Všeobecné informácie

Pštrosie druhy

Pin
Send
Share
Send
Send


Typ pštrosov obyčajných odborníkov sa vzťahuje na pštrosie rodiny. Akonáhle veda bola známa 5 druhov týchto vtákov. Sýrsky pštros oficiálne vyhlásil zaniknutý v roku 1966. Tí, čo prežili, patria obyčajným, masajským, somálskym a južným. Vtáky týchto druhov sa od seba ľahko odlišujú farbou peria a farbou krku. K nadradenosti nelietajúcich vtákov patria aj nandoobraznye - severné nandu a dlho účtované, rovnako ako casuar - obyčajný cazuar, muruka a emu.

Obyčajný pštros je najväčší zo všetkých existujúcich vtákov, dosahuje výšku 270 cm a môže vážiť približne 156 kg.

Z prírody dostal obyčajný pštros dobre vyvinuté husté telo, pomerne dlhý krk a malý, mierne plochý tvar, hlava. Má veľké oči a na hornom viečku sa nachádza množstvo rias. Zobák je dokonca, na čeľusti je nadržaný rast - pazúr. Ak sa ho dotknete, bude mäkký. Pštros nemá kýlu, hrudník je zle vyvinutý a v kostrovej štruktúre sú len kosti stehien pneumatické. Rozvinutosť je tiež charakteristická pre krídla - pár prstov končí v ostrohoch. Končatiny nie sú len dlhé, ale silné. Počas chodu, jeden z prstov slúži ako spoľahlivá opora pre vtáka, na konci ktorého sa nachádza rohový kopyto.

Pštrosie perie je voľné a zvlnené. Rastú na tele takmer rovnomerne. Žiadna pernatosť v hlave, krku a stehnách. Na hrudi je tiež holá náplasť - vták na nej spočíva, keď je potrebné zaujať vodorovnú polohu. Dospelý samec má biele chvostové perie a krídla a jeho telo je natreté čiernou farbou. Samica nemá tak veľké telo a jej perie je sivohnedé. V oblasti chvosta a krídel sa vyznačujú špinavým bielym tieňom. Perie má vysokú tepelnú izoláciu, takže pštros zvyčajne odoláva teplotným zmenám. V chvoste je asi 60 peria, na krídlach 16 primárnych a 25 sekundárnych.

Počas behu môže vták dosiahnuť rýchlosť až 75 km / h. Ale nepriateľ je ťažké ju chytiť prekvapením - pštros má citlivé ucho a vynikajúci zrak. Všimne si predátora, keď sa priblíži na vzdialenosť asi 5 km a varuje pred nebezpečenstvom svojich príbuzných. Dĺžka kroku vtákov je 3 - 5 metrov.

Už v prvom roku v mesiaci sa pštrosie mäso pridáva do výšky 25 cm, pri 1 roku živej hmotnosti 45 kg.

Akonáhle spoločné pštrosi žili v celej Afrike, Ázii a na Blízkom východe. Ľudia nedovolili, aby vtáky existovali pokojne - zničili ich kvôli mäsu a krásnemu periu. Veľa vtákov zomrelo v 19. storočí, keď móda išla ozdobiť perami šaty. Ak chcete zastaviť smrť pštrosov, v roku 1838 na pevnine Južná Afrika vytvoril prvý pštros farmy. Takéto farmy pomohli zachovať populáciu voľne žijúcich vtákov. Oblasť, kde žije pštros, je obmedzená na územia národných parkov nachádzajúcich sa vo východnej a južnej Afrike.

Zástupcovia druhov žijú dnes na najteplejšom kontinente planéty, nachádzajú sa na oboch stranách rovníka. Pštrosi často žijú v divočine s antilopami a zebrami.

rozmnožovanie

Pštros je polygamný samec. Ak zvyšok času vtáky existujú v kŕdľoch, potom v období párenia, mladí ľudia, ktorí dosiahli pubertu tvoria samostatné kŕdle. Počas vytvárania hniezda samec dobieva obrovskú rozlohu približne 10 metrov štvorcových od konkurentov. km. Na súperovi synovia syčú a dokonca aj tupé revy. Sú schopné zaujať ženy s charakteristickým žetónom a krk a boky počas obdobia párenia majú pestrú farbu.

Vtáky dosahujú pohlavnú zrelosť 2 - 4 roky. U žien sa puberta vyskytuje o pol roka skôr. Trvanie obdobia párenia je od marca do apríla. Muž sa zvyčajne zaoberá 5 - 7 ženami, ale len jeden si vyberie neskôr na inkubáciu.

