Všeobecné informácie

Charakteristiky bielej husi

White-fronted Goose je jedným z obľúbených vtákov lovcov. Lov husí (druhý, starší názov) je oficiálne povolený kvôli vysokej populácii, ktorá sa nezmenšuje z niekoľkých tuctov zabitých vtákov tohto druhu. Vynikajúca chuť mäsa, jednoduchosť prípravy robí z vtáka hodného hlavného jedla na stole počas rodinnej dovolenky.

Vzhľad Opis

Biela husa vyzerá ako sivá husa, ale je o niečo menšia. Keď sa narodí bielo-fronted mláďa, je ťažké ho odlíšiť od šedého kongenéra. Iba vo veku 4 rokov je možné vidieť vlastnosti, ktoré odlišujú toto plemeno od ostatných.

Opis odrody je takýto: t

  • biely brušný povrch má priečne čierne škvrny,
  • dospelý zobák je ružový,
  • čelná časť hlavy je biela (odtiaľ názov tohto druhu husi).

Najviac dominuje hnedá farba, ktorá je na niektorých miestach zmiešaná s bielym perím. Mláďatá do jedného roka majú žlté labky s oranžovým nádychom. Dospelí - nasýtená oranžová, bližšie k červenej. Na fotografii bieloprstej husi z rôznych internetových zdrojov môžete jasne vidieť vlastnosti a rozdiely od iných vtákov.

Mužská husa bieločierna v dospelosti váži od 2 do 3,5 kg. Samice vážia od 2 do 3 kg. Odlíšiť to od diaľky od sivých husí letom. Samozrejme, pre začiatočníkov to bude ťažké, ale skúsený lovec si všimne, že husi bieločervené lietajú oveľa plynulejšie. Ich pohyby sú ladnejšie. Skúsený lovec rozpozná hlas tohto vtáka vyšším tónom ako sivé husi.

Umiestnenie a životný štýl

Miesto útočišťa pre tieto vtáky je tundra. V tundre sa tam bielokrídlová husa cíti v bezpečí, kvôli zvláštnostiam klímy, vlhkosti, flóry, hniezdia v tejto konkrétnej oblasti. Husy zimolezie v oblasti bielych rias v oblasti Stredozemného, ​​Kaspického a Čierneho mora. Kŕdle husi s bielou pazúrou lietajú v jednom prúde so sivými, ale o niečo neskôr, okolo stredu jari. Počas letu je dôležité, aby bola voda vo forme jazier a riek, ako aj lúk, ostrovčekov, kde je aspoň malá vegetácia na kŕmenie.

Biela čelo husa môže stráviť noc nielen na zemi, ale aj na vode. To je pomerne zriedkavé, len keď je ďaleko k pobrežiu. Keď sa sneh začne topiť v tundre, hniezdo bielokrídlej skaly letí do hniezda. K tomu zvyčajne dochádza koncom jari - začiatkom leta. Keď je jar omeškané, kŕdeľ okrídlených žije na plytčine a trávnatých ostrovoch, kde čaká na počasie, vhodné na násadové kurčatá.

Od približne 2 rokov sa v kŕdli vytvárajú páry, ktoré sa navzájom držia počas letu. Potom niektoré z nich hniezdia a niektoré lietajú do tundry oveľa neskôr, nechcú ešte stavať hniezdo.

hniezdenia

Husy biotopov väčšinu času sú v tundre. Prakticky akékoľvek miesto v týchto častiach je vhodné pre kurčatá. Hlavné podmienky - prítomnosť sladkovodného jazera alebo rieky, priemerné množstvo trávy. Hniezdo sa môže nachádzať na otvorenom priestranstve na nízkom kríku. Na podlahe zmesi chmýří, suché a čerstvé bylinky sú vajcia. Podlaha slúži nielen na ochranu vajec pred zraneniami, ak ležia na pevných podlahách. Biela husa tiež používa dole ako ochranu pred možnými vonkajšími nepriateľmi. Pokrýva dole z podlahy vajca, predtým, než odletí pre korisť krmiva.

