Všeobecné informácie

Black Swan: Všetko o austrálskom "domorodcovi"

Pin
Send
Share
Send
Send


Čierna labuť je krásny vodný vták, ktorý možno vidieť vo väčšine ekoparkov nachádzajúcich sa po celom svete. Takéto vtáky sa vyznačujú eleganciou a pôvabom a ich hlavné rozdiely od bielych labutí sú biotop, veľkosť a charakter. Obraz labuť čiernej farby získal popularitu nielen medzi milovníkmi zvierat, ale aj medzi kompilátormi kníh snov.

Vlasť Black Swan je Austrália. Preto sa sláva tohto typu rozšírila po celom svete až po objavení pevniny. Určený kontinent bol málo študovaný, ale je známe, že existuje mnoho jedinečných zástupcov rastlín a voľne žijúcich živočíchov, ktoré zmizli z iných častí našej planéty. Bohužiaľ, populácia čiernych labuť klesá a jej vzhľad je na pokraji zániku. Stretnúť sa s takýmto vtákom v zajatí je dnes ťažká úloha.

Perie vtákov má uhlie s bielymi škvrnami. K tomu prispievajú aj biele perie a ich sivé hrany. Ich zobák, na rozdiel od labute labute, je jasne červený. Paws vtáka, zároveň, majú modro-čierne alebo uhlie farby. Avšak, mladé vtáky nie sú vôbec ako dospelí. Ich hnedé perie a ružový zobák získavajú svoju slávnu farbu až po piatich mesiacoch života. Často je možné vidieť vtáka, v ktorom sa primárne a humerálne perie stočia.

Cygnusatratus sa vyznačuje svojou veľkosťou. Takže s veľkými rozmermi (dĺžka tela môže byť jeden a pol metra) rozpätie krídiel tohto predstaviteľa triedy vtákov je asi dva metre. Čierna labuť a dlhý krk, elegantná hlava a krátky chvost sú farebné. Vzhľadom na dĺžku krku môže vták získať potravu z vodných útvarov s dostatočne veľkou hĺbkou. Báječný obraz a zdanlivá hladkosť a pomalosť na prvý pohľad neovplyvňujú rýchlosť labutia.
Spôsob života

Čierna labuť vzlietne veľmi zriedka. Vysvetľuje to nielen štruktúra krídel a potreba otvoreného priestoru pre beh, dĺžka 70 metrov, ale aj sedavý spôsob života. Teplé podnebie, ako aj neokázalosť v jedle dávajú labuť možnosť zostať na mieste dlho a lietať na nové miesto len v extrémnych prípadoch.

Vtáčik sa živí hlavne rastlinami, ktoré mimochodom v niektorých prípadoch využíva ako prostriedok na organizovanie hniezda. Stojí za zmienku, že hniezdo je vybudované čo najbližšie k nádrži oboma partnermi. Okrem toho sa labute môžu kŕmiť potermi, obojživelníkmi a kôrovcami. V tomto prípade, ak sa miesto hniezdenia nachádza v blízkosti poľa s plodinami, potom vtáky počas raidov môžu jesť kukuricu alebo pšenicu. Ak je v blízkosti hniezda veľa jedla, čierne labute nezmenia svoju polohu na dlhú dobu.

Čierna labuť je školský vták žijúci v kolóniách pozostávajúcich z jedincov spojených v pároch. Počet párov v kolónii môže byť až päťdesiat. Zaujímavé je, že čierne labute môžu tvoriť pár rovnakého pohlavia. V tomto prípade samci volajú samičky len na kladenie vajíčok a potom ich vyhodia a inkubujú samotné vajcia.

Trpezlivosť a pokoj sú hlavnými charakteristickými znakmi labuť. V niektorých prípadoch však mladí jedinci môžu prejavovať agresiu voči iným mužom, ktorí sa pokúsili usadiť v ich prirodzenom prostredí.

