Všeobecné informácie

Kde žijú divoké kone?

Pin
Send
Share
Send
Send


Väčšina pokusov o skrotenie divokých koní zlyhala. Mnohé zvieratá boli vyhladené na konské vlásie a mäso. Napriek ťažkostiam, moderný chovatelia nenechávajú pokusy znovu vytvoriť plemeno koní s pôvodnými znakmi tarpan. Spárovanie rôznych plemien umožnilo v tomto procese čo najviac postúpiť.

Teraz pracujú chovatelia, aby obnovili vzhľad Tarpana

Najznámejší divoký kôň, ktorý žije v stepiach a lesoch Európy, ako aj v centrálnej časti Ruska, je známy ako tarpan. Zvieratá sú zakrpatené jedinci s významnou svalovou hmotou a výškou v kohútiku približne 1,3 metra. Mnohí chovatelia koní získali určité výhody z vlastností tohto plemena. Napríklad v Poľsku sa chovajú rôzne kone, ktoré vyzerajú ako poník. Výsledkom experimentu bolo párovanie tarpanov a domácich koní.

Divoký kôň v Rusku

V oblasti Rostov, na území rezervácie, žijú divoké kone v Rusku. Ponúkaný priestor je ostrov s názvom Voda. Verzie, ako zvieratá rástli ako divoké zvieratá, sa líšili. Pravdepodobnou možnosťou je príbeh, založený na skutočnosti, že divoké kone začali viesť po zničení a rozpustení štátnych fariem vhodný životný štýl.

Kone priviezli na ostrov Vodny

Majú málo čo do činenia s skrotenými koňmi. Majú skromný charakter a zodpovedajúce návyky. Vzhľadom k tomu, že ostrov sa nachádza v klimatických podmienkach, ktoré v lete nemajú potešiť zvieratá s dostatočnou vlhkosťou, starostliví ľudia ich niekedy kŕmia šťavnatým jedlom. Tento proces sa však znížil na minimálnu interakciu s kopytnatými kopytníkmi.

Prezentovaný pohľad je akýmsi mustangom Ruskej federácie. Plemenné funkcie:

  • Zvieratá sú výsledkom párenia predstaviteľov druhu Don, z ktorých prakticky nezostali.
  • Zvieratá sú zakrpatené kone, ktoré sú v zime pokryté teplou srsťou.
  • Konštrukcia stáda je zameraná na určitú hierarchickú štruktúru: v čele stáda je alfa samec s milovanou ženou. Zostávajúci zástupcovia žijú v úplnom podaní.
  • Aby sa zabránilo úmrtiu zástupcov tohto plemena, jeho populácia je kontrolovaná. Ale divoké kone ostrova, v chladných zimách, strácajú časť svojho dobytka na 400 jedincov ročne.
  • K páreniu zvierat dochádza v prirodzených podmienkach, čo zaručuje ich jedinečnosť.

Wild Horse Island Voda

Austrálsky bramby

Austrálske divoké kone slúžili domorodcom ako zdroj mäsa a vlasov. Opakovane sa snažili skrotiť, ale vo väčšine prípadov to nedáva správne výsledky. Teraz sú zástupcami tohto druhu škodcovia, ktorí môžu zničiť životy domácich zvierat. Austrálski Tarpáni dostali svoje meno z priameho prekladu slova Brambi (wild).

Druhá verzia mena plemena je spojená s kôň a kováč špecialista James Bramby. V Austrálii boli divoké kone bezohľadne zničené lovcami a milovníkmi zisku. Dnes, reprezentované zvieratá sa môžu značne líšiť v štruktúre, tvare, veľkosti, životnom štýle. Obyčajná domáca kobyla sa môže v stáde, kde sa nachádzajú Brambi, napojiť na stádo. Chov tohto plemena sa vyskytuje v podmienkach stádovitého biotopu (populácia môže dosiahnuť až 60-70 jedincov).

Miestni pastieri a poľnohospodári uprednostňujú tieto zvieratá, pretože šíria infekčné choroby a kazia poľnohospodársku pôdu.

Spočiatku, kone v Austrálii neboli riadené. Moderné plemená, ktoré mohli obyvatelia kontinentu vyučovať, patria k predkom z južnej Afriky v 18. storočí. V kohútiku majú pastierske kone až 165 cm, hlboký hrudník, široké a veľké nohy, záď a chrbát. Pozoruhodné poddruhy v Austrálii sú poníky, ktoré žijú v krajine po roku 1911, vďaka úsiliu európskych migrantov.

Bramby kone sa objavili v Austrálii vďaka mužovi

Zaujímavé fakty o mustangoch a iných divokých druhoch

Mustangy sú divoké domáce kone. Zástupcovia tohto plemena žijú v USA, líšia sa agresívnou dispozíciou a vytrvalosťou. Pářenie a rozmnožovanie tohto druhu sa vyskytuje v stádach, z ktorých každý je vedený dospelým mužom. Mustangy sú obzvlášť aktívne v období párenia, ktoré trvá od apríla do júla. Aby sa porodili žriebätá, samičky odchádzajú oddelene od stáda.

V časoch nebezpečenstva môžu byť mustangy kombinované s inými stádami. Lídri sú prví, ktorí bojujú, dôverujú ženskému vodcovi, že sa stará o iných jednotlivcov a ich prístrešie.

Skrotenie mustangov je ťažké, pretože svojou povahou milujú slobodu. To bol jeden z dôvodov, prečo je táto populácia takmer vyhubená.

Divoký stepný kôň, a najmä jeho vytrvalosť, je snom každého chovateľa koní. V súčasnosti prebiehajú práce na obnove plemena Tarpan v Rusku. Posledný voľný tarpan bol zabitý pred viac ako 100 rokmi v blízkosti prírodnej rezervácie Askania-Nova.

Mustangy žijú v Spojených štátoch

Párenie podobných plemien viedlo k objaveniu poníkov, ktoré sú vo svojom vzhľade veľmi podobné ich predchodcovi. Zástupcovia tohto druhu žijú v Poľsku. Tarpan sa priamo týkal vzhľadu uvažovaných druhov. Prostredníctvom úsilia vedcov, snažiac sa spárovať rôzne plemená koní, bolo možné pozrieť sa čo možno najbližšie k tarpanovi. Hlavnými kritériami identity sú však len vonkajšie znaky.

Divoké kone, skrotiť, čo je takmer nemožné, sa stali rukojemníkmi vlastnej lásky k slobode a industrializácii. Malá populácia mustangov, ktorí žijú na severe Spojených štátov, niektoré plemená v Ázii, Európa sú zástupcami slobodných koní. Hlavným dôvodom zániku odborníkov na divoké kone sa nazýva orba stepí pre poľnohospodársku pôdu, čo značne komplikuje život a párenie zvierat.

Pin
Send
Share
Send
Send