Hniezdo je diera v zemi, prehĺbená o 50 cm, v spojke nájdete 15 až 60 vajec získaných z rôznych pštrosov. V strede spojky sú vajíčka samičky, ktoré muž vyberie na následnú inkubáciu. Pštrosie vajcia môžu vážiť až 2 kg a dosahovať dĺžku 20 cm, hrúbka ich škrupín je až 6 mm. Farby sú tmavo žlté.

Liahnutie nastáva dlhú dobu - až 40 dní. Toto je ťažké obdobie v živote pštrosov. Vajcia nachádzajúce sa v blízkosti okraja môžu byť bez kurčiat. Deti nezávisle odlomia škrupinu. Každý novorodenec má hmotnosť približne 1 kg. Bezobslužné vajcia sú často korisťou hyen a šakalov, mrchožroutov. Vultures hádzať kameň na zobák na vajcia, kým sa zlomí.

Po niekoľkých mesiacoch sa telo prekryje perím. Pohybujú sa takmer rýchlosťou dospelých. Otec a matka vychovávajú potomkov, keď dosiahnu vek 2 rokov. Niekedy sú deti chytené levmi. Ale oni sa obávajú dospelých vtákov, pretože pštros môže zraniť a dokonca zabiť zviera s jedným kopom. V pštrosích rodinách nie sú žiadne opustené deti. Ak sa na tom istom pozemku zrazia rôzne rodiny, potom sa do nich každý pokúsi nalákať cudzincov.

Za prirodzených podmienok je životnosť vtákov 40 až 45 rokov a v zajatí často žijú až do 60 rokov.

Obyčajní pštrosi jedia zeleninové jedlo:

Ak vznikne príležitosť, živte sa hmyzom, ako sú kobylky, ako aj plazy a hlodavce. Nezanedbávajte tieto veľké vtáky a zvyšky sviatku dravých zvierat. Mladé zvieratá tradične konzumujú potraviny živočíšneho pôvodu.

Ak sa rozhodnete začať pštrosy vo vašej vlastnej spoločnosti, viete, že budú potrebovať asi 3,5 kg jedla denne.

Pštrosy sú bez zubov, preto, aby sa normalizoval proces trávenia, kamienky a iné drobné predmety - klince, kúsky železa, plastu a dreva sú prehltnuté. Sú schopní žiť normálne dlhú dobu bez vody a absorbujú potrebnú vlhkosť z rastlín. Keď prežijú v suchom stave, dokážu stratiť až 25% telesnej hmotnosti, pretože telo je dehydratované. Ale keď príde príležitosť, pijú a kúpajú sa s radosťou.

Zaujímavé fakty

Fanúšikovia pštrosov potešia zaujímavé fakty života a správania sa najväčších vtákov:

  • Pštrosy nemajú zuby, takže prehĺtajú kamene a iné drobné predmety, ktoré sú určené na brúsenie potravín.
  • Milujú kúpať sa v prachu, čím sa rýchlo zbavujú kožných parazitov a chránia krídla pred vlhkosťou.
  • Majú silné končatiny, sú schopní zraniť alebo zabiť útočiaceho nepriateľa.
  • Príbehy sú známe prípady útokov vtákov na ľudí.
  • V čase starovekého Egypta boli symboly spravodlivosti a ich perie zdobili hlavy veľkých bohov.
  • Majú najväčšie oči všetkých druhov suchozemských zvierat.
  • Veľkosť každého oka je väčšia ako mozog vtáka.
  • Vodca balíčkov vždy varuje ostatných pred nebezpečenstvom nebezpečenstva, a vydáva zvuk ako rev leva.
  • Vo výnimočných prípadoch, v neprítomnosti sladkej vody môže piť slanú.
  • Vaječná škrupina je veľmi trvanlivá - raz v Európe sa z nej vyrobili šálky výnimočnej krásy a staroveké kmene používané na skladovanie vody.
  • Živí sa hlavne rastlinnými potravinami, niekedy používajú hmyz, hlodavce a plazy. Malí pštrosi jedia len krmivo pre zvieratá.
  • Ak sú deti v nebezpečenstve, dospelý vták predstiera, že je zranený, snaží sa odvrátiť nepriateľov a odviesť ich od stáda. Potom uteká, zatiaľ čo mláďatá sú už pod ochranou iných pštrosov.
  • Pštrosie živé rodiny.
  • V noci, niektorí členovia stáda držať hodinky, po ktorom sa mení stráž stráži.
  • Vajcia obyčajných pštrosov vážia do 1,5 kg, majú dĺžku do 15 cm.
  • Vtáky neskrývajú svoje hlavy v piesku, keď sa blíži nebezpečenstvo, toto je mýtus. Padnú na zem, tlačia na ňu krky a predstierajú, že sú mŕtvi.
  • Vždy spia so svojimi krkmi. Hlava je umiestnená len na zemi, ak ste unavení.
  • Niekedy z prejedania sa tuk, takmer nebeží a ani pohybovať s ťažkosťami.

