Všeobecné informácie

Viacfarebné holuby: opis druhov a biotopov

Pin
Send
Share
Send
Send


Nízke kľúčové kúzlo tohto vtáka nie je okamžite všimol. Na prvý pohľad pripomína svojho mestského brata, ktorý sa nachádza v každom osídlení v blízkosti ľudského obydlia. Sú to však rôzne druhy rovnakej rodiny holubov. Návyky a návyky sa tiež výrazne líšia.

Známy cudzinec

Úplný názov vtáka znie ako skalný holub. Je daná miestom a spôsobom hniezdenia. Skalnatý holub chová svoje mláďatá v roklinách, jaskyniach, na svahoch ťažko dostupných útesov a na útesoch riek. Vzhľad je podobný mestu sizar, ale ak sa pozriete pozorne, existujú výrazné rozdiely:

  1. Zrelé individuálne menšie.
  2. Farba je pre každého vtáka rovnaká, chvostové perá sú zreteľne ľahšie, na krídlach sú viditeľné 2 priečne pruhy.
  3. Udržiava na neobývaných miestach, len zriedka letí až do bývania.

Tento druh sa stal predchodcom dekoratívnych plemien, medzi ktorými sú najznámejšie dutysh, turmani, kučeravý holub, pávi, saský kňaz. Existuje niekoľko oblastí domácich holubov, kde hlavným parametrom bolo praktické využitie hydiny. Druhy 4: mäso, let, poštové a dekoratívne. A všetci sa objavili vďaka génom skalného holuba.

Vták je veľmi opatrný a nedôverčivý, uprednostňuje tiché osamelé miesta v blízkosti riek, skál a útesov. Pozorovatelia si ho nikdy nevšimli sedieť na strome. Základom jedla sú zeleninové jedlá, kde prevládajú semená divokých bylinných rastlín, v lete sa riedia slimákmi, slimákmi, červami, hmyzom. V drsných zasnežených zimách môžu obetovať osobné zásady a zjednotiť sa s mestom sizar pri hľadaní potravy.

Rocky holub rodinné práce

Obdobie námahy a formovania párov končí v prvý aprílový deň. Začína vznik hniezda, ktorý sa skladá z malého zárezu v štrbine alebo jaskyni, približne v hĺbke 40-50 cm, neďaleko vchodu. Vtáky netrávia veľa úsilia, obmedzujú sa na malý podstiel niekoľkých suchých trávnikov, malé množstvo peria a hrubú vrstvu podstielky. Hniezdne výklenky sa používajú niekoľko rokov. Hneď ako množstvo odpadu presiahne rozumné limity, hniezdo je postavené inde. Zvyčajne sú v spojke 2 vajcia, samica ich inkubuje 15 - 16 dní. Muž v tejto dobe stráži prístupy k hniezdu, rozzúrene reaguje na hraničných votrelcov. V čase, keď sa prvé mláďa vyliahnu, začne struma vtákov produkovať „mlieko“, ktoré bude jedinou potravou pre deti do desiatich dní veku. Potom im rodičia prinesú zvlhčenú obilnú zmes. Po odchode z hniezda zostávajú mladí ľudia v blízkosti a rodičia ich kŕmia. V zime sa vtáky všetkých vekových kategórií zhromažďujú v kŕdľoch a lietajú do zimovísk.

Holubice hniezdia v kolónii 20-30 párov. Takže je vhodnejšie odraziť prirodzených nepriateľov a je ich veľa. Najnebezpečnejší škodcovia, ktorí spustošili hniezda, sa stali havranmi. Falcons a jastrabi tiež nie sú ochotní jesť kurčatá a niekedy dospelé vtáky.

Zaujímavé fakty

  1. Holub nesedí na stromoch. Vedci predpokladali, že vták nevníma strom ako spoľahlivý objekt, preferujúci budovy alebo skaly. Predpokladá sa, že ide o akýsi systém adaptácie na podmienky života.

Holub skalný je široko rozšírený po celom svete, okrem veľmi suchých a permafrostových priestorov. Jeho rýchly a elegantný let často robí jednu zastávku a obdivuje úžasné stvorenie prírody.