Počet vajec v jednom hniezde sa pohybuje od 1 do 7 kusov. Farba je biela, niekedy s krémovým nádychom. Veľkosť priemerného vajca je asi 5 x 8 cm, zatiaľ čo samica inkubuje vajíčka, v blízkosti sú strážcovia. Keď arktická líška zaútočí, dvojica sa dostane pred hniezdo a snaží sa vystrašiť dravca s krídlami široko rozloženými. Bohužiaľ, existujú prípady smrti husí.

Ak sa osoba objaví na obzore, pár čaká na priblíženie na vzdialenosť približne 30 m a zároveň vzlietne. Vtáky nemôžu lietať ďaleko od hniezda, takže krúžia zhora, až kým človek neopustí toto miesto. Takmer mesiac - čas násadových vajec. Proces vyliahnutia mláďaťa trvá asi 48 hodín.

Jedlo a zimovanie

Bielohlavé husi sú bylinožravce. Ich strava pozostáva z rias, trávy, rizómov, prasličiek atď. V zime vtáky preferujú bobule. V júli, mladé husi molt. Prídu do tundry, bezpečných miest, vybavených trávou a vodou. To je zvyčajne pobrežie Arktídy, kde je plytké jazero a viac či menej trávnaté miesta. Dospelí bachelors tiež lietať do molt spolu s mladými, ale to sa vyskytuje v starej bielou hlavou husi neskôr.

Pôvod a distribúcia

Pokiaľ ide o prvý výskyt husi s bielou fasádou na území bývalého ruského impéria, treba poznamenať, že pochádza zo vzdialeného roku 1895. t To bolo potom, že tieto vtáky boli vidieť v blízkosti teraz-ukrajinskej Pavlograd - v zime, vo februári-mesiaci. Niektorí výskumníci tvrdia, že z Kaspického mora lietali husi s bielym povrchom. Mimochodom, v oblasti druhej, tieto vtáky zima teraz príliš - a celkom slušné množstvo.

Za zmienku stojí aj to, že husa s bielou prednou časťou je veľmi bežným vtákom pre studené zemepisné šírky - v Eurázii aj v Severnej Amerike. Najmä v lete žije na týchto územiach:

  • severných regiónoch Eurázie, t
  • o rovnakej zemepisnej šírke v Kanade a Spojených štátoch,
  • niektorých oblastiach Grónska.

Vo všeobecnosti hniezdia bieločervené husi v severnej tundre - oblasti, ktoré nie sú schopné „chváliť“ prítomnosťou mierneho podnebia po väčšinu kalendárneho roka. Z tohto dôvodu, s nástupom silného chladu, sa vydáva na zimu do teplejších oblastí, a to:

  • na pobreží Čierneho, Azovského a Kaspického mora, t
  • do krajín Stredomoria, t
  • štátov východnej Ázie.

Okrem toho zimné pásmo husi s bielou prednou časťou postihuje vzdialenú Indiu, krajiny strednej Ázie a niektoré ďalšie teplé regióny. No, s nástupom chladného severného leta, husi s bielou frontu opäť preletia do tundry, kde prebývajú až do ďalšieho sezónneho chladenia.

Vzhľad a ďalšie funkcie

Keď hovoríme o husiach s bielou prednou časťou, nie je nemožné venovať pozornosť ich opisu - tomu, bez ktorého by bol príbeh o týchto vtákoch veľmi neúplný. Druhy vtákov, ktoré sa posudzujú z hľadiska ich vzhľadu, sa teda približujú k sivým husí, len o niečo nižšie. Dôkazom toho sú početné fotografie husi bielej fronted, prezentované v rozsiahlej celosvetovej sieti. Ak zdôrazníme najvýznamnejšie vlastnosti, ktoré umožňujú identifikáciu bieločervenej husi, potom je ich zoznam nasledovný:

  • hnedá farba tela
  • maximálna hmotnosť dospelého jedinca je približne 3,0 - 3,2 kg,
  • malé čierne škvrny nachádzajúce sa v oblasti belavého brucha,
  • ružovkastý zobák, ktorý je zreteľne založený na bielej škvrne (pre ktorú v skutočnosti táto husa dostala svoje meno),
  • jasne oranžové labky (sú mladšie bledé),
  • prítomnosť zreteľného bieleho prúžku na chvoste, t
  • Hlas v mnohých ohľadoch pripomína výkrik šedej husi, ktorý sa od neho líši väčšou ostrosťou a vysokým zafarbením.

