Všeobecné informácie

Pštrosie druhy

Pin
Send
Share
Send
Send


Pštros je mimoriadnym predstaviteľom svojej triedy. Má krídla, ale nemôže lietať. Na jeho labkách sú len dva prsty, čo je výnimkou pre vtáky.

Pštros je najväčším členom svojej triedy. Jeho najjasnejší predstavitelia dosahujú viac ako 156 kg hmotnosti a ich rast je 2,7 m. Avšak obvyklý pštros váži iba 50 kg. Zároveň sú ženy o niečo menšie ako muži.

Pštros má hustú štruktúru. Má dlhý predĺžený krk a malú hlavu, na ktorej sú 2 krásne oči orámované silnými riasami. Potom sa hlava hladko zmení na sploštený zobák s hromadením keratinizovaného tkaniva.

Namiesto veľkej časti hrudnej kosti, ktorá je obvyklá pre celú triedu vtákov, má pštros na tomto mieste hustú oblasť kože bez peria. Je dosť zle vyvinutá a tvorí tzv. Kalus, ktorý slúži ako opora, keď vták leží na zemi.

Zadné končatiny pštrosa sú reprezentované svalovými nohami dvoma prstami. Na jednom z nich je kopyto, ktoré pomáha vtákom začať behať počas rýchleho behu. Predné nohy sú reprezentované krídlami s dvoma prstami a dlhými pazúrmi na každom z nich.

Pštros má úžasné perie. Je to kučeravé, voľné perie, rozptýlené rovnomerne po celom tele. Výnimkami sú: krk, hlava a nohy. Nemajú obvyklé perie, ale je tu malý chmýří.

Rozlíšenie samice od samca je dostatočne farebné. Prvé vyblednuté, pozoruhodné perie sivohnedej farby. Krídla a chvost sú natreté sivobiele. Samec má ušľachtilú čiernu farbu a chvost a predné končatiny sú čisto biele.

Krmenie pre pštrosie

Pštrosy sú úžasné nielen pre svoju štruktúru, ale aj pre svoje stravovacie návyky. Sú to všežravci. Mladé kurčatá jedia iba krmivo pre zvieratá. Dospelí sú menej náladoví.

Môžu jesť rastliny, semená, trávu. Ani jeden z ich zástupcov sa však nevzdá hlodavcov, rôznych druhov hmyzu alebo zvyškov potravy veľkých predátorov.

Čo jedia rýchle vtáky?

Pštrosi sú všežravci. Samozrejme, že hlavnou potravou pre nich sú rastliny (semená, ovocie, kvety, mladé výhonky), ale môžu konzumovať zvyšky krmiva pre zvieratá za dravcom a niekedy jesť hmyz, hlodavce a plazy. Pokiaľ ide o pitnú vodu, aj tu pštrosi nie sú veľmi náladoví. Je možné byť náladový, žiť v horúcej Afrike? Organizmus vtákov je preto prispôsobený na zriedkavé pitie a dobre znáša.

Veľké nandu

Ako sa chovajú pštrosi?

Počas obdobia párenia sa samčie pštrosi obklopujú „harémom“ od 2 do 4 žien. Ale skôr, ako zbiera toľko "nevesty", muži musia pritiahnuť svoju pozornosť: menia farbu svojho peria na jasnejší a začať robiť hlasné zvuky.

Všetky oplodnené samičky „mini-harému“ kladú vajíčka do spoločného hniezda. Vidie sa však muž so svojou vybranou (jednou) samičkou. Vajcia z pštrosov sú veľmi veľké, so silnou škrupinou.

Mláďatá, ktoré prišli na svet, už majú zrak a sú schopné sa pohybovať. Pri narodení je ich hmotnosť o niečo vyššia ako jeden kilogram. Hneď nasledujúci deň po objavení sa vajíčka, deti idú dostať jedlo pre seba s dospelým mužom (otec). Priemerná dĺžka života pštrosov je asi 75 rokov!

Kazuar Muruka

Prírodní nepriatelia pštrosov

Podobne ako iné vtáky, medzi pštrosmi sa stávajú zraniteľnejšie aj pazúriky. Môžu na ne zaútočiť šakali, hyeny a veľké dravé vtáky. Práve narodené mláďatá môžu byť ľahkou korisťou pre levy, zatiaľ čo predátori naozaj nepozerajú na dospelého pštrosa, pretože môžete získať silný kop alebo hlboký škrabanec s tvrdým pštrosím pazúr.

Je pravda, že pštros pohltí hlavu do piesku, alebo odkiaľ pochádza takáto sláva?

Faktom je, že pri inkubácii kurčiat, samica „šíri“ hlavu a krk na zemi v prípade nebezpečenstva, čím sa snaží stať sa menej nápadným. Tento trik sa však používa nielen u ženských mláďat, pretože takmer všetky pštrosie robia, keď sa objaví predátor. A zo strany to vyzerá, ako keby hlava "zanechala" v piesku.

Pštrosie druhy

  • Tento africký pštros. Nachádza sa v Afrike, na Sahare, v Mauritánii av niektorých ďalších oblastiach.
  • Americký poddruh. Dodáva sa v dvoch variantoch: Darwinova Nanda a Veľká Nanda.
  • Cazuar (druh - obyčajný cazuar a cazuar muruka) a emu (jediný druh).
Ostrich chick

To je zaujímavé!

Podľa zoologických pravidiel patria pštrosi do poriadku bežiacich vtákov, ale aj plochých hrudiek alebo beskile. Na objednávku pštrosovitého pštrosa je jediným druhom pštros africký.

Poddruhy afrického pštrosia žijú: Mali (Berber) - v severnej Afrike, Massai - vo východnej Afrike, Somálsku - v Etiópii, Keni a Somálsku. Akonáhle tam boli dva ďalšie poddruhy afrického pštrosia - juhoafrický a arabský, teraz zanikli. Samce afrických pštrosov môžu mať výšku viac ako tri metre a hmotnosť až 150 kg.

