Všeobecné informácie

Popis a odrody pávov: fotografie, rysy a zvyky

Pin
Send
Share
Send
Send


Národný symbol Indie, posvätný vták v hinduizme, posvätný vták manželky Zeus Hera v gréckej mytológii, heraldický symbol, najkrajší vták na svete, kráľovský alebo rajský vták, hrdina mýtov a obrazov ... Je to všetko o pávovi. Znalosť o ňom je zvyčajne obmedzená tým, že má krásny chvost. Kým tento vták si zaslúži bližšiu pozornosť.

Najväčší v rodine

Spoločný páv, alebo indický páv, je najväčším predstaviteľom rádu bažantovitej rodiny v tvare sliepok. Váha dospelého jedinca dosahuje 4–5 kg, telo je 125 cm dlhé, chvost je 50 cm dlhý, dĺžka peria je až 160 cm, šírka peria je až 3 metre v rozšírenom stave. Samice sú o niečo menšie: dĺžka tela nepresahuje 1 meter, dĺžka chvosta nie je väčšia ako 40 cm, perá kožušiny nie sú pohlcované. Na rozdiel od existujúcej ilúzie, páv prepúšťa s luxusným fanúšikom je to perie nadhvostya, a nie samotný chvost.

Vzhľad vtáka z raja

Ako vyzerá páv, každý školák vie. Takmer všetci zástupcovia tejto rodiny galliformes majú na hlave hrebeň pripomínajúci korunu. Spoločný páv má výraznú modrú farbu vo svojom opeňaní: hrudník, krk a hlava sú fialovo-modré, chrbát je zelený s kovovým alebo zlatým leskom, hnedé škvrny, okraj peria je čierny, chvost je hnedý, perie chvosta je zelené s okrúhlymi škvrnami („oči“) a čierna bodka uprostred. Nohy sú modrošedé, ružový zobák. Pava je sfarbená hnedasto-zemitá v hornej časti tela, horná časť chrbta, spodný krk a hrudník sú zelené, boky hlavy a hrdla sú biele, v blízkosti očí je prúžok.

Rozdiel vo farbe samcov a samíc je zrejmý o tri roky, s nástupom puberty.

Indický páv je najznámejším a najznámejším z jeho bratov. Hoci všetci členovia tejto rodiny vyzerajú nezabudnuteľne.

Ako žijú vtáky z raja?

Pávi nelietajú na dlhé vzdialenosti. Používajú svoje krídla, aby sa skryli pred náhlym nebezpečenstvom, alebo letia na strom. Často sú však nútení utekať pred dravcami a sú schopní obratne manévrovať v hustej tráve a kríkoch bez toho, aby znížili rýchlosť. Preto majú dobre vyvinuté nohy, dlhé a silné, prispôsobené na beh na dlhé vzdialenosti a vykopanie pevnej pôdy. Pávi sa môžu pochváliť vynikajúcim zdravím - v náročných podmienkach dokáže prežiť len silné a trvalé telo.

Vlasť modrý páv - Srí Lanka, India, Ázia. Tu sa usádzajú v zalesnenej oblasti, v húštinách kríkov a hustej tráve a neďaleko od vodného zdroja.

Vtáčie rajské bylinožravé stvorenia. Základom ich stravy sú mladé výhonky, tráva, bobule, listy, korene, zrno, ale nie sú ochotné jesť malý hmyz, bezstavovce a malé hady. Za prirodzených podmienok sa pávi často usadzujú v blízkosti poľnohospodárskej pôdy a živia sa obilím z polí, čo spôsobuje značné škody na plodine. Miestni obyvatelia, ktorí uctievajú pávy ako posvätný vták, sú však šťastní z tohto okolia a sú vďační za vyhladzovanie škodcov.

Páv žijú v rodinách: 1 samec a 3 až 5 žien. Hniezdia priamo na zemi v hustej tráve.

Dĺžka života divokého páva je 20 rokov a vták môže žiť až 25 rokov v zajatí.

Hlavnými nepriateľmi kráľovského vtáka vo voľnej prírode sú leopardi, dravé vtáky a ľudia. Od polovice 20. storočia bol páv zapísaný do Medzinárodnej červenej knihy, pretože bol na pokraji vyhladzovania kvôli krásnemu periu, ktoré ľudia používali ako dekorácie.