Je tiež pozoruhodné, že biele perie husí, o ktorých sa uvažuje v tomto materiáli, môžu byť na krídlach - nie úplne, ale vyskytujú sa pomerne často. Okrem toho stojí za to dodať, že mladí jedinci majú „čelo“ a žalúdok je tmavý - ľahší, keď sú vtáky dva roky staré.

Spôsob života

Podľa početných pozorovaní je husa biela. Lieta do rezervoárov predovšetkým kvôli uhaseniu smädu, ako aj počas tmy, ktoré sa vyskytujú v jeho lete. Tieto vtáky s bielou prednou časťou sú právoplatne považované za vynikajúcich plavcov a potápačov, ktoré v praxi pravidelne potvrdzujú - spravidla v časoch nebezpečenstva, ktoré im hrozí. Vzhľadom na vyššie uvedené je možné povedať, že vo svojom spôsobe života je husa bieločelá v mnohých smeroch podobná husi bôbov, ďalšiemu známemu predstaviteľovi rodiny kačiek.

Pokiaľ ide o hniezda husi s bielou prednou časťou, nachádzajú sa neďaleko vody - napríklad jazero, rieka alebo močiar. Treba tiež poznamenať, že v tundre tento vták preferuje stavať hniezdo v mieste, kde rastie maximálne množstvo trávy. Okrem toho bývajú obydlia týchto vtákov viditeľné v určitom nadmorskom výške - kopec alebo kopec. Ak si dávate pozor na hniezdo husej bieločervenej hniezdo, nie je schopný „sa chváliť“ veľkou komplexnosťou: samica jednoducho vykopá dieru správnej veľkosti, kde následne umiestni „vrh“ trávy a chmýří.

Denná rutina takýchto vtákov tiež nie je originálna. Väčšinu času trávia na rovnakom mieste, kde jedia, vzlietajú z miesta na miesto na zavlažovanie alebo v prípade nebezpečenstva. Ak sa na území, kde žijú z nejakého dôvodu bieloprsté husi, stáva pre nich nepríjemné, potom letia na nové miesto. Stojí za zmienku, že títo vtáci vnímajú hrozbu pomerne jemne, a preto sa vopred snažia nájsť „bezpečné útočisko“.

Výživa a reprodukcia

Základ diéty husej bieločervenej sa skladá z rôznych bylinných rastlín. Okrem toho, počas demi-sezóny, môžu tieto vtáky jesť nejaké riasy a bobule. Vo všeobecnosti, husi s bielou prednou časťou nemožno nazvať náročnými pernatými vtákmi: v prípade potravinového deficitu sa nevzdávajú ani odnoží. No, v období, keď kŕdeľ letí na dlhé vzdialenosti, jeho zástupcovia sa môžu živiť zvyškami obilnín ležiacich na poliach po zbere úrody.

Reprodukcia husi s bielou prednou časťou začína na križovatke júna a júla - s nástupom teplého počasia v tundre. V priemere samica inkubuje 5-6 vajíčok, zatiaľ čo samec chráni územie „pridelené“ rodine. Obaja rodičia sa starajú o mláďatá a mladí začínajú lietať do konca leta. V rovnakom čase sa vtáky, ktoré sa v tomto materiáli zvažujú, zhromažďujú vo veľkých kŕdľoch a potom sa zasielajú na zimovanie - v regiónoch s miernejším podnebím.

Popis a fotografia

Dospelí majú pockmarked hnedasto-šedú farbu, ktorá je oveľa ľahšie na bruchu a prsiach ako na chrbte, perá sú lemované bielou na okrajoch. Na bruchu sú škvrny čierneho peria, ktoré sa nakoniec stávajú oveľa širšími a jasnejšími. U dospelých je zobák ružovo zafarbený s malým bielym bodom na základni, táto vlastnosť dala tomuto druhu názov. Tlapky u mladistvých sú žltooranžové, u dospelých husí - oranžovo-červenej.

Hniezdiská, v ktorých sú bieloprsté husi, sú pomerne rozsiahle. Ide hlavne o tundru Severnej Ameriky, Eurázie a Grónska. Vo viac južných oblastiach tento vták nestúpa, len zimy, dáva prednosť trávnatým alebo bažinatým oblastiam na bývanie, bližšie k riekam alebo iným sladkovodným útvarom. Počas letu sa husi nachádzajú na západe Ukrajiny, Ruska a niektorých európskych krajín.

