnaté,
  • krk - dlhý, pružný,
  • labky sú dosť krátke
  • zobák - s rastom na základni,
  • muži a ženy vyzerajú takmer rovnako.

Koľko labutí žijú

Pokiaľ ide o domáce zvieratá, je celkom jednoduché sledovať ich životnosť, ale u voľne žijúcich zvierat to bolo oveľa ťažšie. A iba zvonenie vtákov a ich sledovanie pomocou majákov nám umožnilo určiť trvanie ich života v prírodnom prostredí. Mimochodom, dánsky učiteľ Hans Mortensen ako prvý zazvonil vtákov, dával na nich kovové krúžky s číslom a vlastnou adresou.

Doma

V zajatí, kde je vták neustále zásobovaný dobrými podmienkami a dostatočným množstvom potravy, je jeho životnosť zvyčajne dlhšia ako vo voľnej prírode.

Podľa štatistík, doma žijú tieto vtáky v priemere do 25 rokov, hoci existujú prípady, ktoré úspešne splnili svoje 30. výročie. Existujú nepotvrdené informácie o tom, že jednotliví vtáci žili 50 alebo dokonca 70 rokov. Vzhľadom k tomu, že maximálny oficiálne zaznamenaný vek voľne žijúcich vtákov bol viac ako štyridsať rokov, prvý údaj sa zdá byť dosť pravdepodobný.

Výskumy to potvrdzujú v prirodzených podmienkach je priemerná dĺžka života tohto vtáka 15-20 rokov. Dokonca aj starší jedinci sú oficiálne registrovaní, navyše v tom čase boli nažive, čo znamená, že konečná doba ich života je ešte väčšia:

  • Mute Swan (Nemecko) - 28 rokov 7 mesiacov,
  • Klikun (Dánsko) - 26 rokov 6 mesiacov,
  • malý (UK) - 23 rokov 7 mesiacov.

Ale to všetko nemožno porovnať s vekom držiteľa záznamu. Asi pred deviatimi rokmi bola na dánskom pobreží nájdená mŕtve labuť, na ľavej labke ktorej sa objavil prsteň s nápisom „Helgoland 112851“. Archívy ukázali, že vták bol zvonený na ostrove Helgoland v Nemecku 21. februára 1970 vo veku asi 2,5 roka. Tak, ona rozbil všetky záznamy o dlhovekosti, ktoré žili viac ako 42 rokov.

Ako zvýšiť životnosť labutí

Aby mohla hydina žiť dlhý život, musíte:

  • organizovať príjemné životné podmienky - dom a oplotenú časť nádrže,
  • zabezpečiť vyváženú a vyváženú výživu, t
  • zabezpečujú stály prístup k čistej a sladkej vode
  • Neprekrývajte,
  • nepodávajte chlieb a iné pečenie,
  • nedávať mastné a slané potraviny,
  • Nedávajte "ľudské" výrobky - klobása, hranolky, čokoláda a ďalšie.

Ak je labuť chorá, potom ju nemôžete ignorovať a nechať ju prúdiť, musí sa liečiť. Takže v prípade otravy môžete použiť 5% roztok glukózy alebo pridať trochu pitného manganistanu draselného do pitnej vody (až do svetloružovej farby).

Labuť jednoducho fascinuje svojím majestátnym vzhľadom a robí ju, aby ste zachovali jej krásu čo najdlhšie. Získanie takého luxusného maznáčika, mali by ste sa dobre starať o jeho zdravie a bezpečnosť a vo všetkých ostatných ohľadoch sa budete musieť spoliehať na prírodu a silnú genetiku vášho nového priateľa.

A koľko labutí žije?

Je známe, že v zajatí žijú niektorí jedinci až 70 rokov, ale vo voľnej prírode je dĺžka labutí v priemere od 25 do 35 rokov.

Samica leží medzi šiestimi a ôsmimi vajcami, ktoré rodičia striedavo inkubujú šesť týždňov. Mláďatá začínajú lietať šesť mesiacov po ich narodení a žijú pod krídlom svojich rodičov až jeden rok, po ktorom sú oddelení pre nezávislý život.

Lebed. Popis typu a zaujímavosti

Existuje mnoho legiend o labute spojených s ich veľkosťou, láskou k slobode a lojalite. Ktoré z týchto všeobecne uznávaných presvedčení je pravdivé a čo je umelecká fikcia? Po prečítaní tohto článku sa môžete dozvedieť skutočné fakty zo života tohto veľkolepého vtáka. Okrem toho, ako odlíšiť husa od labute, koľko labutí váži, koľko rokov títo vtáky žili, aký je rozdiel medzi labutí labutí a trumpetistom, ich rozdiely od labute, ako labute spia, zaujímavé fakty o labute a ďalšie informácie.

Zvieratá alebo vtáky

Labuť je sťahovavé vodné vtáctvo.

Podľa vedeckej klasifikácie tieto vtáky patria do: t

  • Kráľovstvo - Zvieratá.
  • Tipu - Chord.
  • Subtyp vertebrates.
  • Trieda - Vtáky.
  • Nad objednávkou - Novodechnye.
  • Squad - Anseriformes.
  • Rodina - Duck.
  • Podčeleď - husa.
  • Rodina - labute.