Video "Chov pštrosov v obci"

Pozrite sa, ako pštrosi žijú v ruskom vnútrozemí, a aký druh podnikania na pštrosích vajciach a tuku ich majiteľ má.

Aký druh vtáka?

Predpokladá sa, že tieto konkrétne vtáky sa objavili na planéte pred 12 miliónmi rokov. Do podtriedy vtákov nadradu bežce (nelietajúce vtáky) patria absolútne všetky druhy pštrosov, nazývajú sa aj úteky. Pštrosi žijú v teplých krajinách Austrálie a Afriky, preferujú polopúštne oblasti a savany.

Tieto konkrétne vtáky sú úplne odlišné v správaní od svojich kolegov. Zaujímavosťou je, že v preklade z gréckeho jazyka slovo "pštros" neznamená nič iné ako "vrabec-ťava". Nie je to také vtipné porovnanie pre takého veľkého vtáka? Ako môže byť tá istá bytosť v rovnakom čase ako dvaja úplne odlišní jedinci? Pravdepodobne nie za nič, že ľudia, ktorí sa schovávajú pred problémami, sa nazývajú pštrosmi. Koniec koncov, existuje aj taký populárny výraz: „Skryj hlavu do piesku, ako pštros.“ Správajú sa vtáky takýmto spôsobom a prečo si zaslúžia takéto nelichotivé porovnanie?

Ukazuje sa, že v reálnom živote pštrosi neskrývajú svoje hlavy. V okamihu nebezpečenstva môže žena trieť hlavu o zem, aby bola menej viditeľná. Tak sa snaží zachrániť svoje potomstvo. Zo strany sa môže zdať, že vták strčí hlavu do piesku, ale toto nie je úplne ten prípad. Zvieratá vo voľnej prírode majú mnoho nepriateľov: levy, šakaly, orly, hyeny, hady, dravé vtáky, rysy.

vzhľad

Žiadny iný vták na zemi sa nemôže pochváliť takou veľkou veľkosťou. Pštros je nepochybne najväčším vtákom na planéte. Ale zároveň taký silný a veľký tvor nevie ako lietať. To v zásade nie je také prekvapujúce. Váha pštrosa dosahuje 150 kilogramov a jeho výška je 2,5 metra.

Spočiatku sa môže zdať, že vták je dosť nepríjemný a neprimeraný. Ale to nie je v žiadnom prípade. Len narazí na odlišnosť tohto tvora na všetkých ostatných vtákov. Pštrosi majú veľké telo, malú hlavu, ale zároveň veľmi dlhý krk. Vtáky majú veľmi nezvyčajné oči, ktoré vyčnievajú na hlave a sú ohraničené silnými riasami. Nohy pštrosia sú dlhé a silné.

Telo vtáka je pokryté mierne kučeravými a voľnými perami. Ich farba môže byť hnedá s bielou, čiernou farbou s bielymi vzormi (hlavne u samcov). Čo odlišuje všetky druhy pštrosov od iných vtákov, je úplná absencia takzvaného kýlu.

Pštrosie druhy

Ornitológovia klasifikujú pštrosy ako prchajúce vtáky, medzi ktoré patria štyri rodiny: trojprsté stvorenia, dvojkrídlovité plaváky a kasárne, ako aj kivi (malé krídla).

Možno najdôležitejší druh možno považovať za pštros africký. Je to jeho vedci, ktorí hovoria o pštrosi. Samotný názov nám dáva predstavu, kde žije pštros. Vtáky sú pôvodné v severnej a východnej Afrike, Somálsku a Keni.

V súčasnosti sa rozlišuje niekoľko poddruhov afrického vtáka: Massai, Berber, Malay a Somali. Všetky tieto druhy pštrosov stále existujú dodnes.

Ale dva ďalšie druhy raz žili na Zemi, ale teraz sú pripisované zaniknutým: Južnej Afrike a arabčine. Všetci africkí predstavitelia sú impozantní. Je ťažké nájsť iného vtáka s takýmito parametrami. Váha pštrosa môže dosiahnuť jeden a pol centnera (to sa týka samcov), ale ženy majú miernejšie rozmery.