Dove - popis a fotografie. Farbenie holubov.

Dĺžka krídla holuba je 20-27 cm, hmotnosť sa pohybuje od 200 do 650 g.

Farba holubov môže byť úplne iná. Niektoré druhy a plemená holubov sú viacfarebné, ako napríklad papagáje, alebo chvosty ako pávy. Niet divu, ružové farby holubov, žltá, broskyňa alebo káva. Holuby môžu byť jednofarebné, viacfarebné alebo majú vzor v perách. Existujú druhy s kučeravým perím alebo veľkým množstvom peria v blízkosti hlavy alebo labiek.

Druhy holubov.

Rod holubov zahŕňa 35 druhov, z ktorých 2 sú vyhynuté:

  • Columba albinucha - holubica biela
  • Columba albitorques - holub etiópsky
  • Columba argentina - holubica strieborná
  • Columba arquatrix - holub olivový
  • Columba bollii - holub kanársky
  • Columba delegorguei - vínová červená holubica
  • Columba elphinstonii - holubica Nilgiri
  • Columba eversmanni - hnedá holubica
  • Columba guinea - škvrnitý holub
  • Columba hodgsonii - holub hrivnatý
  • Columba iriditorques - holubica škvrnitá (Guinean)
  • Columba janthina - holub čierny
  • Columba jouyi - holub strieborný (vyhynutý druh)
  • Columba junoniae - holubica obyčajná
  • Columba larvata (Aplopelia larvata) - granátové jablko citrónové
  • Columba leucomela - čierna a biela holubica
  • Columba leuconota - holubica biela
  • Columba livia - holubica skalná
  • Columba malherbii - holubica svätá
  • Columba oenas - Clintuch
  • Columba oliviae - holubica malá
  • Columba pallidiceps - holub žltohnedý
  • Columba palumboides - holub Andaman
  • Columba palumbus - holub obyčajný alebo Vitus
  • Columba pollenii - holub hrivnatý
  • Columba pulchricollis - popolavá holubica
  • Columba Punicea - holub čierny
  • Columba rupestris - holub skalný
  • Columba sjostedti
  • Columba thomensis - holub hnedý
  • Columba torringtonii - holub hrivnatý
  • Columba trocaz - holubica Madeira
  • Columba unicincta - holub konžský
  • Columba versicolor - Bonin Dove (vyhynutý druh)
  • Columba vitiensis - holub biely

Celkovo bolo chovaných asi 800 plemien domácich holubov, z ktorých 200 bolo chovaných v Rusku.

Čo jedia holuby?

Holuby sa živia semenami, plodmi ovocných stromov, plodmi. Mestské vtáky môžu konzumovať potravinový odpad (pšenica, kukurica, ovos, jačmeň). Niekedy holuby jedia hmyz. Všeobecne platí, že vtáky radšej usadiť v blízkosti obydlia osoby, takže je pre nich ľahšie nájsť jedlo. Holuby sú dosť nenároční pri výbere zdroja potravy, pretože holub má v ústach len veľmi málo chuťových receptorov: 37 chuťových pohárikov v porovnaní s 10 000 chuťovými receptormi, ktoré má človek.

Keď sa holub pije, vtiahne do neho vodu, akoby cez slamku, zatiaľ čo iné vtáky väčšinou chytia niekoľko kvapiek s ich zobákom a potom hodia svoje hlavy späť, aby sa voda dostala do hrdla.

Kde žijú holuby?

Holuby žijú všade s výnimkou Antarktídy a polárneho regiónu. Hoci počet putujúcich holubov dosiahol 5 miliárd, v dôsledku odlesňovania v Severnej Amerike zanikli.

Dove-dodo alebo dodo je vták, ktorý zanikol kvôli úsiliu človeka. Dodo žil na Mauríciu, na ostrovoch Mascarene a Rodrigues. Nemal žiadnych prirodzených nepriateľov, nelietal, zle plával a bežal. Vo výške dosiahol meter, postavil hniezda na zemi a položil jedno vajce. S príchodom Európanov, holub drone bol zničený nimi. Kvôli dôverčivosti holuba dodo, lov pre neho nebolo ťažké, a priniesol psov, mačiek a ošípaných požíral vajcia holubov.