V období párenia, samec vykonáva krásny tanec v prednej časti ženy, demonštrujúce elegantné perie. Tane, kým mu žena nevenuje pozornosť. Potom zloží chvost a odvráti sa od zvoleného na niekoľko minút. Robí to tak, aby mohla starostlivo preskúmať stav svojich pier a vyvodiť záver o svojej sile a zdraví. Ak je muž považovaný za spôsobilého na rozmnožovanie, dá mu znamenie, predstavuje jej dar ako svadobný dar a dochádza k páreniu.

Samica kladie až 10 vajíčok a inkubuje ich 28 dní. Pávi robia hniezda na zemi v hustej tráve. Páv neopúšťa svojho miláčika a chráni ju pred predátormi: v prípade nebezpečenstva šíri perie a rozptyľuje nepriateľa smerom k sebe a samica, ktorá používa svoju nenápadnú sivohnedú farbu, sa zamaskuje v tráve. Keď sa narodia mláďatá, obaja rodičia sa o ne starajú. Farba kurčiat je rovnaká ako farba matky. Oni rastú rýchlo, jesť veľa a naučiť sa pásť sami.

Udržať v zajatí

Po stáročia ľudia držali pávy ako dekorácie pre parky, záhrady a záhrady. Kráľovské vtáky sú nenáročné a ich obsah sa nelíši od obyčajných kurčiat. Existuje niekoľko funkcií, ktoré stoja za to pamätať pri držaní vtáka z raja v zajatí.

  • Páv sa bojí prievanu, takže kryt musí byť teplý.
  • Priestory musia byť vo výške najmenej jeden a pol metra: tak, aby sedeli na bidélko, samec neprelomil perie nadkhvostiya.
  • Klietka pod holým nebom je potrebná priestranná: rozvinutý chvost by nemal spočívať na stenách a stropoch a brániť ženám.
  • Otvorená klietka pre chôdzu by mala mať dĺžku najmenej 6 m, mať vysoké bidlá a mriežku po obvode a na strope. Lietajúci z ostrieža, rajský vták plánuje niekoľko metrov, a neskočí ostro nadol ako kurča alebo bažant.

Ak to podmienky dovolia, pávi môžu byť prenajatí na prechádzku do záhrady. S dobrou starostlivosťou nie sú náchylné na výhonky. Je potrebné si byť istí, že nie sú v nebezpečenstve tváre psov.

Vo voľnej prírode je páv opatrným vtákom, ktorý uprednostňuje skôr útek ako vstup do bitky. V zajatí, kráľovský vták demonštruje škaredý charakter: dostane spolu s inou hydinou, často útočí na ňu a využíva jej nadradenosť vo veľkosti. Samce sú obzvlášť agresívne počas obdobia párenia a samice s malými kurčatami.

Ako komunikujú kráľovské vtáky?

Kráľovské vtáky majú nezvyčajne nepríjemný hlas: zdá sa, že mačka s nachladnutím alebo muž s úplným nedostatkom sluchu sa učí hrať na trúbku. To kontrastuje s elegantným vzhľadom vtáka. Našťastie vtáky z raja slúžia hlasu zriedka: v čase nebezpečenstva alebo v prípade blížiaceho sa dažďa a búrky.

Donedávna zostalo tajomstvom, ako tieto tiché vtáky navzájom komunikujú. Vedci zistili, že pávi „hovoria“ spolu s veľmi nízkymi frekvenciami, ktoré nie sú počuteľné pre ľudské ucho. Táto funkcia vysvetľuje schopnosť "predpovedať" počasie a prístup predátora. Iné zvieratá sa tiež líšia v schopnosti komunikovať na nízkych frekvenciách: slony, žirafy, aligátory, veľryby.

Pávi používajú infrazvuk na vzájomnú komunikáciu a získavanie informácií z prostredia.

Zelený alebo jávsky páv

Toto plemeno žije v juhovýchodnej Ázii: Thajsku, Malajzii, Bangladéši, Jave a na juhu Číny. Je vymaľovaný jasnejšie ako modrý páv (dominujú mu zelené farby v perách) a prevyšuje druhú veľkosť. Zvlnenie hlavy je znížené. Hlas je mäkší ako modrý chlapík. Ocas má plochý a podlhovastý tvar. Vták je najväčší zo všetkých pávov. Samce tohto druhu sú v zajatí mimoriadne agresívne, čo komplikuje ich chov. Reprodukčné obdobie je apríl - september. Keď prešiel v zajatí s jednoduchým pávom, dáva úrodné potomstvo, ktoré sa nazýva "spalding".