Je tiež potrebné pripomenúť nandoobraznyh. Toto je druhý druh, ktorý sa často označuje ako pštrosi. Zahŕňa dvoch zástupcov: Darwina Nandu a Veľkú Nandu. Tieto vtáky žijú v Amazónii a na náhorných plošinách a rovinách juhoamerických hôr.

Zástupcovia tretej strany (casuariform) žijú v Novej Guinei a severnej Austrálii. K nej patria dve rodiny: casuar (cazuar muruka a obyčajný cazuar) a emu.

Ale posledný druh zahŕňa kivi. Žijú na Novom Zélande a dokonca sú jej symbolom. Kiwi majú v porovnaní s inými vtákmi behu veľmi skromnú veľkosť.

Africké pštrosy

Africký pštros, hoci najväčší vták na svete, je zbavený možnosti lietať. Ale príroda mu dala úžasnú schopnosť bežať neuveriteľne rýchlo.

Vták má inú vlastnosť, o ktorej sme hovorili - je to malá hlava, ktorá viedla k rozprávaniu o skutočnosti, že pštrosi majú veľmi zlé duševné schopnosti.

Na nohách afrického pštrosa sú len dva prsty. Tento jav nemožno nájsť v iných predstaviteľoch vtáčieho sveta. Zaujímavosťou je, že tieto dva prsty sú veľmi odlišné. Ten veľký vyzerá skôr ako kopyto, ten menší je oveľa menej rozvinutý. To však nezasahuje do behu rýchlo. Všeobecne platí, že pštros je silný vták, nemali by ste sa dostať príliš blízko k nemu, ako to môže zasiahnuť silnou labkou. Dospelí jedinci môžu ľahko niesť osobu. Zviera sa dá pripísať aj dlhotrvajúcim pečeňam, pretože môže žiť až 60-70 rokov.

Spôsob života

Pštros je polygamné zviera. V prírode, počas obdobia párenia, sú muži obklopení celým háremom samíc, medzi ktorými je najvýznamnejší. Toto obdobie trvá od marca do októbra. Počas celej sezóny môže samica ležať od 40 do 80 vajec. Pštrosie vajcia má veľmi veľkú veľkosť. Škrupina na vonkajšej strane je veľmi biela, zdá sa, že je vyrobená z porcelánu. Okrem toho je tiež trvanlivý. Pštrosie vajcia vážia od 1100 do 1800 gramov.

Zaujímavosťou je, že všetky samičky jedného pštrosia kladú vajíčka do jedného hniezda. Otec rodiny inkubuje svoje potomstvo so ženou, ktorú si vyberie. Pštrosie mláďa sa narodilo zrakovo a váži asi kilogram. Pohybuje sa dostatočne dobre a po dni začína samostatne získavať vlastné jedlo.

Vlastnosti vtákov

Vtáky majú dobrý zrak a výhľad. Je to kvôli zvláštnostiam ich štruktúry. Pružný dlhý krk a osobitná poloha očí umožňujú pozorovať veľké priestory. Vtáky sú schopné sústrediť sa na objekty na dlhé vzdialenosti. To im a ostatným zvieratám dáva možnosť vyhnúť sa nebezpečenstvu na pastvinách.

Okrem toho, vták môže bežať perfektne, zatiaľ čo rozvoj rýchlosti až 80 kilometrov za hodinu. V tých oblastiach, kde žije pštros, je vo voľnej prírode obklopený neuveriteľným množstvom predátorov. A pretože dobrá vízia a schopnosť bežať rýchlo - to sú vynikajúce vlastnosti, ktoré pomáhajú vyhnúť sa pazúrom nepriateľa.

Čo je to pštros?

Keďže zvieratá žijú v horúcom podnebí, nemôžu vždy úplne jesť. A pretože sú všežravci. Hlavnou potravinou sú samozrejme rastliny. Ale pštrosi môžu zjesť zvyšky predátorov, hmyzu, plazov. Pokiaľ ide o potraviny, sú úplne nenáročné a vytrvalo vydržia hlad.

V horách Južnej Ameriky prebýva. Tento vták vyzerá ako pštros, ale má skromnejšiu veľkosť. Zviera váži asi štyridsať kilogramov a výška nepresahuje sto tridsať centimetrov. Navonok Nandu nie je krásna. Jeho perie je úplne neatraktívne a vzácne (sotva pokrýva telo), a na krídlach perie nie je príliš svieža. Nanda má silné nohy s tromi prstami. Zvieratá sa živia najmä rastlinami, výhonkami stromov, semenami.