Holubica je vták sveta.

Vtáčik sveta je iný názov pre holuby. Výraz sa stal obľúbeným po skončení druhej svetovej vojny. Pablo Picasso maľoval bielu holubicu mieru s olivovou ratolesťou v zobáku. Príbeh o tomto vtákovi sa hovorí v Biblii. Bol to holub, ktorý priniesol Noeovi vetvičku olív, aby ukázal, že voda po povodni zostúpila a že bolo možné sa dostať von. Biela holubica s vetvičkou v zobáku - znak Svetového kongresu mieru.

Jednoduché farby

Medzi farby týchto všeobecne známych vtákov patria jednoduché, nekomplikované farby. Napríklad čierna a biela holubica, ktorá žije v Austrálii. Samo o sebe nie je veľký, ale len 25 cm, má malý sivý zobák. Hlavná farba peria je biela, ako keby bola špinavá. Krídla a chvost sú čierne a krk je šedej farby.

Trochu ako čierna holubica vo farbe. Ale on má čierne perie, súdiac podľa mena, len v chvoste. Úplne jasná biela. Pôvod vtáka nie je známy, ale veľmi dobre, a čo je najdôležitejšie - dlho.

Najvýraznejším z týchto farieb je čierny holub. Miluje teplé podnebie, a preto žije v subtropoch. Niektorí jedinci dosahujú dĺžku 40 cm. Zároveň majú malý zobák. Ak sú všetky perá letákov nasýtené čiernou farbou, potom perie hlavy môže byť červené a fialové. Vtáky nežijú v kŕdľoch, ale existujú samostatne.

Hnedá a sivá

Šedé holubice možno vidieť v takmer každom kúte Európy, Ázie a Afriky. Vtáky s touto farbou peria sú najčastejšie. V ich zafarbenej farbe sú v oblasti krku prerastené zeleno-strieborné odtiene. Samo o sebe je stredne veľká holubica 35 cm a rozpätie krídel až 65 cm.

Niečo podobné sivej holubici je hnedý jedinec, ale existujú určité rozdiely. V prvom rade je to veľkosť, ktorá je o niečo menšia - o 2-3 cm, vo všeobecnosti je srsť tiež tmavosivá, s červeným zobákom, ktorého špička je žltá. Ale vo farbe peria na krídlach sú hnedé odtiene. Počas letu môžete vidieť rozdiely vtákov - spodná strana tela a krídlo hnedej je oveľa tmavšie.

Hnedá holubica je bežná v Pakistane, Afganistane a Indii. Jednotlivci tohto druhu majú tendenciu hniezdiť mimo hraníc mesta.

Svetlé perie

Červenohlavé plemeno holubov žije na území Ameriky. V podstate - to je savana, jazerá a rieky, kde je malá vegetácia. Farba peria môže byť nazývaná purpurovo hnedá a na krku je nazelenalá hra. Samice majú mierne bledšie perie. Dĺžka vtáka dosahuje 32 cm a najväčší jedinec v histórii tohto druhu vážil 340 g.

Farebné odrody samozrejme zahŕňajú ružovú holubicu z juhu Maurícia. Ide o štát vo východnej Afrike, ktorý zahŕňa niekoľko ostrovov. V prírode je letiaci leták veľmi vzácny a je uvedený v Červenej knihe. Tento vták dlho žil v rezervách.

Jeho veľkosť dosahuje 37 cm, ale hlava a krk sú malé. Osobitná pozornosť by sa mala venovať farbe, ktorej hlavná farba je svetloružová. Nemôžete porovnať tento vták s umelo farebnými svetlými jedincami.

V článku "Ružové holuby" sa dozviete všetky podrobnosti o tomto plemene.

Zelený holub má vo svojich opeňoch žlté, hnedé a olivové odtiene. Habitat - Afrika a Južná Ázia, av Rusku - na Ďalekom východe. Podľa ústavy sa vták podobá obyčajnému sivému holubovi a len jasná farba mu dáva iné plemeno.