Skupina nandoobraznyh zahŕňa rod Nandu, žijúci v Južnej Amerike. Skladá sa z dvoch druhov - severnej nandu a dlinnooklyuvy, alebo Darwin, nandu. Severný rhea (veľký rhea) môže byť 150-170 cm vysoký a vážiť 25-50 kg.

Klasifikácia ploché vtáky

Tretia skupina - casuariform. Ich bydliskom je Severná Austrália a Nová Guinea. To zahŕňa dve rodiny - casuar (druh - obyčajný cazuar a cazuar muruka) a emu (jediný druh). Cassowary žijú na ostrove Nová Guinea a na najbližších ostrovoch. Cassowary dosahujú výšky 150-170 cm a hmotnosti 85 kg.

Emu, žije v Austrálii a na ostrove Tasmánia. Jeho výška do 180 cm a hmotnosť do 55 kg.

Pštrosi zahŕňajú aj jediný druh poddruhu kivi. Kiwi - rezident Nového Zélandu. Tento vták je trpaslík v porovnaní s pštrosmi. (výška - 30 - 40 cm a hmotnosť - 1 - 4 kg). Charakteristickým rysom kivi - 4 prsty.

Popis vzhľadu a vlastností

Pštrosie príroda obdarená veľmi veľkou veľkosťou tela. Živá hmotnosť vtákov dosahuje 150 kg a rast je asi 2 metre. Pštros má silné končatiny a mohutný krk. Krídla sú mierne vztiahnuté k telu. Na hlave sú oči, ktoré rámujú dlhé riasy. Perie pštrosov sú kučeravé, ale oblek je iný. Záleží na pohlaví a druhu, ku ktorému vták patrí.

Dnes, na stretnutie s pernatými krásami, nie je nutné ísť do vzdialenej Afriky, môžete bezpečne navštíviť pštrosie farmy, ktoré sú mnohé v Rusku.

Pštrosia úplne postrádajú schopnosť lietať, ale ak vznikne nepredvídané nebezpečenstvo, môže z neho uniknúť a vyvinúť veľmi slušnú rýchlosť - asi 70 km / hod. Vtáky sa chovajú v skupinách niekoľkých jedincov, v prírode s nimi bývajú rôzne druhy býložravcov.

V prirodzenom prostredí pštrosov sa vyznačuje všežravým. Horúce podnebie neprispieva k rastu rôznych pochúťok. Uprednostňovanou potravou je vegetácia, ale vtáky môžu zároveň získať zvyšky jedla z mäsožravcov savany. V prípade potreby bude vták schopný robiť bez jedla. To platí aj pre pitnú vodu.

S nástupom obdobia párenia je na samca niekoľko samíc. Po úspešnom ukončení hnojenia sa všetky vajíčka ukladajú do spoločného hniezda. Otec rodiny inkubuje potomstvo, pričom necháva ženu, ktorá prilákala viac ako ostatní, aby pomohli.

Priemerná hmotnosť pštrosích rýb pri narodení je 1000 gramov. Sotva sa vyliahli, kurčatá sa môžu normálne pohybovať, môžu vidieť dokonale a po 24 hodinách sa môžu samy kŕmiť.

Chov pštrosov v zajatí zahŕňa dodržiavanie určitých podmienok, medzi ktoré patrí aj náležitá starostlivosť. V tomto prípade jednotlivci dokonale žijú do veku 70 rokov. Najčastejšie sa na farmách týchto vtákov chovajú na výrobu vajec a peria, čo má vysoké náklady. Je tiež veľmi dobrý dopyt po mäsových a opaľovacích materiáloch. Nemenej populárne sú preteky s účasťou pštrosov a jazda na koni na týchto vtákoch.

Africké pštrosy

Samotné plemeno možno rozdeliť do štyroch odrôd: t

  • čierny africký
  • namíbia,
  • Zimbabwe,
  • Masaai.

Najagresívnejší znak má posledné poddruhy. Ale tu chovatelia našli cestu von: chovať vtáka s dobrými indikátormi v mäsových výrobkoch, prechádzajú cez Masai so zimbabwským plemenom. Vzhľad afrického pštrosa nenechá nikoho ľahostajného kvôli jeho kráse. Vo farbe peria je biela aj čierna farba.

Tieto vtáky uchovávajte pri teplote v rozsahu od +22 do +36 stupňov. Uistite sa, že vybudovať veľký paddock oblasti a zimné priestory. Po prvé, odborníci vytiahli pštrosi, aby získali krásne perie a trvanlivú kožu. Po dlhú dobu, v blízkosti ľudí, obrovské vtáky sú ľahko skrotené a prísť do kontaktu s ich majiteľom.

Doteraz sa vedci nedohodli na blízkej príbuznosti nandu s čiernou africkou odrodou. Tieto vtáky sú navonok veľmi podobné, priemerná hmotnosť je asi 30 kg a výška 130 cm.

Charakteristickým znakom je absencia peria na hlave a krku a farba peria na tele má charakteristickú sivú farbu. Tieto pštrosi radšej jesť krmivo rastlinného pôvodu.

Prvý rozdiel od ostatných kolegov spočíva v nezvyčajnej farbe peria. Je sivá alebo hnedá. Druhé miesto v nezvyčajne vysokom raste zaujímajú vtáky. Druhou charakteristickou črtou je absencia krídlových krídel a zaostalosti kostry. Medzi odborníkmi nie je veľa ľudí, ktorí dokážu rozlíšiť vtáky podľa pohlavia, len pri pohľade na vzhľad.