Ako je husa iná ako labuť

Tieto vtáky patria do rovnakého poradia vtákov, ale sú veľmi odlišné:

  • Vzhľadu. Labuť je pôvabnejšia a väčšia ako husa, obrysy jej tela sú zakrivené.
  • Dĺžka krku. Krk labute je dlhší a elegantnejší. To je spôsobené prirodzenou potrebou - hus môže nájsť jedlo na zemi, labuť je viac pripojená k nádrži.
  • Rozmery. Hus je oveľa menšia. Dokonca aj stredne veľká labuť s obrovským rozpätím krídiel je obrovská v porovnaní s husou.
  • Domestikácie. Husi sú vhodnejšie na udržiavanie doma a ich príbuzní sú voľne žijúce vtáky.
  • Zvuky. Každý vták robí svoje vlastné jedinečné zvuky.
  • Rozmnožovanie. Labute sú monogamné zvieratá, sú veľmi pripojené k ich polovice. Husi sú polygamné a každú sezónu vytvárajú novú rodinu.

Čo robia vtáky

Podľa charakteru vydávaných zvukov sú vtáky rozdelené do troch typov:

  1. Zvonček s hlasným výkrikom. V prírode môžete počuť jeho plač počas obdobia párenia. Zvyšok času, vtáky mlčí, len keď nebezpečenstvo blíži, dávať alarm znamenie. Tento vták sa vyznačuje citrónovým zobákom s čiernym koncom.
  2. Trumpetista labuť, ktorej výkrik pripomína zvuky trúby. Farba zobáku sa líši od ostatných druhov vtákov - je úplne čierna.
  3. Mute labuť nevie, ako kričať, ale môže syčať hrozivo na nepriateľa. Zobák týchto vtákov je červený s klinec.

Labute sú teritoriálne vtáky. Územie je rozdelené medzi páry. Chránia svoje územie, labute syčú a oblúk krku, môžu krídla svoje krídla. Krídla krídla labute sú dosť silné a môžu dokonca zlomiť ľudskú ruku. Pár vždy drží pohromade a spolu vychováva svojich potomkov. Labute nie sú vždy verné svojim párom, ale aj miestam, kde žijú. Ak sa jedlo skončí, neodletia, ale dostanú sa do vyčerpania. Tento faktor ovplyvnil aj to, prečo boli tieto vtáky uvedené v Červenej knihe.

habitat

Tieto vtáky žijú v tundre a lesných zónach. Často si vyberte rezervoáre, ktoré sú hojne zarastené trstinou alebo trstinou. Väčšina ich životov, tieto vtáky trávia vo vode - často môžete pozorovať, ako plávajú elegantne a statočne. Na súši sa zriedka vyberajú, preferujúc vodný biotop.

Charakter a spôsob života

Tieto vtáky sa cítia najviac presvedčené vo vode a vo vzduchu. Они очень быстро плавают под водой, а в полете могут развивать скорость до 80 км/час. Иногда также можно увидеть, как птичка как бы отталкивается от воды, при взлете шлепая по водной глади лапками. Во время добывания пищи они выглядят весьма забавно: голова и шея полностью погружается в воду, а над водой остается практически вертикально расположенная задняя часть туловища и коротенькие лапки.

Tiež nestojí za to rušiť vtáky z akéhokoľvek dôvodu - naozaj sa im to nepáči. Na rozdiel od ich sofistikovaného vzhľadu sú biele labute skutočné šikanovanie. Môžu plávať krídlami a zobákom, čo na rozdiel od dojmu môže slúžiť ako pomerne impozantná zbraň.

S úderom krídla môžu títo vtáci zlomiť mužskú ruku a po zobáku budú nepríjemné modriny a odreniny. Ak sú vtáky pravidelne kŕmené ľuďmi, môže to prispieť k určitému zmäkčeniu ich prudkej nálady a zmieriť sa s takýmto susedstvom. A možno dokonca začnú dôverovať osobe viac, čo vo všeobecnosti nie je pre nich príliš zvláštne.

Čo jedia vtáky

Čo jedia labute? Mnohí sa pýtajú na podobnú otázku, pretože sú častými obyvateľmi rôznych parkov s vodnými nádržami. Často je tu túžba kŕmiť vtáky, ale na to musíte presne vedieť, čo jedia labute. Vo svojom prirodzenom prostredí, vták jej vodné rastliny a malé mäkkýše, neváhá žaby a malé ryby. Filtrujú kal svojím zobákom a oddelia jedlé prvky. Akonáhle sú na zemi, jedia trávu, obilniny a môžu jesť aj malý hmyz - červy a larvy.

Chov vtákov v domácnosti, kŕmenie sa vykonáva krmivom (obsahujúcim zeleninu, mäsové a rybie výplne), ako aj poskytuje im prístup do vodných rastlín, pretože vo voľnej prírode je to ich prirodzená strava.

Čo môže tieto vtáky kŕmiť? Je povolené kŕmiť biely chlieb vo veľmi malom množstve, ale pri nízkych teplotách výrazne pomôžete vtákovi nakŕmiť nasekanú zeleninu (surovú), dusenú ryžu alebo proso. Je tiež možné kŕmiť krmivom bez soli. Čo je absolútne nemožné kŕmiť labute? Existuje názor, že môžu byť kŕmené absolútne akékoľvek jedlo - všetci jedia. To je pravda, ale len z mnohých výrobkov vtáky začínajú mať vážne zdravotné problémy. Zoznam zakázaných produktov zahŕňa:

  • čierny chlieb
  • suché zrno,
  • hranolky, sušienky,
  • pečenie,
  • sladké pečivo alebo čokoláda.

Zimné prvky

Južné druhy sú sedavé, zatiaľ čo severné radšej odlietajú na zimu. Kde labute zimu? Zvyčajne zimujúce vtáky si vyberajú územie v regiónoch Strednej a Južnej Ázie, ako aj na pobreží Stredozemného mora. V októbri môžete vidieť ich odchod. Lietajú ako klin - pred vodcom, ktorý vytvára aerodynamickú podporu pre zvyšok batohu.

Pin
Send
Share
Send
Send