Počas obdobia rozmnožovania samice ležali od 13 do 30 vajec, z ktorých každé váha nepresiahlo 700 gramov. Samec pripraví dieru na vajcia a všetky ich inkubuje a bude sa starať o potomstvo v budúcnosti.

V prírode existujú dva typy nandu: obyčajné a severné. Na začiatku dvadsiateho storočia boli tieto zvieratá pomerne početné, ale čoskoro sa ocitli na pokraji ničenia v dôsledku masového vyhladzovania. A dôvod, prečo - lahodné mäso a vajcia zber. V prírodných podmienkach sa rhea dá vidieť len na najodľahlejších miestach. Len tam sa im podarilo prežiť. Ale nandu spěšne chovala na farmách a chovala v zoologických záhradách.

Emu vyzerá trochu ako cassowary. V dĺžke, vták dosahuje 150-190 centimetrov, a hmotnosť sa pohybuje od 30-50 kilogramov. Zviera je schopné dosiahnuť rýchlosť okolo 50 kilometrov za hodinu. To uľahčuje prítomnosť dlhých nôh, ktoré umožňujú vtákom trvať až 280 cm.

Emu nemá absolútne žiadne zuby, a tak je jedlo v žalúdku rozdrvené, vtáky prehltnú kamene, poháre a dokonca aj kúsky kovu. Zvieratá majú nielen veľmi silné a vyvinuté nohy, ale aj vynikajúce videnie a sluch, čo im umožňuje odhaliť predátorov skôr, než sa im podarí zaútočiť.

Emu funkcie

Emus môže mať rôzne perie v závislosti od toho, kde žijú. Perie zvieraťa má veľmi špeciálnu štruktúru, ktorá im bráni prehriatiu. To umožňuje vtákom viesť aktívny život aj vo veľmi horúcich obdobiach. Emu všeobecne dokonale toleruje teplotné rozdiely od –5 do +45 stupňov. Navonok ženy a muži nemajú žiadne zvláštne rozdiely, ale zvuky, ktoré vydávajú, sú odlišné. Samice zvyčajne kričajú hlasnejšie ako muži. Vo voľnej prírode žijú vtáky 10 až 20 rokov.

Emus má malé krídla, dlhý svetlomodrý krk so sivohnedým perím, ktorý chráni pokožku pred ultrafialovým žiarením. Oči vtákov pokrývajú blikajúce membrány, ktoré ich chránia pred nečistotami a prachom vo veterných a suchých púšťach.

Emus sa distribuuje takmer po celej Austrálii, ako aj na ostrove Tasmánia. Výnimkou sú husté lesy, suché regióny a veľké mestá.

Zvieratá sa živia rastlinnými potravinami, sú to plody kríkov a stromov, listy rastlín, tráva, korene. Zvyčajne sa kŕmia ráno. Часто они заходят на поля и поедают посевы зерновых культур. Еще эму могут употреблять насекомых. А вот пьют животные достаточно редко (раз в сутки). Если же рядом имеется большое количество воды, то пить они могут и несколько раз в день.

Эму нередко становятся жертвами животных и птиц: лис, собак динго, ястребов и орлов. Лисы воруют яйца, а хищные птицы норовят убить.

Из истории…

Predpokladá sa, že pštrosi sa objavili na planéte pred 12 miliónmi rokov. A obchod s perím týchto zvierat siaha do ranných egyptských civilizácií a je starý tri tisíce rokov. V niektorých táboroch, dokonca pred začiatkom našej éry, boli zvieratá držané v zajatí. V starovekom Egypte šľachtické dámy išli obkročmo na pštros k slávnostným obradom. Najväčším dopytom bolo použitie peria zvierat na začiatku devätnásteho storočia, čo viedlo k výraznému zníženiu počtu vtákov. V polovici storočia sa začalo obdobie rýchleho rozvoja pštrosieho poľnohospodárstva. Prvá farma v Afrike sa objavila v roku 1838. Zvieratá boli chované výhradne za účelom získania hodnotného peria. Napríklad v Južnej Afrike bol vývoz peria na štvrtom mieste po vývoze zlata, vlny a diamantov.

Postupne boli pštrosi chovaní v zajatí v iných krajinách a na iných kontinentoch: v USA, Alžírsku, Egypte, Austrálii, Taliansku, Argentíne, na Novom Zélande. V období dvoch svetových vojen však tento druh podnikania takmer zanikol a počet fariem sa výrazne znížil.