Podobne ako iné pštrosi, sú pred nebezpečenstvom zachránení pred únikom a môžu dosiahnuť rýchlosť až 60 km / h. Emus sú považovaní za všežravých, majú pokojný temperament a ľahko si zvyknú na ľudí.

Produktívna charakteristika

Vo voľnej prírode, pre väčšinu pštrosov, je obyčajné začať s kladením vajec vo veku 4 rokov. Ale keď obsah na farme, toto obdobie sa znižuje o polovicu.

Výhody chovu pštrosov možno vidieť v nasledujúcom príklade:

  • vtáky majú dobrú produkciu vajec - až 80 - 100 kusov za sezónu produktivity,
  • priemerná hmotnosť vajec do 2 kg
  • inkubačná doba 42 - 45 dní,
  • ženy sa vyznačujú vysokým výkonom do 35 rokov, t
  • muži sú o 5 rokov dlhšie
  • Miera plodnosti produkcie vajec je 90%.

Dôležité vedieť

Napriek tomu, že pštrosi s ľuďmi dobre zaobchádzajú, počas obdobia rozmnožovania samci vykazujú nepriateľstvo, ktoré je pre nich v normálnych časoch nezvyčajné. Počas tohto obdobia musia byť pracovníci farmy jasne informovaní a dodržiavajú bezpečnostné opatrenia. Na upokojenie samcov používajú špeciálne háčiky, pomocou ktorých sú vtáky vykopané na zem, aby ich dezorientovali. Ak to nepomôže, potom môžete zavrieť hlavu výrobcu pomocou vrecka s tkaninou, ktorá zanecháva špeciálny otvor pre zobák.

Čo potrebujete vedieť o kŕmení mladých?

Potom, čo sa pštrosia narodia, odborníci neodporúčajú dávať im jedlo. Na nasýtenie vysokokalorickými látkami používajú vnútromaternicový vak žĺtka, ktorého zásoby sú dostatočné na 3 dni. Od štvrtého dňa môžete dať jemne nasekanú zeleninu zmiešanú s kŕmnymi zmesami určenými pre kurčatá.

Pštrosie plemená

Pštros je najväčším vtákom na svete, jeho výška dosahuje v priemere 2-2,5 ma hmotnosť - 150 kg. Má dlhý krk bez peria, jeho telo je pokryté veľkými kučeravými perami, nevie ako lietať, ale pozoruhodne beží rýchlosťou 50 km / h. Farba sa môže líšiť u jedincov rôznych plemien. Vlasti a hlavným biotopom vtákov sú Afrika a Austrália. V našich zemepisných šírkach existujú pštrosie farmy, na ktorých sa chovajú hlavné poľnohospodárske plemená.

namíbijský

Tento poddruh má podobný vzhľad ako čierne pštrosy, má však menšie rozmery: priemerná výška jedinca je asi 2 m, jeho hmotnosť je až 70 kg, zatiaľ čo muži sú často menšie ako ženy. Zvláštnosťou farby je modrý krk, opeření je zriedkavé. Savannas sú obľúbeným biotopom pre toto plemeno, s výnimkou najmä suchých oblastí. Zároveň sú vtáky schopné tolerovať teplo až do +50 ° C, nezávisle regulujú prenos tepla.

Priemerná produkcia vajec je približne 40 - 45 vajec na sezónu s hmotnosťou 1,1 - 1,5 kg.

zimbabwiansky

Takýto vták nie je horší ako jeho čierny brat: výška - asi 2 - 2,5 m, hmotnosť samca - 150 kg, ženy - 120 kg. Tento typ modrej kože na krku, a nohy a zobák tmavo šedý odtieň.

Ako jasná reprezentácia afrického plemena má zimbabwská odroda dobrú produkciu vajec: 40 - 50 kusov za sezónu, pričom vydáva veľmi veľké vzorky s hmotnosťou 1,5 - 2,2 kg.

Toto plemeno je len polovica domestikované, pretože vták sa s ľuďmi chová zle. Žije vo východnej Afrike. Podľa vonkajších charakteristík je tento typ podobný klasickému zástupcovi afrického plemena, ale pokožka hlavy, krku a nôh majú ružovo-červený odtieň. Masajskí pštrosi majú veľmi nízku produktivitu av chovoch hydiny sa používajú len na kríženie, aby získali zvieratá s vyššou produktivitou a flexibilitou.

Podľa svojich charakteristík možno austrálsky druh pripísať aj pštrosovitému tvaru a kasárnicovi. To je veľký vták, stúpa do 170 cm a váži asi 55 kg. Na rozdiel od obyčajných pštrosov má trojuholníkové labky a nemá močový mechúr. Perie je chlpaté, viac ako vlna, farba obalu sa líši od šedej po tmavo hnedú s hnedými postriekaním. Je pozoruhodné, že samce a samice tohto plemena sú takmer nerozoznateľné vo vzhľade. Produkcia vajíčok Emu je priemerná, pre jednu znášku samica prináša 7 - 8 vajec tmavomodrej farby, každá 700 - 800 g, ktoré samec inkubuje 55 - 60 dní. Čo sa týka výkonu, je účinné zriediť emulziu na mäso, ktoré má veľmi nízku hladinu tuku (asi 1,5%) a je diétne.

Americký druh pštrosov, najmenší člen rodiny: jeho výška v priemere nie je väčšia ako 1,5 ma jeho hmotnosť málokedy presahuje 40 kg. Prebýva v Južnej Amerike, Čile, Brazílii. Navonok sa Nandu podobá africkým spoluobčanom v štruktúre a charaktere peria, ale ich charakteristickým znakom je neprítomnosť peria na krku a hlave a farba peria má jednotnú svetlošedú farbu. Napriek svojej pomerne malej veľkosti má toto plemeno dobrú produkciu vajec: až 18 - 20 vajec v spojke, s hmotnosťou 1,2 - 1,3 kg, s priemerom do 15 cm.