Životný cyklus

Husi sú vynikajúci plavci a vo chvíľach nebezpečenstva sa môžu na krátku dobu ponoriť. Napriek tomu, že ide o druhy vodného vtáctva, ktoré hniezdia hlavne v blízkosti vodných plôch, vtáky trávia väčšinu svojho času na súši, pasú sa na poliach a večer sa vracajú do vody. V životnom cykle sú pre sťahovavé druhy vtákov charakteristické viaceré fázy: t

  • znášky a násadové vajcia - zvyčajne začína v polovici leta, vyliahnutie trvá približne mesiac,
  • šľachtenie plodu - plod rastie aj približne mesiac a v čase migrácie do južných regiónov sú kurčatá pripravené na lietanie na dlhé vzdialenosti,
  • pelichat
  • predtučný tuk - zatiaľ čo mláďatá vyrastajú, kŕdle sa konzumujú na zimný let,
  • migrácia a zimovanie - tento druh sa sťahuje pomerne skoro, koncom augusta - začiatkom septembra, prvé školy začínajú slúžiť a vyberajú si pobrežie Čierneho mora, ako aj Kaspické more a Stredozemné more na zimovanie,
  • jarný tuk - jarné kŕdle tiež aktívne absorbujú potravu pred letom,
  • obrátiť migráciu
  • predkrmovanie,

Biela čelo siata je býložravec pernatý, väčšinou preferuje rastliny obohatené o bielkoviny a riasy. V období, keď sú plody, tieto vtáky ochotne jesť, a za osobitných podmienok môžu dokonca jesť odnože niektorých rastlín.

Chovateľské funkcie

Samice si stavajú hniezda v blízkosti nízkych kríkov alebo na kopcoch z pasienkov, ktoré sú bohato lemované vlastnou chmýří, ktoré si samy vytiahnu a zbierajú sa počas odlupovania. Samica má v priemere 4 až 7 vajíčok a inkubuje ich 25-30 dní, zatiaľ čo samec chráni územie. Ak sa husa musí postaviť, natiahnuť nohy a jesť, pokrýva vajcia vrstvou chmýří. Keď sa mláďatá vyliahnu, starostlivosť a výchova sa rozdelí medzi samca a samicu. Mladé zvieratá potrebujú približne 3 týždne na to, aby boli silnejšie a mláďatá sa kŕmia rovnako ako dospelí.

Pre svoju prevalenciu v husi bieločervenej je povolený sezónny lov v krajinách bývalého ZSSR. Aj tento vták je netrpezlivo pestovaný v poľnohospodárskych podmienkach, ako každý iný typ kačice rodiny.

Popis plemena

Kačacie husy patriace do skupiny kačíc majú vonkajšiu podobnosť so sivou husou, avšak telo prvých je podstatne menšie. Farba husí horného trupu je väčšinou hnedá a nižšia je svetlá. U dospelých sa čierne škvrny objavujú na bruchu a dolnej časti prsníka, ktorého veľkosť sa s vekom zvyšuje. Šedo-hnedé perie pokrývajú lopatky, krk a boky hrudníka. Farbivé vlastnosti dospelých zástupcov sa objavujú u mladých zvierat v druhom a treťom roku života.

Husy sa vyznačujú nezvyčajným sfarbením hlavy: horná časť tmavej farby a časť čela pokrýva veľkú bielu škvrnu. Jeho rozmery sú asi 26 mm.

Zobák dospelých husí je nerovnomerne sfarbený: má farbu zafarbenú farbou s ružovými škvrnami, mladí jedinci majú na zobáku sivé znaky. Labky kurčiat sa vyznačujú žltooranžovým odtieňom, ktorý sa po roku stáva oranžovo-červenou.

V porovnaní s mužmi majú ženy menšie rozmery: dĺžka tela je 64 - 78 cm a druhá 62 - 77 cm, telesná hmotnosť vtákov je 2 - 3 kg.

Sivé perie je vlastné pre obe pohlavia. Konečné sfarbenie vtáčieho peria je tvorené až po štvrtom molte.