Komunikácia vtákov prebieha prostredníctvom guturálnych zvukov. Zvučný trumpetový hlas, ktorý silne odlišuje čiernu labuť od pastierskyho kongenéra, umožňuje, aby boli jednotlivci povolaní do stáda.

V prírode, labuť je takmer úplne bez hrozieb od iných zástupcov živočíšneho sveta. Toto sa však v plnej miere vzťahuje len na dospelých.

rozmnožovanie


Labute nájdu kamaráta vo veku dvoch rokov. Odvtedy sú svojim partnerom verní až do konca svojho života. V období dažďov sa chovajú vtáky. To priamo súvisí so skutočnosťou, že hladina vody stúpa a množstvo krmiva sa výrazne zvyšuje. Začiatok párenia sa vyznačuje výbornými tanečnými partnermi, po ktorých sa jednotlivci spárujú. Murivo má spravidla asi 7 vajec. Ich labute (ženy aj muži) sa inkubujú 1,5 mesiaca.

Mláďatá nemajú nezávislosť len v prvých dvoch dňoch života. Počas tohto obdobia neopúšťajú hniezdo. Už tretí deň deti sledujú dospelých pri hľadaní potravy. Počas prvých 5 mesiacov svojho života je čierna labuť na vode a potom sa vznáša na krídle.

V zajatí labute a ich strážca

V zajatí je čierna labuť nenáročná. Akákoľvek rastlinná potrava pre neho urobí, vrátane kapusty, husích potravín a kukurice. Mnohí z nich doma obsahujú husi, ktoré im poskytujú koryto, ktoré je naplnené vodou. Okrem toho čierna labuť toleruje zimovanie.

Ako už bolo uvedené, Austrália je samostatný kontinent, na ktorom prežilo mnoho exotických rastlinných a živočíšnych druhov. Avšak s príchodom človeka boli všetky tieto druhy v nebezpečenstve zničenia. Takže, čo sa týka čiernych labutí, boli obeťami poľovníkov a pytliakov, ktorí chceli profitovať s príťažlivým dole a perím, ako aj ochutnať mäso tohto vtáka. Uvedenie labutia na pokraj zániku, muž musel prijať opatrenia na ochranu tohto druhu. Vlády ostrovných štátov tak uzavreli dohodu, ktorá ustanovuje spoločnú ochranu čiernej labute a obnovu jej obyvateľstva.

Politika obnovy populácie labutí viedla k významnému úspechu. Preto niektoré kŕdle rástli natoľko, že ohrozujú úrodu v poliach nachádzajúcich sa v blízkosti ich hniezd.

Čo znamenajú sny čiernych labutí?


Čierna farba, podobná farbe vtáka, po stáročia symbolizovala posmrtný život a sviatosti. Znamená to mnohé legendy a tradície, v ktorých labuť pôsobí ako pozemská inkarnácia zosnulých predkov.

Ak sa pozriete do vysnívanej knihy, potom sa dá nájsť aj zmienka o čiernej labute. Takže podľa zbierky sen, v ktorom je takýto vták prítomný, znamená:

  • vibrácií a nebezpečných väzieb
  • nežiaduce stretnutia
  • zrada blízkych
  • zlepšenie intuície
  • domáce práce
  • rozlúčka alebo odchod
  • osamelosť
  • závislosť,
  • straty.

Teória čiernej labuť

Mnohí počuli o teórii, ktorá sa zhoduje s menom vtáčieho druhu. Čo to však znamená? Zakladateľom tejto teórie je N.Taleb. Vychádza zo skutočnosti, že samotná myšlienka existencie vtáka je absurdná. Skutočne, v mnohých knihách bola spomenutá čierna labuť, ale bola otvorená spolu s Austráliou. Objav radikálne zmenil myseľ ornitológov, ktorí boli neuveriteľne prekvapení najcennejším nálezom.