Aké plemeno je najlepšie plemeno

Chov pštrosov bude ekonomicky prospešný, ak jasne definujete, aké ciele sledujete: získavanie vajec, mäsovej alebo neodpadovej produkcie. Okrem toho je dôležité pamätať na to, že vtáky rôznych plemien majú odlišné temperamenty a požiadavky na podmienky zadržania. Aké plemeno je najvhodnejšie pre domáce chov? Zvážte niekoľko možností:

  1. Ak je cieľom chovu hydiny dostať mäso, potom je najvhodnejší pre jeho vlastnosti: sú pomerne veľké, navyše ich mäso má vysokú výživovú hodnotu.
  2. V prípade, že cieľom pštrosov je dostať vajcia, stojí za to pozrieť sa na plemeno Nanda. Tieto vtáky nie sú príliš náladové, malé, ale schopné poskytovať pravidelné a hojné znášanie vajec.
  3. Nepochybne obľúbení poľnohospodári považujú afrického pštrosa. Toto plemeno má nielen vysokú produktivitu, ale aj všestrannosť: nielen na vajcia a mäso sa používajú na rôzne účely, ale aj na hydinovú kožu, perie a tuk. Okrem toho, zástupcovia tohto plemena žijú veľmi dlho a majú poslušnú povahu, čo je dôležité, keď obsah na farme.

Zvláštnosti vedenia pštrosov doma

Na prvý pohľad sa môže zdať, že šľachtenie pštrosov je zložitý proces, ale v praxi sa trochu líši od akéhokoľvek iného typu chovu hydiny, je však potrebné brať do úvahy základné požiadavky na podmienky bývania.

Pštrosie tradične obsahujú jeden z troch režimov:

  1. Intenzívny - zahŕňa pestovanie pštrosov v obmedzenom priestore pod neustálym dohľadom poľnohospodárskych pracovníkov.
  2. Rozsiahle - vtáky majú úplnú slobodu vo veľkej, ale obmedzenej oblasti.
  3. Semi-intenzívny - kombinuje prvé dve schémy a zahŕňa chôdzu vtákov vo veľkom priestore, ale pod kontrolou človeka.

Najčastejšie sa používa polointenzívna schéma, pretože je najvhodnejšia pre majiteľa a oboznámená s vtákmi.

V tomto prípade musia byť rešpektované základné podmienky zaistenia.

  • Pštrosy organizujú priestranný dom, vo výške 10 metrov štvorcových. m na jednej osobe sa steny miestnosti zohrievajú, vylučujú prievan, ale poskytujú dobré vetranie,
  • помещение птичника и загон для выгула обязательно должны выходить на южную сторону, при этом у стада должны быть укрытия на местности, где они могут спрятаться от зноя или осадков,
  • важно, чтобы в загоне для страусов росла зелень, которой они будут питаться, в противном случае придётся предоставлять им свежескошенную траву,
  • птицы нуждаются в регулярном и разнообразном питании, включающем в себя: зерно, зелень, овощи, фрукты, мясо-костную муку, гравий, витаминные добавки в период кладки,
  • в загоне не должно быть мусора, который птицы могут поедать,
  • Je nevyhnutné, aby preventívne očkovanie hospodárskych zvierat pod dohľadom veterinárneho lekára bolo vykonávané na preventívne účely

Zohľadnenie otázky šľachtiteľských znakov pštrosov teda umožňuje posúdiť uskutočniteľnosť tohto typu činnosti a vyvodiť závery. Farma pštrosia zahŕňa v počiatočnom štádiu veľké investície, napriek tomu, že s náležitým a kompetentným bývaním hydiny sa to môže stať veľmi sľubným a ziskovým obchodom.

Najslávnejšie plemeno pštrosia

Slovo pštros sa prekladá z gréčtiny do ruštiny ako „vrabec-ťava“, je to práve toto označenie, ktoré presne vyjadruje mnohé črty tohto vtáka.

Rozlišujú sa tieto plemená pštrosov: t

• Africký pštros.
• Ostrich Nanda.
• Ostrich Emu.

Africký pštros. Keď už hovoríme o pštrosoch, najprv prichádza na myseľ africký pštros, podľa modernej klasifikácie, toto je jediný skutočný druh pštrosov, ktorí dnes na planéte existujú. Zvyšok plemena nemožno pripisovať pštrosom, v zásade sa nazývajú len jeho najbližší príbuzní.
Pštros africký má veľkú veľkosť, jeho výšku možno porovnať s výškou dospelého žrebca, ktorý je o niečo viac ako dva a pol metra. Váha afrického pštrosa môže často presiahnuť jeden a pol centnera.

Africký pštros

Vlastnosti africký pštros:

- hoci pštros patrí vtákom, nevie ako lietať. Ide o to, že jeho kosti nie sú dostatočne duté, čo mu neumožňuje vstúpiť do vzduchu, navyše pštros nemá kýlu,
- pštros je schopný bežať veľmi rýchlo, pre takú výšku a hmotnosť,
- prítomnosť pštrosej malej hlavy v porovnaní so zvyškom tela. V takej hlave by sa nemohol hodiť veľký mozog, takže vták nie je príliš chytrý, ale má oči, ktoré sú rozpoznané ako jedno z najväčších, ktoré možno nájsť u zvierat.
- Ďalším charakteristickým znakom pštrosa je prítomnosť dvoch prstov na nohe, z ktorých jedna je ohromená úžasným pazúrom.

Africké pštrosi sa zvyčajne delia na tieto poddruhy:

• Mali pštros.
• Somálsky pštros: rozlišuje sa hnedým perím.
• Masay pštros: má perie, maľované v jasne červenom odtieni.