Namiesto epilogu

Africké pštrosie, rhea a emus v zoologickej literatúre sú klasifikované ako podtrieda prchavých vtákov. Ako sme však už spomínali, pštrosovitý charakter môžeme pripísať len pštrosovi africkému, ktorý je právom považovaný za najväčšieho vtáka.

Svet okolo nás je plný neobvyklých a exotických zvierat. A jeden z nich možno považovať za pštrosov. Tieto roztomilé a očarujúce tvory s veľkými očami to jednoducho nemajú radi. V súčasnosti sú dokonca aj v našich zemepisných šírkach pštrosi chované v domácnostiach na získanie hodnotného mäsa, vajec, peria a jednoducho ako exotické zvieratá.

Pôvod vtáka

Vedci si všimli podobnosť pštrosov s dinosaurami. Zistili, že vzťah s nimi na úrovni génu. Vo svojej DNA sú blízko tyrannosaurov. Zvieratá mali 4 končatiny. Predné boli zle vyvinuté. Slúžili na uchopenie jedla. Zadné končatiny boli silné. Zvieratá bežali rýchlo. Tyrannosaurs mal dlhý chvost, ktorý bol pre nich nevyhnutnou rovnováhou. Malá plochá hlava, dlhý krk, pretiahnuté, sprísnené telo starého zvieraťa - to všetko pripomína pštros.

S ohľadom na príbuznosť s tyrannosaurami, vedci stále dospeli k záveru, že napriek príbuznosti génu, moderné pštrosi prišli z vtákov. Leteli, ich zadné končatiny neboli tak silno vyvinuté, ich hmotnosť a veľkosť tela boli malé. Predpokladá sa, že v dôsledku klimatických zmien zanikli priame nepriateľov vtákov. Už nemusí lietať. Vybrala jedlo zo stromov vďaka dlhému krku. Jednotlivec začal priberať na váhe, zväčšoval sa, krídla a kostra sa zmenili, zadné končatiny sa vyvinuli. Postupne sa transformovala na pštros.

Vtáky nemôžu lietať. Nasledujúce príčiny tohto javu sú zaznamenané:

  • vtáky nemajú kýl,
  • svaly, ktoré boli použité na let, boli atrofované,
  • štruktúra krídla a umiestnenie peria neprispieva k letu, t
  • veľká individuálna hmotnosť
  • kosti nie sú dostatočne duté.

Málokto vie, čo znamená slovo "pštros". Slovo je grécke. Ľudia videli vo vtáctve podobnosť ťavy a vrabca. Význam slova vrabec velbloud. Čo majú pštrosi spoločné s malým vtákom a veľkým zvieraťom?

Popis vtákov

Podobnosti s vrabcami v pštrosi sú malé, iba jeden a ostatní vtáci majú perie, na hlave je zobák. Ale s ťavami sú podobné charakteristiky:

  • veľká veľkosť, masívne telo,
  • vyvinuté dvojprstové končatiny,
  • dlhý krk
  • veľké oči s dobre vyvinutými dlhými riasami,
  • prítomnosť paličiek,
  • schopnosť žiť v horúcom podnebí,
  • vtáky môžu byť dlhodobo bez vody.

Výška samca môže dosiahnuť 2,7 m. Váži v priemere 50-80 kg, ale sú tu aj veľkí jedinci, ktorých hmotnosť môže dosiahnuť až 160 kg. Rozpätie krídiel je 2 m. Opeření je krásne, nie je divu, že vtáky boli a sú cieľom lovcov. Perie zdobili klobúky a šaty, fanúšikovia. Vzorky majú 60 veľkých chvostových per, 16 prvých pier a 20 sekúnd primárneho peria.

Farba peria u mužov je čierna, s bielymi škvrnami na chvoste. Samice majú sivasté perie. Nie je tak bohatý ako muži. Krídla sa používajú pri behu na vyváženie. Pštrosi sú skvelí bežci. Môžu dosahovať rýchlosti nad 70 km / h. V tomto režime stoja pomerne dlho. Ak nie je možnosť uniknúť z nebezpečenstva, potom šíria svoje krídla, čo im dáva bojový vzhľad. Muži používajú krídla na prilákanie žien v období párenia.