Teória je podrobne opísaná v knihe Fooled Accidents. Fráza "čierna labuť" našla uplatnenie vo všetkých sférach spoločnosti, od vedy po politiku.

Vzhľad vtáka čiernej labute

Čierna labuť dosahuje dĺžku 1,1-1,42 metra a jej hmotnosť sa pohybuje od 3,7 do 9 kilogramov. Krídla v rozsahu 1,6-2 m. Zástupcovia tohto druhu majú najdlhší krk, zakrivený v tvare písmena S.

Pero je čierne s bielymi krídlovými perami na krídlach. Zobák je červený s bielym lemom. Očná dúhovka je oranžová alebo hnedá.

Samice sú menšie ako samce. U vtákov, ktoré nedosiahli pubertu, je perie svetlosivé, zobák je tmavý bez okrajov a okraje krídel sú ľahké. Čierne labute robia hudobné zvuky vo vode a vo vzduchu.

Čierne labute - majstrovské dielo prírody.

Biotopy čiernych labutí na planéte

Čierna labuť rodiny kačica je rodák z Austrálie a jej priľahlých ostrovov. Čierne labute žijú na takmer celej pevnine, s výnimkou severných a centrálnych regiónov. Najväčší počet týchto vtákov sa sústreďuje v juhozápadnej a východnej časti kontinentu, pretože tieto miesta sú bohaté na mokrade.

Jedlo a životný štýl čiernej labute

Čierne labute obývajú brehy jazier a riek s bohatou vegetáciou. Môžu plávať na otvorenom mori, v stovkách metrov od pobrežia.

Raz a navždy sa vytvorí pár labutí.

Tieto vtáky nerobia veľké migrácie, ale zároveň ľahko menia svoje stanovište, pohybujú sa desiatky kilometrov. Dôvodom takýchto letov je sucho, alebo naopak zvýšená vlhkosť.

Počas prestávky, čierna labuť stráca všetky svoje perie a nemôže lietať celý mesiac. V čase liatia vtáky neopúšťajú vodnú hladinu, čím sa chránia pred predátormi.

V podstate čierne labute jedia rastlinnú potravu: vodné rastliny a malé riasy. Okrem toho, strava obsahuje obilniny. Čierne labute tiež jesť trávu a jesť listy.

Vtáky, plávajúce na hladine vody, ponoria svoje krky hlboko do vody a extrahujú vegetáciu zdola. Počas takýchto ponorov zostáva telo v horizontálnej polohe.

Výlet loďou s potomkami.

potomstvo dedukovať

Čierne labute tvoria páry pre život, ale 6% z nich sa rozpadne. Doba hniezdenia trvá niekoľko mesiacov od februára do septembra. Vtáky hniezdia vo veľkých kolóniách.

Páry stavajú hniezda v plytkej vode. Hniezdo trávy a konárov dosahuje priemer 1,5 metra a výšku - 1 meter. Párové hniezda sa používajú ročne, opravujú a aktualizujú.

Milosť čiernej labute bude závidieť akejkoľvek baleríne.

Murivo sa skladá zo 4 - 8 vajec. Liahnutie trvá 35-40 dní, pričom sa na procese zúčastňujú obaja rodičia. Čierne labute sa starajú o mláďatá po dobu 9 mesiacov, kým nie sú mladí na krídle. Deti sa často vyšplhajú na chrbát svojich rodičov a takto sa pohybujú. Tieto vtáky sú plne tvorené 3. rokom života.

Pohľad a človek

Predtým, ako sa Európania usadili v Austrálii, verilo sa, že labute majú len biele perie, ale objav v roku 1697 expedíciou vedenou Willemom Vlaminckom na západe kontinentu obrovskej populácie čiernych labutí zmenil tento názor. Pravda, stále môžete počuť najstarší okrídlený výraz starovekého rímskeho básnika Juvenala - "dobrý človek je tak vzácny ako čierna labuť." V Európe, mnoho rokov, čierna labuť bola desivý vták a bol považovaný za posla nešťastia, pretože jeho smútku perie. Ale od polovice XIX storočia sa tento neobvyklý vták začal aktívne dovážať do Európy a Severnej Ameriky, aby ozdobil parky a rybníky.