Nanda. Ďalší druh pštrosov, alebo skôr brat afrických pštrosov, možno nazvať Nanda. Jej vlasť je považovaná za Južnú Ameriku, preto sa často nazýva americký pštros. Podobné vlastnosti týchto dvoch plemien zahŕňajú nedostatok letových zručností, rovnakú postavu, hoci americký brat je menší.

Nanda pštros

Rozdiely medzi americkým a africkým pštrosom:

- majúce tri prsty,
- krk pokrytý hrubým perím,
- použitie krídel na zlepšenie zrýchlenia, t
- prítomnosť pevných útvarov na krídlach, ktoré majú spoločný charakter s pazúrmi.

Dnes sú známe dva druhy pštrosov Nanda:

• Obyčajný pštros Nanda: asi jeden a pol metra vysoký a vážiaci päťdesiat kilogramov, žije väčšinou v Južnej Amerike.
• Darwin pštros Nanda: má výšku asi meter a hmotnosť nepresahujúcu dvadsaťpäť kilogramov.

Emu. Poslednú odrodu pštrosov možno nazvať austrálske plemeno - Emu. Má veľkosť o niečo menšiu ako je veľkosť africkej a väčšej ako americký pštros. Emu patrí do poriadku vtákov cazuarobraznyh.

Emu pštros

Vlastnosti Emu:

- výška približne dva metre a hmotnosť približne šesťdesiat kilogramov, t
- perie v rôznych smeroch, ktoré sa viac podobajú vlne,
- Emu sa darí nielen dobre, ale môže a rád pláva,
- mierumilovnosť a životaschopnosť s ľuďmi.

Živočíšny svet je plný mimoriadnych tvorov, z ktorých každý dokáže zasiahnuť predstavivosť človeka. Rôzne plemená pštrosov, fotografie a tituly ktoré boli prediskutované vyššie, dávajú farmárovi možnosť vybrať si najvhodnejší typ na pestovanie na jeho pozemku. Pštros je úžasný vták, ktorý pozoruje, čo môže dať veľa radosti.

Pozrite si aj video:

Vlastnosti a vzhľad

Pštros má impozantnú veľkosť tela. Jeho živá hmotnosť je okolo 150 kg s nárastom približne 2 metre! Zviera je obdarené silnými nohami, mohutným krkom. Jeho krídla sú trochu zvýšené vo vzťahu k telu. Tam sú tiež vypuklé oči s dlhými riasami. Pštrosy sú prirodzene obdarené kučeravými perami. Farba závisí od podlahy a druhu. Zatiaľ čo vo voľnej prírode, obrie vtáky aj naďalej nachádzajú v Austrálii, juhozápade a východnej Afrike, doma sú držané na mnohých pštrosích farmách. Mnohé z nich sú v našej krajine.

Pštros nie je schopný lietať, ale v prípade nebezpečenstva rýchlo uniká. Je schopný dosiahnuť rýchlosť až 70 km / h. Títo vtáci uprednostňujú usadiť sa v malých skupinách. Neďaleko od nich sa môžete stretnúť so zvieratami, ako sú zebry a antilopy. Tento druh susedstva nezasahuje do žiadneho vtáctva alebo pomenovaných zvierat, ktoré s nimi spolunažívajú pokojne. Pštrosi sú prirodzene obdarení zvedavosťou a sú pokojne naklonení ľuďom.

Za prirodzených podmienok sú takmer všežravé. V horúcich klimatických podmienkach je ťažké nájsť rôzne potraviny. Uprednostňujú sa potraviny rastlinného pôvodu. Neváhajte jesť zvyšky potravy predátormi, hmyzom a plazmi. Ak je to potrebné, môže byť dlhý čas bez jedla. To isté platí pre vodu. S ohľadom na rozmnožovanie sa samec zvyčajne zaoberá 2 až 4 ženami. Po oplodnení je bežné, že všetky vajíčka umiestnia do spoločného hniezda. Muž uprednostňuje vyliahnutie potomstva nezávisle, pričom jednu zo samíc berie ako asistentky.

Strausita pri narodení váži asi 1 kg. Od narodenia sú obdarení schopnosťou vidieť, pohybovať sa normálne, za deň, ktorý prechádza od momentu narodenia, môžu ľahko dostať jedlo pre svoje vlastné potreby. Ak sa pri pestovaní týchto krásnych mocných vtákov doma, aby sa riadne starostlivosť, vtáky v dobrom zdravotnom stave môže zostať v súkromných domácnostiach do 75 rokov! Poľnohospodári zvyčajne dávajú prednosť vytvoreniu celých pštrosích fariem, aby získali krásne perie, aby vytvorili dekorácie a dekor pre oblečenie. Vajcia sa konzumujú. Len jedna kópia môže kŕmiť veľa ľudí. Tiež v kurze sú mäso a hydina kože. A pštrosie preteky a korčuľovanie na pštrosoch dávajú znalcom veľa pozitívnych emócií.

Druhy a plemená

Ďalej budeme hovoriť o v súčasnosti známych odrodách úžasných pštrosov, ktoré sú tak obľúbené u dospelých a detí. Medzi obľúbené domáce plemená vhodné na chov v domácom prostredí patria také druhy pštrosov ako africký, emu a nanda. Každá z nich má svoje vlastné charakteristiky, o ktorých budeme ďalej diskutovať.

Africký pštros

Tento druh je rozdelený na 4 hlavné poddruhy. Medzi nimi sú pštros čierny africký, namíbijský, zimbabwský a masajský pštros. Massai vtáky sú známe pre svoje agresívne správanie. Preto sa poľnohospodári, aby dosiahli vyliahnutie vtákov s vysokým indexom produktivity mäsa, prispôsobili tak, aby prešli týmto poddruhom so zimbabwským. Navonok je africký pštros krásny. Vo farbe peria si každý môže prezrieť povinné biele a čierne farby.