Sú tam farebné holubice?

Pred zodpovedaním otázky si pripomeňme históriu pôvodu holubov a čas domestikácie týchto vtákov ľuďmi. Podľa paleontológov boli veľkí predkovia domácich holubov voľne žijúce vtáky sivé oči, ktoré sa objavili na planéte pred viac ako 30 miliónmi rokov a boli rozdelené do 2 rodín: dodos a holubov. Zástupcami prvej rodiny boli veľké vtáky s hmotnosťou do 25 kg, ktoré boli úplne zničené v 16. storočí v dôsledku nekontrolovaného lovu chutného mäsa.

Zástupcovia druhej rodiny boli schopní domestikovať v starovekom Egypte pred viac ako 3,5 tisíc rokmi. V súčasnosti existuje 292 druhov týchto vtákov, z ktorých 11 obývajú naše otvorené priestranstvá. Holuby majú pestrú farbu peria - od monotónnej až po pestrú, s farebnou variáciou od bielej po čiernu.

Rovnako ako zložité farby - plavá-oranžová, karmínovo-červená, tmavé tehly, zlatohnedé, s postriekaním modro-modrej a zelenej.

Princípy selekcie, vrátane základných poznatkov o genetike, pomohli dosiahnuť rôzne odtiene holubieho peria. V dôsledku selektívnej práce, v porovnaní s pôvodnými druhmi, modro-okrídlené vtáky zmenili nielen sfarbenie peria, ale aj ich vzhľad: holuby majú rôzne formy chvosta, hustotu opeření, tvar labiek a chumáčikov, ako aj iné umelo odvodené charakteristiky.

Rôzne plemená holubov

Farebné plemená týchto vtákov, ako je uvedené vyššie, sa líšia od svojich príbuzných štandardných plemien v ich bohatom peria. Ďalej povieme o niekoľkých jasných predstaviteľoch tejto rodiny vtákov a ich biotopov.

Čierne holuby (nazývané aj japonské holuby) sa považujú za samostatný druh. Tieto vtáky majú absolútne čierne perie po celom tele, okrem hlavy, ktorá je zdobená odtieňmi od najtmavších po červeno-fialové. Tam sú pomerne veľké jedincov, až 40 cm na dĺžku. Zároveň má vták malú hlavu, dlhý krk a predĺžené telo. Zobák môže byť od čiernej po tmavomodrú alebo zeleno-modrú.

Krk, hrudník a horná časť chrbta - s dúhovo-zeleným alebo fialovým leskom. Labky - od bledo červenej po tmavočervenú.

Obvyklé biotopy čiernych vtákov sú subtropické lesy Japonska, Kórey a Číny. Vtáky sa živia strommi zo stromov, ktoré zohrávajú dôležitú úlohu pri ich distribúcii.

Holuby s červenou farbou sú rozdelené do 6 poddruhov a sú pomerne veľké vtáky: dĺžka tela sa pohybuje od 30 do 35 cm a hmotnosť - od 220 do 300 g. Horná časť tela má purpurovo hnedú farbu a na korunke a šiji perie sú odliate do zelenkastého odtieňa , Krk a žalúdok sú bledosivej farby, hrudník kontrastuje so žalúdkom a je zafarbený v rovnakom tóne ako horná časť tela. Krídla sú hnedo-sivé, vo vnútri sivomodré, chvost je v rovnakej farbe ako krídla na vrchole. Bill je čierny, labky sú červené. Perie samcov je o niečo jasnejšie ako u samíc.

Vtáky tohto druhu žijú vo vlhkých lesoch, bažinatých savanách, pozdĺž riek a jazier, nachádzajúcich sa na rozsiahlych územiach Južnej a Severnej Ameriky.

Cez jeho meno, ružové holuby sa nelíšia v honosné-svetlé perie, ale majú tlmené, práškové odtieň ružovej. Perie takejto jemnej farby sa nachádza po celom tele vtáka, s výnimkou krídel a chvosta, a tie sú zase farebné hnedé a niekedy tmavo sivé. Ocas perie - vo forme ventilátora, a vrhol červeno-červený odtieň. Malá okrúhla hlava je zasadená na krátkom krku, oči sú tmavo žlté, s červeným krúžkom okolo nich, zobák je bledočervený na základni a ružovo-biely na špičke. Nohy bez peria, svetločervené.