Domáci v Austrálii prešli aktívnym vyhladzovaním. Počas búrky stráca labuť (podobne ako ostatné Anseriformes) svoju schopnosť lietať nejaký čas a stáva sa ľahkou korisťou. Počet labutí rýchlo klesal. Avšak po prijatí série environmentálnych opatrení. Teraz, v niektorých oblastiach Austrálie a Nového Zélandu, opäť začali umožňovať bezvýznamnú streľbu labutí: ich počet sa mnohonásobne zvýšil a niekedy môžu spôsobiť veľké škody na poľnohospodárstve, pričom razia polia.

nátierka

Čierna labuť prebýva všade v Austrálii a na ostrove Tasmánia, je dobre aklimatizovaná na Novom Zélande, kde bola zavedená v storočí. Tento vták dokonale letí a podarilo sa mu prispôsobiť sa životu v suchom podnebí Austrálie, a to pri hľadaní sladkovodných vôd, niekedy aj na celom kontinente. Na rozdiel od iných labutí, čierna labuť nie je sťahovavý vták.

vzhľad

Čierna labuť je stredne veľká medzi labute. Vtáky môžu vážiť od 5 do 9 kg, rast môže dosiahnuť jeden a pol metra, rozpätie krídiel - až 2 metre, muži sú zvyčajne väčšie ako ženy. Hlavná farba peria je čierna s nádychom moaré, perá na okrajoch krídel sú mierne zvlnené. Počas vzletu sa v oblasti krídla objavuje biele perie. Krk je najdlhší zo všetkých labutí, zobák je jasne červený s bielym krúžkom na konci. Webbed nohy čiernej farby, dúhovka oka sfarbená v odtieňoch hnedej.

Strava a kŕmenie

Dlhý krk pomáha labute dostať jedlo zo spodnej časti nádrže. Nevie, ako sa potápať, takže sa živí v plytkej vode alebo na brehu. Živí sa najmä vodnými rastlinami a ich odnožami, ako aj rastlinami rastúcimi na brehoch nádrží s trávou, listami a mladými výhonkami kríkov a stromov. Kŕdle labutí sa často živia na poliach pestovaných rastlín, pre ktoré vták nemá rád poľnohospodárov. Pohyb z jednej nádrže do druhej, labute môžu pokryť vzdialenosti niekoľkých desiatok kilometrov.

Sociálne správanie

Legenda o vernosti labuť plne odráža interakciu v páre čiernych labutí: páry týchto vtákov sčítavajú na celý život.
V skupine labutí, veľmi blízko, v doslovnom zmysle slova, sú vzťahy tiež zoradené. A kŕmiť všetky lietať spolu, a stavať hniezda, a mláďatá poklop veľmi blízko pri sebe. Počas hniezdenia sa čierne labute zhromažďujú v kolóniách, ktoré sa skladajú z niekoľkých stoviek párov vtákov (labute sa považujú za páry). Dospelí samci však môžu niekedy naháňať mladých a chrániť ich územie počas hniezdenia. Samec a samica stavajú hniezdo spolu, tiež zdieľajú čas zamyslenosti.

vokalizácia

Čierna labuť má trochu drsný, drsný hlas, možno ju počuť, keď si vtáky vymieňajú pozdravy navzájom alebo varujú pred nebezpečenstvom. Počas letu môžu robiť silné a hlboké zvuky trúbky, dobre počuť na dlhé vzdialenosti. S takýmito zvukmi môžu vyvolať príbuzných alebo ukázať podráždenie.