Teplota v rozmedzí +22 ... + 36 stupňov je vhodná na udržanie takéhoto zvieraťa.

Vyžaduje obsah v pešom paddocku. V zime musia byť vtáky premiestnené do ohrievanej stodoly. Na začiatku bol takýto vták vyšľachtený odborníkmi, aby získal farebné perie a kožu. Byť v tesnej blízkosti osoby, taký maznáčik sa často stáva veľmi krotký a je rád, že komunikovať s majiteľom farmy.

Napriek globálnemu vývoju vedy stále neexistuje jednomyseľný názor vedcov na to, či pštros Nanda úzko súvisí s čiernou Afričankou, čo sa veľmi podobá na vonkajšie črty. Taký priemerný vták váži asi 30 kg a rastie do výšky 130 cm. Medzi črty exteriéru možno spomenúť takmer holohlavý krk a zvieraciu hlavu, perie charakteristické šedou farbou. Potraviny, ktoré krmia zviera daného druhu, sú prevažne rastlinného pôvodu.

Emus z iných druhov sa vyznačuje povinnou prítomnosťou peria charakteristického šedého alebo hnedého odtieňa. Tento pštros je druhý najvyšší medzi ostatnými bratmi. Nemá niektoré krídla krídla, kostra nemôže byť nazývaný dostatočne vyvinuté. Dokonca aj špecialista je ťažké rozlíšiť podľa vzhľadu mužov a žien. Ak je to potrebné, uteká od nepriateľa, vyvíja rýchlosť 50 - 60 km za hodinu. Môže konzumovať takmer všetky potraviny. Otvorený a pokojný voči človeku. Rýchlo si zvykne na majiteľa a dokazuje jeho priateľský charakter.

Pštros - popis, štruktúra, vlastnosti, fotografie. Ako vyzerá pštros?

Pštros africký je v prírode jedinečný vták, ktorý nemôže lietať, nemá kýlu a má len dve prsty, čo je tiež výnimkou v triede vtákov.

Veľkí jedinci afrického pštrosia sa môžu pochváliť rastom 2,7 metra a impozantnou hmotnosťou až 156 kg. Priemerná hmotnosť pštrosa je však v priemere okolo 50 kg, pričom muži sú o niečo väčší ako samice.

Kostra pštrosov nie je pneumatická, s výnimkou femuru. Konce stydkých kostí rástli spolu a vytvorili uzavretú panvu, ktorá je pre ostatné vtáky tiež nezvyčajná.

Autor fotografie: Múzeum veterinárnej anatómie FMVZ USP / Wagner Souza e Silva

Africké pštrosi sa vyznačujú hustou konštitúciou, veľmi predĺženým krkom a malou hlavou s plochým tvarom, končiac v plochom, širokom, plochom zobáku, na ktorom sa nachádza mäkký rast nadržaného tkaniva. Pštros má veľké oči a horné viečko je posiate dlhými, nadýchanými riasami.

Autor: Vvlasenko

Autor: Donarreiskoffer

Rast hrudnej kosti alebo kýlu, ktorý je charakteristický pre predstaviteľov triedy vtákov, úplne chýba v pštrosoch a samotná hrudná kosť je nedostatočne vyvinutá. Na jeho povrchu je holá plocha hrubej kože - špeciálny kukuričný kalus, ktorý slúži ako opora, keď vták leží na zemi.

Foto: Diego Delso

Predné končatiny vtákov sú reprezentované nedostatočne vyvinutými krídlami, na každom z nich sú dva prsty končiace ostrými pazúrmi. Zadné končatiny pštrosa sú dlhé, silné a svalnaté, s dvoma prstami, a iba jeden z nich má na konci zvláštny kopyto, ktoré slúži ako opora počas behu.

Foto: Yathin S Krishnappa

Foto: Skampetsky

Pštrosie perie je drobivé a kučeravé, relatívne rovnomerne rozložené po povrchu tela. Na hlave, krku a nohách nie sú žiadne perie: sú pokryté mäkkým, krátkym smerom dole.

Pštrosie perie sa vyznačuje primitívnou štruktúrou: ich brady sa prakticky navzájom nespájajú a netvoria lopatku. Vtáky majú veľmi krásne perie a je ich dosť: 16 primárnych perí prvého poriadku a 20 až 23 druhého rádu, riadiace perie môže byť od 50 do 60.

Foto: Essdras M Suarez / EMS Fotografia

Foto: Bob-Nan

Je veľmi ľahké rozlíšiť mužského pštrosa od samice. Perie dospelých samcov je iné v čiernej farbe a iba chvost a krídla sú natreté bielym. Samice sú skôr nenápadné: ich perie sa vyznačuje pútavým sivohnedým sfarbením a krídla a chvostové perie vyzerajú špinavo biele.

Autor fotografie: Vladimír Motyčka

Čo je to pštros?

Pštros je všežravý vták, a hoci strava mladých jedincov je prevažne krmivo pre zvieratá, dospelé vtáky sa živia všetkými druhmi vegetácie. Ich strava sa skladá z byliniek, výhonkov a semien rastlín, kvetov, vaječníkov a ovocia, vrátane veľmi ťažkých. Dospelí sú však ďaleko od vegetariánov, a ak je to možné, nevzdajú sa rôznych druhov hmyzu, napríklad kobylky, jašterice, drobných hlodavcov a padli vo forme nedostatočne konzumovanej koristi veľkých predátorov. Pštrosi nemajú čo žuť na potravu, preto jedia piesok a malé kamienky, a často rôzne nejedlé predmety na zlepšenie trávenia: triesky, kúsky plastu, kovu a dokonca aj nechty. Aj pštrosi môžu pokojne trvať niekoľko dní.