Telo týchto vtákov môže mať dĺžku 30 - 38 cm a ich hmotnosť môže byť až 350 g.

Ružové holuby sú skôr zriedkavé vtáky červenej knihy, žijúce výlučne na ostrovoch Mauritius a Egret, ktoré sa nachádzajú v Indickom oceáne. Od konca dvadsiateho storočia sa ružové plemeno úspešne chovalo v zoologických záhradách po celom svete.

Reicheno alebo japonské zelené holuby majú zelené perie so žltými, olivovými a hnedými odtieňmi. Tieto vtáky nie sú veľké, dosahujú dĺžku 30 cm a vážia približne 250 - 300 g. Tieto vtáky majú squat telo s krátkym chvostom a perie na ich labkách. Niektorí jedinci majú perie, zriedené inými odtieňmi, napríklad krk môže byť ružový, jasne odlíšený na zelenom tele.

Vtáky so zeleným perím žijú na juhu Ázie, na niektorých územiach afrického kontinentu a nachádzajú sa aj na polostrove Kamčatka, na ostrove Sachalin a na ostrovoch Kuril.

Milujú húsenice listnatých a zmiešaných lesov, spájajú farbu ich perového krytu so zelenými listami, preto je veľmi ťažké vidieť a vidieť. Vtáky sa živia rôznymi malými plodmi - višňami, višňami, hroznom a bezinky.

Čierna a biela

Vtáky, maľované čiernou a bielou, obývajú austrálsky kontinent. Pero v prednej časti krku má oslnivú bielu farbu a zadná časť je sivá. Prsia sú sivobiele, ale hrany pokrývajúce perie krídel a chvosta sú čierne. Telo je malé, dĺžka 25 cm. Každé krídlo má rozpätie iba 15 cm, zobák holubice je malý, tmavo šedý.

Šedé holuby sú považované za najbežnejšie a populárne vtáky z rodiny holubov. Dĺžka tela týchto vtákov je až 35 cm a krídla v rozsahu 65 cm, telo má hrubé perie s dymovou farbou a hlava a krk môžu byť tvarované zelenou alebo striebornou farbou. Oči - žlté alebo zlaté. Krídla majú čierne pruhy na krytom letiacom peru a chvost má široký čierny pásik pozdĺž okraja. Telesná hmotnosť šedého holuba je od 200 do 400 g. Distribúcia šedého vtáka je Európa, Afrika a Ázia.

mulica

Čierne holuby sú zahrnuté v podskupine farebných chvostov, ktoré majú po celom tele snehobiele perie a iba ich chvost je čierny. Zobák je stredný, oči sú malé a ľahké, nohy sú krátke a červené.

Tieto vtáky sú prispôsobené na dlhé lety. História výskytu druhov čiernych chvostov nie je známa.

Hnedé holuby vyzerajú veľmi podobne ako šedí predstavitelia tejto rodiny vtákov, ale sú o niečo menšie. Farba peria je tmavo šedá, s hnedým prepadom na krídlach a hnedým nádychom na chrbte. Zobák na základni je červený a jeho špička je žltá. Biotopy hnedých vtákov sú Pakistan, Stredná Ázia, severná India a Afganistan.

Červené holuby (nazývané aj Rimania) patria k mäsovým plemenám holubov a sú považované za obry medzi svojimi príbuznými - ich dĺžka tela dosahuje 55 cm, hmotnosť - až 1200 g, a krídla v rozpätí až 1 m.

Vtáky majú hrubé perie s červeným odtieňom, ktoré majú viac sýtej farby okolo krku. Plemeno je rozšírené po celej Európe. Na záver zdôrazňujeme, že farebné plemená holubov priťahujú pozornosť vďaka ich dekoratívnemu vzhľadu, sú veľmi žiadané medzi profesionálmi a amatérmi a slúžia na zdobenie mnohých obradov a osláv.

Pin
Send
Share
Send
Send