Príbeh života v zoo

Na Veľkom rybníku je možné vidieť celoročne čierne labute, ale čierne labute trpia mrazy horšie ako ich biele náprotivky, preto ornitológovia pozorne sledujú stav týchto vtákov. Ak sú labute pokryté cencúľami, sú prenesené do teplej miestnosti. Čierne labute majú voľnejšie perie ako iné druhy a pri silných mrazoch sú na ňom zmrznuté šplouchá.
V našej zoo majú labute prístup k rezervoáru s dobrým miernym svahom, na ktorom rastie tráva. Okrem toho zoo labute jesť kapustu, strúhanú mrkvu, proso, kukuricu, pšenicu a špeciálne kuracie krmivo. Vďaka dobrej starostlivosti a výžive sa v zoo každoročne objavujú mláďatá, ktoré sledujú rast, ktorý robí našich návštevníkov veľmi šťastnými.

Rozmery a hmotnosť

Ponúkame možnosť zoznámiť sa s charakteristikami žien a mužov.

  • hmotnosť samca je asi 7-8 kg.
  • ženská hmotnosť je asi 4 - 5 kg.
  • dĺžka mužského tela je asi 140 cm.
  • dĺžka ženského tela je asi 110 cm.
  • rozpätie krídiel môže dosiahnuť 200 cm.

Čierne labute majú rozdiel od tŕňov - majú hlas, vďaka ktorému sa môžu navzájom pozdraviť, zatiaľ čo ich hlava stúpa a padá. Vtáky môžu plávať uprostred nádrže, položiť hlavu na vodu a vyfúkať potrubie, čím pozývajú svojich príbuzných alebo prejavujú svoju nelibosť.

Kde žiť a koľko žiť

Najčastejšie sa tento krásny vták nachádza v Austrálii a Tasmánii. Okolo polovice 19. storočia sa čierna labuť dostala na Nový Zéland, kde sa úspešne usídlila. V európskych krajinách a Severnej Amerike sa vtáky nachádzajú v parku alebo prírodnej rezervácii.

Uprednostňujú rezervoáre s malou hĺbkou, v ktorej tečie sladká voda.

Vek čiernych labutí žijúcich vo voľnej prírode môže byť až 10 rokov.

Životný štýl vo voľnej prírode

Rozdiel medzi čiernou labutou a inými vodnými vtákmi, vrátane iných druhov labutí, je taký, že sa nevzťahuje na sťahovavé vtáky. Napriek tomu sa môže pochváliť svojou mobilitou - keď počul aj nevýznamné zvuky, snaží sa zmeniť miesto svojho nasadenia.

Vzdialenosť k novému miestu však zvyčajne nepresahuje 100 m. Vtáky žijú po celý život v oblasti, kde sa narodili a rástli. Mladí muži zabraňujú iným mužským jedincom usadiť sa v ich prirodzenom prostredí.

Obdobie hniezdenia

Obdobie sobáša môže spadať do rôznych období a závisí od regiónu. Okrem toho majú veľký vplyv aj ročné vysoké vodné cykly. Čierne labute, ktoré boli privezené do Európy, nemenia svoj austrálsky rytmus a môžu chovať kurčatá aj v zime.

Hniezdiace jedinci sa vyskytujú v kolóniách - stavajú veľké hniezdo vo forme kopca v plytkej vode. Nemenia hniezdo každý rok, spravidla majú trvalé. Čierne labute sú veľmi lojálni, takže najčastejšie nemenia partnerov počas pokračovania života.

Hniezdo obyčajne stavajú obaja rodičia spoločne, potom sa spoločne starajú aj o potomkov.

Samica môže ležať medzi 4 a 8 zelenými vajcami s nepríjemným zápachom. Rodičia ich striedajú inkubáciu počas 6 týždňov. Bohužiaľ, samci nie sú veľmi dobrí pri zvládaní tejto zodpovednosti a často si neotáčajú vajíčka alebo dokonca sedia. Po postupnej inkubácii vajec počas 35 - 40 dní sa narodia kurčatá. Potom, čo všetky mláďatá vyliahnu, celá rodina sa nachádza na vode.