Podobne ako ťavy, aj pštrosi sú schopní robiť bez vody po dlhú dobu: majú dostatok kvapaliny zo zelenej hmoty spotrebovaných rastlín. Ale dostať sa k vode, pštros veľa pije a ochotne. S rovnakým veľkým potešením sa pštrosia kúpajú.

Kde žijú pštrosi? Život pštrosi.

Pštrosi žijú v Afrike. Vtáky sa vyhýbajú tropickým dažďovým pralesom, preferujú otvorené trávnaté krajiny a polopúšte na sever a na juh od rovníkových lesov.

Lokalita pštrosov na africkom kontinente. Farba zvýrazňuje miesta, kde žijú rôzne poddruhy afrického pštrosa. Autor: Renato Caniatti

Africké pštrosi žijú v rodinných skupinách pozostávajúcich zo zrelého muža, 4-5 žien a ich potomkov. Často sa počet kŕdľov pohybuje na 20-30 jedincoch a mladí pštrosi na juhu pohoria žijú v skupinách do sto vtákov.

Často pštrosi zdieľajú pasienky s celými stádami antilop alebo zebier, zatiaľ čo zvieratá a vtáky sú celkom pokojné voči sebe a spoločne cestujú na afrických savanách. Pštrosia majú vysoký rast a vynikajúci zrak a okamžite si všimnú prístup dravcov a rýchlo utekajú, pričom robia kroky do dĺžky 3,5-4 m. Rýchlosť pštrosa môže dosiahnuť okolo 60-70 km / h. Dlhosrstý bežci dokážu dramaticky zmeniť smer pohybu bez toho, aby sa znížilo tempo. A pštrosie mláďatá, 30 dní staré, sú takmer rovnako dobré ako ich rodičia a môžu jazdiť rýchlosťou až 50 km / h.

Reprodukcia pštrosov.

Puberta pštrosov prichádza vo veku 2-4 rokov. Počas tejto periódy, každý samec ostražito chráni svoje osobné územie v okruhu 2 až 15 km2 a bezohľadne vyháňa konkurentov. Krk a končatiny súčasného muža sú jasne červené a na prilákanie samičiek padá na kolená, intenzívne bije krídla, oblúky chrbta a trie chrbát hlavy na chrbte. Počas súperenia o vlastníctvo samice samci robia veľmi originálne rúry a syčiace zvuky. Po nahromadení väčšieho množstva vzduchu do strumy ju mužský pštros náhle zatlačí do pažeráka, čím ohlási okolité prostredie akýmsi druhom lomu, pripomínajúcim vrčanie leva.

Pštrosy sú polygamné, preto dominantné samce sa spájajú so všetkými samičkami háremu, ale robia pár výhradne s dominantnou samicou na následnú inkubáciu potomstva. Budúci otec po párení osobne vykopáva hniezdo až do hĺbky 30-60 cm v piesku, kde všetky oplodnené samice pravidelne kladú vajíčka a vykonávajú podobné manipulácie každé dva dni.

Autor: Alina Zienowicz

Medzi všetkými druhmi vtákov má pštros najväčšie vajcia, hoci vo vzťahu k telu sú pomerne malé. Priemerná veľkosť pštrosieho vajca je 15 až 21 cm dlhá a približne 13 cm široká. Hmotnosť vajca dosahuje 1,5-2 kg, čo zodpovedá 25-35 vajciam kurčiat. Hrúbka škrupiny je asi 0,6 mm a jej farba je slamovo žltá, niekedy tmavšia alebo naopak ľahšia. Vo vajciach rozložených rôznymi samičkami je štruktúra škrupiny odlišná a môže byť lesklá a lesklá alebo matná a pórovitá.

Autor: Raul654

Pštrosie vajce v porovnaní s kuracími a prepeličími vajcami. Autor: Rainer Zenz

V obyvateľov severnej časti pohoria, obyčajná spojka zvyčajne obsahuje od 15 do 20 vajec, na juhu - asi 30, vo východoafrickej populácii počet vajec v hniezde často dosahuje 50-60. Po uložení vajec dominantná pštrosia samica spôsobí, že pretekári odídu a odhodia vajíčka do stredu jamky, pričom ich určia textúrou škrupiny.

Inkubačná doba trvá od 35 do 45 dní, v noci len samec inkubuje spojku, ženy sa striedajú vo dne. Takáto voľba nie je náhodná: kvôli ochrannému sfarbeniu sa samičky nevnímajú na pozadí púštnej krajiny. Počas dňa sa niekedy spojka ponechá bez dozoru a zohreje sa teplom slnka. Aj napriek všeobecnej starostlivosti o rodičov, mnoho spojok umiera kvôli nedostatočnej inkubácii. V populáciách, kde je príliš veľa samíc, môže byť počet vajíčok v spojke taký, že samec nemôže so svojím telom fyzicky pokryť všetkých potomkov.

Hodinu pred narodením pštrosieho mláďa sa začína otvárať škrupina vajíčka, spočíva na roztvorených nohách na ostrých a tupých koncoch a metodicky kladie zobák na jednom mieste, až kým sa nevytvorí malý otvor. Tak, mláďa robí niekoľko dier, a potom sa silou zasiahne chrbát hlavy v tomto mieste, preto pštrosi sa často rodia s významnými hematómami, ktoré majú schopnosť prejsť rýchlo. Keď sa narodilo posledné mláďa, dospelý pštros bezohľadne ničí životaschopné vajcia ležiace na okraji a muchy okamžite idú na sviatok, ktorý slúži ako jedlo pre mláďatá.