Biely páv

Na rozdiel od všeobecného presvedčenia, toto nie je albín, ale pávie plemeno s bielym perím. Títo vtáci majú modré oči a je tu vzor v tvare „očí“ v koní samcov, ale je biely. Ide o umelo vytvorené plemeno. Mláďatá sa rodia so žltou dole na tele, získavajú biele perie, keď dozrievajú. Život v prírodných podmienkach a obsah v zajatí sa nelíšia od života farebných plemien.

Červený páv

Africký páv bol izolovaný ako nezávislé plemeno až v 20. storočí. Tento druh sa vyznačuje červeno-zeleno-modrým sfarbením peria, holou hlavou šedo-modrej, oranžovo-červeným hrdlom a korunou na hlave z partie priamo vyčnievajúceho peria. Tento druh pávov žije v Afrike, v povodí rieky Kongo a vo vlhkých lesoch Zaire. Zástupcovia tohto plemena sú menšie ako ich kolegovia. Majú ostruhy na nohách. Perie samcov je omnoho kratšie ako u iných plemien a nemá výrazné „oči“. Jediný monogamný typ pávov. Pava leží a inkubuje 2 až 4 vajcia po dobu 27 dní. Ten muž po celú dobu je vedľa nej a chráni budúce potomstvo.

Rôzne popisy farieb páv v literatúre možno vysvetliť presne rôznymi farbami.

Chovatelia neustále pracujú na pestovaní nových odrôd farieb, prechádzajúcich rôznymi plemenami pávov. Ale ako nezávislé, rozlišujeme len štyri z vyššie uvedených.

Páv je jedinečne krásny vták, ktorý bol po stáročia zaradený medzi najkrajšie vtáky na svete. S tým súvisí mnoho mýtov a legiend, výrokov a povier. Niektoré národy deify vtáka z raja, iné pripisujú magické sily. V Rusku je páv symbolom arogancie, arogancie. Po stáročia hinduisti uctievali pávy ako posvätné vtáky. V Ázii je kráľovský vták poctený svojou schopnosťou ostro kričať, aby predvídal prístup zlého počasia, hada alebo predátora. V Číne je kráľovský vták symbolom šťastia a pohody v rodine. V Británii je vták z raja symbolom nešťastia a neúspechu. Briti veria, že ak v dome rodičov budú pávie perá, dcéry zostanú slobodné. V divadelnom prostredí je perie kráľovského vtáka na javisku predchodcom zlyhania výroby.

V každom prípade tento nádherný vták nenechá nikoho ľahostajného.

Pôvod a opis

Páv sa nazýva aj rajom vtákov. Pôvod a život tohto zoologického rodu je rozptýlený legendárnym halo. Dnes sú pávy skrotené vo väčšine klimatických oblastí Zeme. Najbližší príbuzní sú kurča a bažant.

Hlavným znakom všetkých druhov pávov sa prejavuje u samcov. Ich chvost je pokrytý vrchom krycím perím. Na konci každého - kreslenie vo forme jasných veľkých očí. Pri otvorení sa pavie perie zhromažďuje v priesvitnom hrubom ventilátore. V zmontovanom tvare sú zložené do plochej postavy. Chvost chvosta nie je vlastne chvost, ktorý je vlastne malý a čistý.

Varovanie! Priemerná životnosť krásnych vtákov je 20 rokov. Ich hlavná výzdoba rastie až do 3. roka. Pred tým vyzerá mladý samec ako žena.

Vedci rozlišujú dva druhy v rodine pávov:

    Jávsky. Má 3 poddruhy. Tento vták je bežný v Indonézii a Oceánii. Prakticky sa nepoužíva na chov v zajatí.

Ďalšie vlastnosti samcov: t

  • dĺžka tela - do 125 cm (bežná), do 300 cm (zelená),
  • telesná hmotnosť - 4 - 6 kg pre samca, do 4 kg pre ženskú pávu,
  • dĺžka krídla - cca 50 cm,
  • dĺžka chvosta - do 50 cm,
  • ozdoba chvosta v otvorenej forme dosahuje dĺžku 160 cm,
  • na hlave je hrebeň.

Varovanie! Samice oboch druhov sú prosté farby, relatívne malé, bez závoja.

Biotop a zvyky bežného druhu

Prirodzeným biotopom indického pávice je juhovýchodná Ázia. Vtáky si vyberajú riečne pobrežie, kríky, poľnohospodárske plodiny a lesnú ťažbu. Živí sa na lúkach a pestujú ľudské polia semenami a rastlinami. Jedia hmyz a zriedka malé zvieratá, vrátane hadov.