Nohy vtákov sú svalnaté, silné. Končatiny končia dvoma prstami, na jednom je malý rast vo forme veľkého pazúry. Toto je kopyto. Slúži ako podpora pri rýchlom pohybe. Nohy pštros môže bojovať. Nárazová sila je veľká, porovnateľná s dopadom kopyta koňa. Aby sa pštros mohol potopiť na zem, musí na niečom spočívať. Slúži ako opora hrudníka. To vysvetľuje vzhľad kukurice na hrudi. Pristátie na zemi u jednotlivcov je rovnaké ako u ťavy.

Pštrosy, ako kurčatá, jedia všetko, čo im je dané, ale prirodzene sú to bylinožravce. Jedia trávu, listy, mladé výhonky stromov. Okrem zelene, môžu jesť malý hmyz. Niekedy chytajú kobylky. Za deň jedia jednotlivci až 3 kg krmiva. Jednotlivci nemajú zuby, nemajú ani strumu. Na brúsenie potravín potrebujú jesť malé kamene.

Tráviaci systém je jedinečný. Je prispôsobený na delenie hrubých vlákien. Neexistuje žiadny struma, ale je tu predný žalúdok, v ktorom sa môžu zbierať nejaké potraviny. V žalúdku sú piesok a kamene malej veľkosti, žalúdočná šťava sa uvoľňuje. Tu je primárne trávenie potravy. Potom sa jedlo dostane do tenkého čreva. Jeho dĺžka je 5 m. Hlavné členenie hrubých vlákien sa vyskytuje v hrubom čreve. Jeho dĺžka je 8 m.

K režimu pitia vtákov nenáročný. Pijú veľa, ale nie často. Počas dňa môže jeden človek vypiť až 13 litrov vody. Zvlášť veľa tekutín, ktoré konzumujú v horúcom čase. Vtáky sú schopné odoberať vodu zo sukulentných listov rastlín, takže môžu bez pitia dlho pôsobiť.

Pštrosi žijú v rodinách. Skladajú sa z 5 samičiek a 1 samca. Rodina tiež zahŕňa potomkov. Keď dospelí vyrastú. Chystá sa oddeliť stáda. Počet mladých jedincov môže dosiahnuť 100 hláv. Rodina môže tvoriť až 30 osôb. Stádo môže byť na tom istom území so zebrami a antilopami. Pre zvieratá je táto štvrť priaznivá. Pštrosi majú veľmi dobrý zrak. Môžu si všimnúť nebezpečenstvo niekoľko kilometrov. Vtáky sa začínajú báť a ich susedné zvieratá chápu, že je potrebné zachrániť sa.

Mnohí nevedia, kde žijú pštrosi. Odpovede sú uvedené inak, v Afrike, v Austrálii, v Ázii. Vedci odpovedajú jednoznačne - pštrosia žijú v Afrike. V zostávajúcich územiach žijú jedinci druhu podobného casuar: patria medzi ne austrálsky emu a cassowary. Tam sú nandoobraznye jednotlivci: zahŕňajú nanda, ktoré sú veľmi podobné vzhľad pštrosov.

Hlavným biotopom polopúšte a lúk s dobrou vegetáciou. V rovníkových lesoch nejdú. Existuje mnoho nebezpečenstiev, z ktorých je ťažké skryť sa alebo uniknúť. V priemere môže vták žiť vo voľnej prírode až 75 rokov.

Základné poddruhy

V Afrike sú 4 hlavné poddruhy pštrosov: obyčajné alebo severoafrické, juhoafrické, somálske a masajské. Jednotlivci každého druhu majú svoje charakteristické znaky. Najväčší patrí poddruh severnej Afriky: pomenovaný podľa regiónu, v ktorom žijú jednotlivci. Žijú v Čade, Kamerunu, Senegale, v Stredoafrickej republike.

Kde žijú pštrosi?

Kde žijú pštrosi a aký je ich životný štýl? Tieto vtáky žijú v Afrike. Vtáky sa snažia vyhýbať mokrým lesom a uprednostňujú otvorené trávnaté plochy alebo polopúšte nachádzajúce sa severne a južne od rovníkových lesov.

Zvieratá žijú spravidla organizovaním skupinových rodín pozostávajúcich zo zrelého muža, 4-5 samíc, ako aj ich potomkov. Často sa počet jednej skupiny blíži k 30 jednotlivcom., Mláďatá, ktoré žijú na juhu pohoria, žijú v skupinách do 100 vtákov.