Foto: Pries

Novorodenci sú pštrosi pozorovaní, dobre vyvinutí, ich telá sú pokryté svetlom dole a ich hmotnosť je asi 1,2 kg. Mláďatá, ktoré prišli na svet, sa krásne pohybujú a druhý deň opustia hniezdo, idú s rodičom pri hľadaní potravy. V prvých dvoch mesiacoch pštros pokrýva čierne a žlté štetiny, koruna má tehlovo sfarbenú farbu a krk má špinavú bielu farbu s tmavými pozdĺžnymi pruhmi. Len v priebehu času, oni tvoria skutočné perie, a oblečenie všetkých mláďat sa stáva podobnou farbou na perie žien. Страусята самцы приобретают характерный для взрослых особей черный окрас только на втором году жизни.

Взято с сайта: www.reddit.com

Страусята очень привязываются друг к другу и если две группы птенцов встретились, их уже невозможно разделить, благодаря чему в саваннах Африки часто встречаются стайки, состоящие из страусят разных возрастов. Будучи полигамными птицами, самец и самка затевают между собой схватку, и более сильному родителю достается дальнейшая забота о выводке.

Автор фото: Magnus Manske

Враги страусов в природе.

На яйца страуса охотятся шакалы, гиены и птицы-падальщики. Sup napríklad zachytí veľký kameň so zobákom a niekoľkokrát ho hodí na vajcia, až kým sa neroztrhne. Levy, gepardy, leopardy alebo hyeny môžu tiež napadnúť mláďatá.

Je zbytočné myslieť si, že pštrosi sú plachí vtáci: v skutočnosti sú dosť agresívni a schopní postaviť sa za seba a svoje potomstvo. Naštvaný pštros, bez rozmýšľania, zaútočí na muža, ktorý zasiahol na jeho územie, a dokonca aj dospelí predátori sa obávajú dospelých vtákov. Prípady boli zaznamenané, keď defenzívny pštros smrteľne zranil dospelého leva jednou silnou ranou nohy.

Foto: Kevin Power

Vtáky, podobne ako pštros africký.

Existuje niekoľko druhov vtákov, ktoré sú veľmi podobné pštrosiu. Ale nepatria do rodiny pštrosov a rodu pštrosov. Nižšie je uvedený stručný opis.

Darwin Nandu to isté malé nandu alebo dlinnoklyuvy nandu (Lat. Rhea pennata) - Bezvládny veľký vták z oddielu nandoobraznyh, rodina Nandu, rod Nandu. Perie vtáka je sivé alebo sivastohnedé, na zadnej strane sú biele škvrny. Výška chrbta je asi 90 cm, hmotnosť sa pohybuje medzi 15-25 kg. Darwin Nanda žije v južnej Argentíne, vrátane Patagónie a južných Ánd, v Bolívii, v Argentíne a na ostrove Tierra del Fuego.

Foto: CHUCAO

Veľká Rhea, obyčajná Rheatiež severnej nandu (Lat. Rhea americana) - nelietavý vták z oddelenia nandoobraznyh, rodiny nandu, rodu nandu. Typický predstaviteľ Južnej Ameriky. Žije v Argentíne a Bolívii, v Brazílii, Paraguaji a Uruguaji. Výška veľkého nandu na temechki dosahuje 127-140 cm, hmotnosť sa pohybuje od 20 do 25 kilogramov alebo viac. Farba peria je hnedasto šedá, často medzi vtákmi sú albínske exempláre s bielym perím a jasne modrými očami.

Autor: Rufus46

austrálsky vták (Lat. Casuarius) - veľký vták, schopný lietať. Patrí do radu cazuar-ako, rodina cazuar, druh cassowary. Vedci identifikovali tri typy cusparies. Jednotlivci dosahujú výšku 150 cm s hmotnosťou do 80 kg. Charakteristickým rysom vtáka - druh vyrastenej helmy na hlave. Hlava a krk vtáka je zvyčajne bez peria, sfarbenie peria na tele je čierne, dva typy majú svetlé „náušnice“ rôznych farieb v krku. Kasárne žijú v trópoch Novej Guiney, na severovýchode Austrálie, a nachádzajú sa na ostrovoch Aru, Muruk, Salawati, Yapen.

Foto: Michael Schmid

emu (Lat. Dromaius novaehollandiae) - veľký nelétavý vták z radu casuaridae, čeľade emu, rod emu. Vo výške 150-170 cm, váži súčasne od 45 do 55 kg. Farbenie peria šedo-hnedé. Emu je široko distribuovaná takmer po celej Austrálii.

Autor: Benjamint444

Pštrosie mäso

Africké pštrosie mäso je pomerne užitočný produkt, ktorý podľa niektorých odborníkov na výživu predstihol dokonca aj populárnu morku v zmysle minimálneho cholesterolu s maximálnym množstvom bielkovín. Pštrosie mäso má tmavočervenú farbu, chutí trochu ako teľacie mäso, varí veľmi rýchlo, ale pri dlhodobom tepelnom spracovaní môže stratiť citlivosť a šťavnatosť. Pštrosie mäso je veľmi cenené v krajinách Ázie a Európy a stáva sa veľmi známym reštauračným pokrmom medzi fajnšmekrmi lahodného jedla s exotickými bankovkami. Chutné steaky, pečienky, studené predjedlá, kotlety sú varené z pštrosieho mäsa, varené, dusené a pečené. Chudé mäso afrického pštrosa obsahuje mangán, draslík a železo, je bohaté na fosfor, vitamíny B a kyselinu nikotínovú.

Skrývajú pštrosi svoje hlavy v piesku?

Existuje mylný názor, že pštrosi schovávajú hlavu v piesku, ale nič podobné nerobia. Vzhľad tohto mýtu bol podporovaný spôsobom, akým vtáky stáli, sklonili hlavy k zemi a prehltli malé kamienky, čím podporili trávenie.

Aj pštros môže po dlhej dobe klesnúť hlavou na piesok. Vták nemá žiadnu silu, a tak spočíva.

Pozrite si video: Adaptujem si PŠTROSA ? (Október 2022).

Загрузка...

Pin
Send
Share
Send
Send