Horské oblasti Srí Lanky a úrodné oblasti v blízkosti indickej džungle - lokalita pávov. Aby žili v iných regiónoch, potrebujú vhodné poveternostné podmienky:

  • teplý vzduch veľa zo sezóny
  • vysoká vlhkosť
  • množstvo sviežej a hustej vegetácie (na usporiadanie medzipamäte),
  • žiadne prudké zmeny teploty.

Zvyky obyčajných druhov pávov:

  1. Sexuálna zrelosť nastáva vo veku 2-3 rokov.
  2. Vo voľnej prírode av zajatí žije muž s 3-5 pavasmi. Pářenie začína v apríli a trvá do začiatku jesene.
  3. Pávi stavajú hniezda z malého množstva trávy na odľahlom mieste. Zrazu jeden kurča položí 4-10 ks. Krotký vták produkuje až 3 spony za sezónu.
  4. Vtáky spia na strome.
  5. Inkubácia vajec - 28 dní.

Muži chodia dôležito a efektívne, s pocitom nadradenosti. Preto ľudový folklór preniesol meno vtáka na narcistov. Hrach sa pohybuje menej ladne. Ale ak je to potrebné, tak samica a samec sú dosť agilní. Sú schopní rýchlo uniknúť a schovať sa pred nepriateľom v podrastu.

Letové a iné funkcie

Pávi môžu lietať, ale neochotne. Hlavným stimulom je bezprostredné nebezpečenstvo. V tvári dravca, vták dramaticky hojdá svoje veľké krídla a letí niekoľko metrov ďalej: na strane v podrastu alebo až k stromu. Oddelené poddruhy vykonávajú a predlžujú lety. Ale pre lety na dlhé vzdialenosti, podobne ako ostatné kuracie príbuzní, nie sú schopní.

Chovatelia izolujú zaujímavé vlastnosti vtákov:

  1. Reagujú ostro na hady. Na prístupe plazivých plazov ohlasujú znepokojujúci hlas. Táto kvalita sa používa na farmách.
  2. Pávy kazia plodiny. V prípade domácej starostlivosti sú domáce zvieratá izolované z plodín.
  3. Dlhšie a vyššie lietajú tie druhy, ktoré žijú vo voľnej prírode vo vysokej nadmorskej výške.
  4. Pávi spolu s inou hydinou nevychádzajú.
  5. Bežne prepravujú sneh a chlad. V zime sa chovajú ako kurčatá alebo kačice.

V Indii sa pávi považujú za posvätné zvieratá. Vo väčšine krajín je ich lov zakázaný zákonom. Dnes ich počet obyvateľov klesá, a preto si vyžaduje ochranu.

Druhy pávov

Rozmanitosť farieb a štruktúra pávov naznačuje, že tieto vtáky majú mnoho druhov, To však nie je tento prípad. Rhode Pavlinov má iba dva druhy:

  • obyčajné alebo modré,
  • zelené alebo javánske.

Tieto dva druhy majú významné rozdiely nielen vo vzhľade, ale aj v reprodukcii.

Bežné alebo modré

Jedná sa o veľmi krásny vták, ktorý má prednú časť hrudníka, krku a hlavy fialovo-modrej farby so zeleným alebo zlatým odtieňom. Ich chrbát je zelený s kovovým leskom, hnedými škvrnami, modrými ťahmi a čiernym perím. Chvost pávov tohto rodu je hnedý, perie horného chvosta je zelené, majú okrúhle škvrny s čiernou škvrnou v strede. Nohy sú modrasté, zobák je ružový.

Dĺžka samca je od sto osem do dvesto tridsať centimetrov. Jeho chvost môže dosiahnuť päťdesiat centimetrova chvostový chvost je asi jeden a pol metra.

samice Tento typ pávov má zemito-hnedú s vlnitým vzorom v hornej časti tela, zelenej, lesklej hrudi, hornej časti chrbta a spodného krku. Jej hrdlo a boky hlavy sú biele a oči majú prúžok. Na hlave ženy je hnedý trs so zeleným nádychom.

Dĺžka samičky je od deväťdesiat centimetrov do jedného metra. Jeho chvost je asi tridsať sedem centimetrov.

Dva poddruhy obyčajného páva sú na ostrove bežné. Srí Lanka a India, Čierno-okrídlený páv (jeden z poddruhov) má krídla s modrastým odtieňom a čiernymi lesklými ramenami. Samica tohto páva má svetlejšiu farbu, krk a chrbát sú pokryté žltkastými a hnedými rozvodmi.

Cez všetky tieto predsudky a povery, jeden môže byť istí, že vzhľad pávov dá každému veľa estetické potešenie.

Pin
Send
Share
Send
Send