Napriek tomu, že husi trávia väčšinu svojho času na zemi, plávajú a dobre sa potápajú.

Vo voľnej prírode, vtáky majú životnosť 17 až 20 rokov, a v zajatí vtákov trvať dlhšie - asi 30 rokov.

habitat

Hniezdiská vtákov sú pomerne rozsiahle. Husi s bielou prednou časťou žijú hlavne v tundre Eurázie a Severnej Ameriky, ako aj na západnom pobreží Grónska, kde sa cítia celkom pohodlne.

Európska populácia zimuje v Stredozemnom a Čiernom mori. Ďalšia časť letí do juhovýchodnej alebo strednej Ázie. Severoamerická populácia vtákov zimuje na juhu kontinentu.

Voľba zimovísk nie je priamo závislá od prítomnosti nádrže.

Kde býva

Husa biela-fronted vybral tundra v Eurázii ako miesto svojho bydliska. Tiež preferuje hniezdenie v Severnej Amerike.

Keď prídu drsné chladné zimné dni, títo vtáci radšej lietajú bližšie pobrežia Stredozemného mora, Kaspického mora a Čierneho mora. Často sa na vode môže vidieť kŕdeľ voľne žijúcich vtákov tohto druhu, kde sa zalievajú. Ale ešte častejšie títo vtáci uprednostňujú pobyt na zemi, kde rýchlo nielen chodia, ale aj behajú.

V lete, a to v júli, zástupcovia tohto krásneho druhu lietajú do jazier. Odborníci to nazývajú sezónne liatie. Tento dôležitý proces u vtákov končí v auguste. Ak hovoríme o miestach, kde sa tieto hniezda robia hniezdami, najčastejšie nie je ďaleko od riek, v močiaroch a ani v oblastiach tundry, kde je dostatok trávnatého porastu. V tundre takýchto vtákov číha nebezpečenstvo vo forme líšok a iných štvornohých predátorov. Aj zástupcovia plemena často trpia pytliakmi.

Reprodukcia a životný štýl

Po príchode husí na miesto hniezdenia, pretože už majú pár, začínajú dôležitý proces šľachtenia. Pokiaľ ide o husi bez páru a mladých, pokračujú v putovaní tundrou. Pár husí tohto druhu robí hniezda na pódiu. Hejna pred západom slnka idú na miesta, kde je jedlo, a po večeri idú na miesto na zavlažovanie a miesto na spanie. V dopoludňajších hodinách začne balenie jesť. Keď sa husi dostanú na zimovisko, ich každodenná rutina sa trochu líši.

Takmer celý deň a noc zostávajú na mieste, kde jedia jedlo. Ale musia navštíviť zavlažovacie miesto. Zvyšok husi tohto druhu uprednostňujú blízko miesta kŕmenia. Vzhľadom k tomu, že je veľmi pohodlné, pretože môžete chodiť na jedlo po celý deň. Tento spôsob dňa je však relevantný len pod podmienkou, že v súčasnosti nie je lov husí. Ak vtáky vnímajú nebezpečenstvo a prístup poľovníkov, môžu začať meniť svoju polohu a robia to opakovane.

Čo sa týka násadových vajec, samica to samozrejme robí. V jednej položke môže byť niekde 4 - 7 vajec. Majú charakteristickú slivkovú farbu a o niečo neskôr získajú nažltlý odtieň. Процесс высиживания будущего потомства продолжается примерно 27 дней. Самец не должен в это время быть близко около гнезда, он занят своими делами – защитой.

Птенцы, которые только что появились на свет, практически постоянно пребывают неподалеку от самок. В том случае, когда существует опасность обстрела охотниками, стая пускается в бега. Najprv sú zachránení dospelí zástupcovia druhov a na pätách ich deti sotva stúpajú. Ak hovoríme o strave husej bielo-bielej, preferuje riasy, ako aj bobule. To platí pre jeseň a jar. Po zvyšok roka pre neho urobia praslička, tráva a korene.

Vzhľad husí

Biela bradavica má v porovnaní so sivými pomerne malé rozmery. Dospelý vták váži asi 2 - 3 kg a má rozpätie krídel 125 - 165 cm, dĺžka husieho tela sa pohybuje od 62 do 78 cm, výkrik tohto vtáka je veľmi podobný zvyčajnému hejnu obvyklej šedej husi. Ale husí hlas je ostrejší, hlasnejší a má vyššiu tonalitu.