Ťažkosti s chovom doma

При желании чёрных голубей можно разводить в домашних условиях, однако необходимо знать некоторые правила содержания этой птицы.

Для того, чтобы птица смогла приспособиться, важно создать для неё условия, максимально приближенные к естественным.

В летнее время это может быть домик-укрытие, где птицы будут находиться и днём и ночью. Представляет он собой будку на воде. Для двух лебедей площадь должна составлять 1 квадратный метр по полу. Strecha by mala byť izolovaná slamou, podobne ako podlaha. V dome by malo byť pitie a jedenie. Ale pre zimné obdobie je potrebné pripraviť dom. Je veľmi dôležité, aby vnútro bolo čisté a suché. Je potrebné vylúčiť trhliny a prievan. Keď je vonku vonku, stojí za to postarať sa o umelé vykurovanie miestnosti - to môžu byť teplé koberce alebo vyhrievané podlahy.

Výška konštrukcie by mala byť 2 - 2,5 m, a plocha - 2 - 2,5 m2 pre dve labute. Na podlahu položte slamu, hobliny alebo šupky. Hrúbka vrstvy by nemala byť menšia ako 10 cm.

Je potrebné pravidelne vetrať dom, vyčistiť ho z podstielky. Vrh by mal byť vymenený aspoň raz za 7 dní. Vnútri je potrebné zabezpečiť teplotu vzduchu v rozmedzí +16 - 18 ° C a svetelný deň v zime by mal trvať približne 14 - 16 hodín.

Na kúpanie vtákov môžete použiť hrnce a žľaby. Aby sa však mohli množiť, potrebujú viac vodného priestoru. Samozrejme, ideálne ak je rybník alebo je možné oplotiť malú časť jazera. Ak v blízkosti nie sú žiadne prírodné nádrže, je potrebné ju vybudovať na vašom území pomocou dostupných nástrojov.

Ako vydržať zimu

Čierne labute netolerujú príliš dobre mrazy. Keďže majú voľné perie, zbavujú ich na rozdiel od iných plemien svojej odolnosti voči nízkym teplotám. Aby sa množili a boli zdraví, potrebujú teplo. V dôsledku omrzlín, poranení labiek, infekcií a niekedy môže dôjsť k smrti.

Čo kŕmiť

Kŕmenie vtákov sa vykonáva dvakrát denne. Prvé jedlo, ráno, sa skladá zo zmesi rastlinného krmiva s proso, bielej strúhanky. Vo večerných hodinách stojí za to naliať dusené zrná a mleté ​​ryby do podávača. Je dôležité naplniť zmes silne vodou - takže vták bude schopný samostatne vyjadriť jedlo. V lete je základom rastlinného krmiva drvená mrkva a kapusta. V zime by mala byť zelenina odstránená a nahradená sekanou sušenou parou. Môžete dať trochu kukurice, hrachu, proso, ovsa a jačmeňa. Musia byť varené a dobre namočené.

V zime je potrebné znížiť množstvo obilia, aby sa zabránilo obezite u vtákov.

Okrem obvyklých jedál je potrebné zahrnúť do stravy a minerálnych doplnkov. Dobré pre tento fit kurča krmivo. Niekedy sa zber mikroživín vykonáva oddelene od rôznych liekov. Miešajú sa vo vode a dávajú sa vtákom 20 - 30 dní, po ktorých si prestávku na 1 mesiac a opakovať kurz.

Neodporúča sa, aby vták chlieb, najmä čierny, pretože to môže spôsobiť vážne problémy s trávením.

Čierna labuť je krásny vták, ktorý môže ozdobiť akékoľvek telo vody. S túžbou a schopnosťami môže každý dostať vo svojom dvore pôvabný vták. Je však potrebné pripomenúť, že opeřený pohľadný muž potrebuje starostlivosť a náležitú starostlivosť.

Pin
Send
Share
Send
Send