Často africkí pštrosia rozdeľujú pasienky so stádami antilopy alebo zebier a zvieratá a vtáky sa navzájom pokojne týkajú. Cestujú spolu po horúcich savanách. Kvôli vysokému rastu a vynikajúcemu zraku sú vtáky okamžite schopné pozorovať prístup dravca a rýchlo utiecť. Dĺžka jedného kroku v tomto prípade je 4 m. Rýchlosť pštrosa dosahuje 70 km / h, Tieto zvieratá môžu dramaticky zmeniť smer svojho pohybu bez zníženia rýchlosti. Mladé kurčatá nie sú prakticky nižšie ako ich rodičia. Vo veku jedného mesiaca dokážu dosiahnuť rýchlosť až 50 km / h.

Hlavné druhy pštrosov

V čase pleistocénu a pliocénu existovalo na planéte niekoľko druhov týchto jedincov, ktorí obývali Front a Strednú Áziu, Indiu a južné regióny východnej Európy. Nedostatok kontroly nad vyhladzovaním pštrosov spôsobil prudký pokles ich populácie. V súčasnosti jediný druh zahŕňa 4 poddruhy, ktoré žijú len v Afrike. Medzi tieto poddruhy patria:

  • obyčajný, Tento poddruh má inú plešatú hlavu. Ide o najväčší poddruh, ktorého rast dosahuje 2,7 ma váži až 156 kg. Končatiny a krk tohto pštrosa sú sfarbené jasne červeno. Škrupina vajec vtákov je pokrytá tenkými lúčmi pórov, ktoré tvoria vzor pripomínajúci hviezdu. Akonáhle obyčajní pštrosi obývali územie z Etiópie a Ugandy do Alžírska a Egypta. V súčasnosti sa tento poddruh nachádza iba v niekoľkých afrických krajinách: Kamerun, Čad, Senegal a Stredoafrická republika,
  • Maasai, Tento poddruh žije vo východnej Afrike. Počas obdobia rozmnožovania získava krk a končatiny zvieraťa jasnú červenú farbu. V obvyklom čase má perie na týchto častiach tela ružový odtieň,
  • Somali, Tento poddruh sa niekedy považuje za samostatný druh. Samci tohto druhu majú na hlave tú istú plešitú náplasť, ako aj jedinci bežného poddruhu. Krk a končatiny sa vyznačujú šedo-modrou farbou. Samice majú svetlé hnedé perie. Tento druh žije v južných častiach Etiópie, v severovýchodnej Keni av Somálsku. Tento druh uprednostňuje žiť sám alebo v pároch,
  • juh, Tento poddruh sa vyznačuje sivým nádychom peria na krku a končatinách. Vtáky žijú v juhozápadnej Afrike. Poddruh možno nájsť v Namíbii, Zambii, Zimbabwe, Angole, Botswane.

Mnohí veria, že výhody možno získať len z predaja mäsa, ale v skutočnosti je to najlacnejší produkt. Koža, z ktorej sa vyrábajú kožené výrobky, je najcennejšia, má vynikajúce pevnostné vlastnosti a spĺňa požiadavky aj tých najnáročnejších zákazníkov. Jeden meter štvorcový kože bude aspoň 350 dolárov, takže väčší vták, tým väčší zisk bude mať.

Je veľmi výhodné predávať vajcia, pretože jeden stojí okolo 400-500 rubľov, v závislosti od jeho hmotnosti a miesta, kde ho budete mať. Najziskovejšie môžu byť realizované v reštauráciách, ako aj pre suveníry. Sú vyrobené z lampy, prvky dekorácie miestnosti, vázy, riady.

Pečeň má samostatnú hodnotu. Jeho cena nie je nižšia ako 2000 rubľov na kilogram v reštaurácii, je považovaná za pochúťku. 1 jedinec dáva až 2-2,5 kg pečene, čo je veľmi prospešné. S úspešnou realizáciou, môžete získať +5000 rubľov od jedného pštrosia.

Zobák, nechty kupujú farmaceutické spoločnosti na výrobu liekov proti kardiovaskulárnym ochoreniam. Robia drahé masky na tvári, rovnako ako krémy na zdvíhanie pokožky. Tuk hrudníka sa tiež používa ako omladzujúci krém.

Perie nie je lacnejší výrobok, vysoko kvalitné vankúše, obloženie pre zimné oblečenie a vycpávky na deky. Majú hypoalergénne vlastnosti, dobre udržiavajú teplo a umožňujú prechádzať vzduchom. V takýchto šatách telo neustále dýcha, cíti sa pohodlne.

Pozrite si video: Adaptujem si PŠTROSA ? (December 2020).

Загрузка...

Pin
Send
Share
Send
Send