Vzhľad tohto vtáky sú celkom jasné a viditeľné. Dospelá husa s bielou srsťou má hnedé perie s čiernymi znakmi v bruchu. Oranžovo-červené labky a ružový zobák sa sfarbia jasne a harmonicky s hlavnou farbou. Na základni zobáku u dospelých vtákov je viditeľná biela škvrna, za ktoré dostal husa svoje meno. Mladé husi sa líšia od dospelých v neprítomnosti tejto značky av svetlejšom sfarbení labiek.

mladý dvakrát ročne, V druhej polovici leta dochádza k úplnému zmätku a počas jesene a počas decembra - čiastočné liatie. Dospelým vtákom chýba jeden ročný postup.

Husi v prísne definovanom poradí:

Prvé sa vtáky zbavia nedosiahne pubertu, Pripojili sa k nim tí, ktorí ešte nedokázali nájsť partnera. Potom vyzdvihnúť obušok muži, ktorí už majú rodinu. Pred začiatkom liatia začnú všetky tieto vtáky jedného kŕdľa vykonávať relatívne dlhé lety. V tomto prípade sa ako cieľové miesto vyberú najmenej prístupné a najviac odľahlé miesta.

Na samom poslednom otočení sa samičky, ktoré pestujú svoje plodu, začínajú tĺkať. Koniec tohto procesu je ekvivalentný momentu, keď sú mladí ľudia schopní lietať. Akonáhle sa krídlo rozprestrelo na krídlo a skončilo sa liatie samíc, rodiny husí sa rozišli do samostatných kŕdľov a pripravili sa na let.

Galéria: Husa biela (25 fotografií)

Prehľad plemien

Biela-fronted Husa, tiež volal White-fronted Goose, sa cíti skvele v Eurázii (tundra) a Severnej Amerike. Počas zimných mesiacov tieto vtáky odlietajú z Európy do Čierneho, Kaspického alebo Stredozemného mora. Vtáky so špeciálnou značkou na zobáku sa radi pohybujú po zemi, bežia rýchlo.

Ak vidíte vtákov na vode, potom s takmer 100% istotou môžeme povedať, že kŕdeľ letel na miesto na zavlažovanie. Inokedy vtáky uprednostňujú suchú pôdu. Napriek tomu sú tieto husi dobrými plavcami a potápačmi.

V júli lietajú vtáky kvôli jazierkam do jazier. Tento proces potrvá do polovice augusta. Husi radšej hniezdia v skrutkách, nie ďaleko od riek, ako sú trávnaté plochy v tundre. Pre zimovanie tieto vtáky lietajú vo veľkých kŕdľoch, pozostávajúcich z rodičov a mladých. Zatiaľ čo lietajú z miesta na miesto, neustále sa stávajú obeťami poľovníkov, pretože husa biela-fronted nie je veľmi opatrný vták.

Reprodukcia a výživa

Vtáky začínajú byť plodné v polovici leta. Hniezdo tohto druhu kačíc je postavené na kopci. V jednej znášky môže byť od 4 do 7 vajec. Vajcia majú krémový odtieň, ktorý sa časom mení a stáva sa žltkastým. V hniezde, vajcia strávia asi 25-28 dní, a celú tú dobu žena inkubuje je, a nenecháva jej budúce potomstvo ešte minútu.

Muž v tomto čase chráni blízke územie. Po narodení mláďat sa starostlivosť o mládež rozdeľuje medzi dvoch rodičov. Na konci leta sú kurčatá vyvinuté tak, aby mohli lietať na zimu.

Pokiaľ ide o diétu, skladá sa z bylinných rastlín. Biela čela siaha tiež rád jedí riasy a bobule (na jeseň a na jar). Zvyšok času môže jesť trávu, prasličky a dokonca aj odnože.

Viac informácií

Hlavné a najbežnejšie druhy divých husí

Aký druh vtáčej husi: všetky najzaujímavejšie fakty

Gusevy as: základné odporúčania

Pozrite si video: Likavka (November 2019).

Загрузка...